Enzimlerin hücre canlılığı açısından hayati önem taşıması, her görevin bu enzimlerce gerçekleştirilmesi bilinir. Meyve ve sebzelerin kesilmelerinin ardından yaşanan kararma ve renk değiştirmeler ise bu enzimlerden biri olan polifenol oksidaz nedeniyledir.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Bunun için 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı limon suyu koyup bir karışım hazırla. Elmaları kurutmaya başlamadan önce bir sprey yardımıyla bu karışımı üzerine sık. Limonlu su, kararmalarını önleyecek ve daha hızlı kurumalarına yardımcı olacak. Yaklaşık 50 derecede 8 saat süreyle kurumaya bırakman yeterli.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Meyve ve sebzelerde bulunan fenol bileşikler de polifenol oksidaz enziminin yardımıyla oksijen ile reaksiyona girer. Bahsetmiş olduğum bu polifenol oksidaz enzimi gıdalarda yaygın olarak bulunan bir enzimdir. Oluşan reaksiyon sonucunda esmerleşme (kararma) meydana gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Meyve ve sebzelerin kesilmelerinin ardından yaşanan kararma ve renk değiştirmeler ise bu enzimlerden biri olan polifenol oksidaz nedeniyledir. Kısaca PPO da denebilen söz konusu enzim, havadaki oksijeni alarak meyve ya da sebzedeki “tanin” isimli kimyasal ile tepkime oluşturulmasını sağlar.
Her gün cildinize aloe vera jeli sürerek kararan bölgelerin açılmasını sağlayabilirsiniz. Limon cildi beyazlatma etkisi ile yüzyıllardır kullanılan doğal bir yöntemdir. 1 adet limonu sıkıp pamuk ile kararan bölgelere uygulayabilirsiniz. Haftada 3 defa uygulamak yeterlidir.
Kayısı, nektarin ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerin tümü oda sıcaklığında saklanmalıdır, çünkü buzdolabı onları kurutur. Çekirdekli meyveler doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde tutulmalıdır.
Tuzlu suda bekletin
Ardından dilimleri hazırladığınız tuzlu suda 10 dakika bekletin, çalkalayın ve buzdolabında hava geçirmez kaplara koyun. Sonrası mucize! Tuzlu suya yatırdığınız elmalar beş gün sonra bile, ilk kesildiği andaki rengini ve tazeliğini korumuş olacaktır.
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Meyveleri içine daldırıp pastanın üzerine koyabilirsiniz. Bu ölçü yeterli oluyor. Maalesef katılaşıyor fazlasını saklayamıyoruz, ama maliyeti da çok düşük oldu için sıkıntı olmaz. İkinci yöntem de pratik yarım limonun suyunu sıkıp az miktarda su koyup (1 yemek kaşığı kadar) meyveleri ona batırabilirsiniz.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Evin en çok güneş alan noktasına yerleştirin ve 1-2 hafta kadar kurumaya bırakın.
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Elma bıçakla ikiye ayrılır ve parçalardan birine limon suyu sürülür. Elmalar iki ayrı tabağa konarak bir saat kadar beklenir. Elmalarda bir değişim olup olmadığı gözlemlenir. Deney sonucunda limon sürülmüş elmanın daha taze kaldığı, diğerlerinin karardığı gözlemlenir.
''Küflenmiş ekmekler ve çürümüş meyveler kanserojen madde içerdiğinden kesinlikle tüketilmemelidir. Küflenmiş bir ekmeği tüketmek doğru değildir.
Meyveler, yapılarındaki enzimler nedeniyle çok çabuk kararırlar. Özellikle de muz, elma, armut ve ayva en hızlı kararan meyveler arasında en başta yer alır.
Meyveleri kestikten sonra açıkta bıraktığımızda çok hızlı bir şekilde üzerlerinde renk değişiminin meydana geldiğini görürüz. Bunun nedeni ise meyvelerin kesildikten sonra, fenolik bileşenlerin polifenol oksidaz enzimiyle temasa geçmesidir.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Salatalıklar soğuktan nefret ederler. 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda hızla bozulmaya başlarlar. Eğer salatalıkları buzdolabına koymanız gerekiyorsa bu sürenin üç günü geçmemesine çalışın. Salatalık da etilen gazına hassas bir sebze; o nedenle muzlardan, kavunlardan ve domateslerden uzak kalmalarını sağlayın.
GENİTAL BÖLGE NEDEN KARARIR KOYULAŞIR ESMERLEŞİR? Dış genital bölge zamanla yaşa ve hormonal değişimlere bağlı olarak esmerleşebilir, rengi koyulaşabilir. Genital bölgedeki renk koyulaşmasının en sık nedenlerinden biri gebeliktir. Gebelik sırasında östrojen hormonu nedeni ile genital bölgenin rengi koyulaşabilmektedir.
Vajina Kararması İçin Hangi Doktora Gidilir? En sağlıklı ve etkili yöntem bu tip operasyonlarda uzmanlaşmış bir doktor tarafından bir kadın hastalıkları kliniğinde uygulanan lazer tedavileridir.
Genital bölge, anüs çevresi renk kararması tedavisi İstanbul, Ankara. İstanbul ve Ankara kliniklerimizde genital bölge ve anüs çevresi renk açma tedavileri için fraksiyonel karbondioksit lazerler, mezoterapi ürünleri ve soyucu kremler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri