Metabolizmamızın düzenli çalışması için ilk başta meyvenin ara öğünlerde tüketilmesi önerilir. Ayrıca kalorisi düşük tok tutucu, tüketimi kolay ve bulunabilirdir. Ana öğün olarak tüketilmesinde sakınca yoktur.
Diyette akşam yemeği yerine meyve yenir mi? Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanır. Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca tüketmek fazla kilo almaya neden olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Meyvenin içindeki basit şekerlerin, vücudunuz tarafından tamamen emilmesi gerekir. Meyveler tek başlarına yenildiğinde, mideniz meyvelerin içeriğindeki lif ve basit şekerleri daha kolay işleyecektir. Dolayısıyla bu kural, yediğiniz meyveden yararlanabilmeniz için son derece önemli.
Budak'ın yorumları şöyle: Meyveler yüksek lif ve su içerikleriyle doygunluk hissini artırarak besin alımını azaltırlar. Ara öğün olarak, öğünlerden 2-3 saat önce meyve tüketmek tokluk hissini artırır ve iştahı baskılar.
İlgili 20 soru bulundu
Muz, üzüm, mango, ananas, greyfurt, yaban mersini, erik, portakal, vişne ve armut gibi meyveler, bu diyette uzak durulması gereken meyvelerdir.
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
Aşırı fruktoz tüketmek, insülin direnciniz olsa da olmasa da kilo aldırabiliyor. Özellikle aşırı tatlı meyveler (incir, üzüm, muz, karpuz) fazla yenilince hem şişmanlatıyor, hem trigliserid ve ürik asit seviyelerini yükseltiyor. Sağlıklı bir yetişkinin günde 15-20 gramdan fazla fruktoz kazanmaması gerekiyor.
Tüm gün sadece meyve tüketmek sağlık açısından sakıncalı olacağı için düzenli bir metabolizma için meyvenin ara öğünlerde tüketilmesi tavsiye edilir. Diyette meyve tüketiminde zararlı bir etki görülmesinin en önemli etken meyvedeki fruktozun yüksek olmasıdır.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Bu noktada sağlıklı ara öğün yapılmazsa kan şekeri daha da düşecek ve açlık daha da artacağı için sonraki ana öğünde doygunluk azalacak, kişiler daha büyük porsiyonlarda ve sağlıksız besinleri yeme eğiliminde olacaklardır. Bu durum aynı zamanda hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemlerine de neden olacaktır.
Sabahları meyve yemek daha faydalıdır. Kan şekeri bu şekilde daha yavaş yükselir, çünkü bütün gece istirahat halinde olan sindirim sistemi sabah yenen meyve ile güne daha az zorlanarak başlar. Günde en az iki öğün meyve yenmelidir. Bu da iki orta boy elma, portakal, şeftali veya armut anlamına gelir.
Meyvelerin lifleriyle tüketilmesi önerisinde bulunan Karatay, şu bilgileri verdi: "Öğlen yemeği yerine ceviz içi, badem, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerle birlikte mevsiminde tüketilecek bir adet portakal veya iki adet mandalina, lifiyle yendiğinde vücut için sağlıklıdır.
Meyveleri tüketmek için en uygun zaman ara öğünlerdir. Yemeklerden hemen önce veya hemen sonra meyve tüketmek kilo aldırır. Özellikle çalışan kişilerin tercih ettiği kahvaltıda meyve tüketimi sağlıklı bir seçenektir.
Şeker hastaları ya da sıkı diyette olan kişiler ölçülü meyve tüketmek zorundadır. Meyve türleri, porsiyon kontrolü aşılmadıkça kilo almanıza neden olmaz. Günün belirli saatlerinde tükettiğiniz meyveler sayesinde, ihtiyaç halinde enerji harcayabilirsiniz.
Diyette ara öğünlerin baş tacı olan meyveler, sağlıklı ve hızlı zayıflamanın en ideal besinleridir. Hızlı kilo verdiren ve yağ yakıcı özelliği fazla olan lifli besinleri diyette gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Yüksek kalorili olmaları ile bilinen muz, ananas, avokado ve mango gibi tropikal meyveler hızlı kilo aldırır. Kuru olarak tüketilme özelliğine sahip üzüm, incir ve kayısı gibi meyveler yüksek kaloriye sahiptir.
Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır.
Dr. Mehmet Demirci, geç saatlerde yenen meyvedeki fruktozun kana daha kolay geçtiğini ve yağ oluşumuna sebep olarak kilo oluşumuna neden olduğunu söyledi. Meyvelerin tüketiminin porsiyonlar halinde ve yemeklerden belli saat sonra olması gerektiğini belirten Prof. Dr.
- Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi için 24 saat süreye ihtiyaç vardır, bu da dolu dolu 1 gün demektir. - Ertesi gün yapılması gerekenleri uygularsanız 1 gram bile almazsınız. - Bu süreyi aştığınızda yediğiniz yiyeceklerdeki fazla kaloriler, yağ depolarına yönelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri