Günlerce, hatta haftalarca açıkta duran meyveler ve meyve suları bile içeriklerindeki C vitaminini korumaya devam etmektedir. Elbette, açıkta bırakılan meyveler ve meyve suları küflenerek bozulabilirler; ancak C vitamininin kaybolması konusunda bir endişe bulunmamaktadır.
Özellikle çiğ olarak yenilen sebze, meyve ve salata gibi besinlerde vitamin ölmesi, bıçağın değmesine bağlı değildir. Havadaki oksijenle temasa geçince, oksitlenme denilen işlemle etkisiz hale geçmeye başlar. Kabuklarını soyduğunuz, doğradığınız zaman koruyucu tabaka ortadan kalktığı zaman havayla temas işlemi başlar.
Taze sıkılmış da olsa meyve suyunun vitamin kaybına uğradığını belirten Endokrinolog Mithat Bahçeci, früktozdan zengin, posa içermeyen, C vitaminini kaybetmiş meyve suyunun şekerli su ile eşdeğer olduğunu söyledi. Prof. Dr.
Hazır meyve sularında, vitamin yoktur. Sadece şeker içeren hazır meyve sularını, zayıflamak isteyenler ve diyabetli olan kişilerin tüketmeleri uygun değildir.
Meyve suları genellikle sağlık açısından algılanan yararlar için tüketilir. Örneğin, doğal veya eklenmiş C vitamini, folik asit ve potasyum içerir. Meyve suyu, sağlık yararları sunan karotenoidler, polifenoller ve C vitamini gibi besinler sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Meyve Sularının Besin Değeri Fazla Değildir: Meyve suyu, taze bile sıkılmış olsa bol miktarda fruktoz içerir ve tıpkı diğer meşrubatlardaki gibi zararlı bir etki yapar. Ancak %100 doğal içerikleri varsa C vitamini, B1, folik asit ve potasyum içereceklerinden faydaları da yok değildir.
1- PORTAKAL SUYU
En lezzetli C vitamini kaynaklarından olan portakal suyu, aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum deposu. Dolaşımı rahatlatan ve cildi pembeleştiren bu sağlıklı MEYVE SUYU kılcal damarlar için de kalp dostu.
Şeker tüketimi ve çocuklarda ortaya çıkan obeziteyi azaltmak için harcanan uluslararası çabalara dikkat çeken araştırmacılar, “Sağlıklı bir içecek seçeneği olarak görülen yüzde 100 meyve suyu tüketiminin rolü göz ardı ediliyor" dedi.
Netice olarak, elde edilen meyve suyu sıkılan meyveden %5-7 azdır fakat içerdiği vitaminde hiç denecek kadar az miktarda azalmaya rastlanırken, mineral miktarında hiç azalma yoktur. 100 gram meyvenin vitamin ve mineral miktarı ne kadarsa 100 gram meyve suyununki de ona yakındır.”
Kısaca %100 meyve suyu, içeriği tümüyle meyveden kaynaklanan ve hiçbir katkı içermeyen içecektir. Dolayısı ile etiketinde “meyve suyu” yazıyorsa, o içeceğin meyve oranı %100 olmalıdır.
8- Meyve suları nasıl muhafaza edilir? Meyve suyu, nektar ve diğerleri, etiketinde yazılı son kullanım tarihine kadar açılmadan güvenle muhafaza edilebilir. Ancak, tüketmek üzere ambalaj açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir. Bu süre, buzdolabında +4-8 ˚C de muhafaza edilmek koşuluyla 2-3 günü geçmemelidir.
Meyve suyunu günlük 2-3 bardak kullanmak yeterlidir. Tüketimde de fazlaya kaçmamak gerekiyor.
C vitamini içeren gıda takviyeleri mutlaka 25 derecenin altında bir sıcaklıkta muhafaza edilmeli, buzdolabına koyulmamalıdır. Zira C vitamini içeren gıda takviyesinin C vitamini deposu portakal gibi buzdolabında saklanması, suda çözünen efervesan tabletlerde çözünme ve dağılma problemlerine yol açabilir.
Taze portakal suyunu muhafaza ederken vitamin C kaybı gerçekleşir mi? Vitamin C, oksijene karşı hassasiyet gösterir ve bu yüzden portakal suyundaki vitamin C konsantrasyonu, oksijene maruz kalınması durumunda düşer. Vitamin C konsantrasyonundaki düşüş, portakal suyu elde edilmesinden hemen sonra başlar.
- Su, oda sıcaklığında ya da soğuk olmalıdır. İçeriğindeki vitaminin yok olmaması açısından suyun sıcak olmaması çok önemlidir.
Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerden portakal iyi bir C vitamini kaynağıdır. Peki suyu da kendisi kadar faydalı mı? 100 gr portakalda 50 mg C vitamini bulunmaktadır.
Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve tüketilen yiyecek ya da diğer içeceklerden sağlanabilmektedir8. Dolayısıyla taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
DİMES mevsiminde toplanan birbirinden güzel elmaları aynı evde sıkmışsınız gibi filtre etmeden hazırlar. Böylelikle, rendelenmiş elmadan gelen yoğun kıvamı ve lifli yapısı doğal olarak korunur. Türkiye'nin ilk ve tek yoğun kıvamlı ve lif kaynağı %100 elma suyudur.
Lideri olduğumuz besleyici ürünler kategorisinde de DİMES %100 ve Sıkma ürünlerimiz bulunmaktadır. Bu ürünlerimiz asla ilave şeker içermez; meyvenin sadece kendisinden gelen meyve şekerini içermektedir.
Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır. Kansere yakalanma riskini, artrit ve osteoartritten kaynaklanan ağrıları azaltır.
Bu sebeple, meyve suyu satın alırken dikkat edilmesi gereken konular şunlardır: - Ambalajın sağlamlığından ve açılmadığından emin olunmalıdır. - Ambalajı hasar görmüş ürünler satın alınmamalıdır. - Ambalaj açıldıktan sonra üreticilerin önerdiği tüketim süresi boyunca buzdolabında saklanmalıdır.
Portakal, elma, vişne, kayısı ve şeftali gibi birçok meyveyi bir arada barındıran karışık meyve suları B ve C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, protein ve karbonhidratlar ile birçok hastalığa yakalanmayı önlüyor.
Ananas, elma ve portakal
Meyveler yüksek oranda su ve posa içerdikleri için aynı kaloride meyve suyu ya da tatlılara göre midede çok daha fazla yer kaplıyorlar ve doygunluk hissine katkı sağlıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri