Yediğimiz meyve ve sebzeler hasat edildikten sonra da yaşamaya devam eder. Mumlama, havayla temas sonucunda oluşan doku ve renk bozulmalarını önlemek için yapılır. Mumlanan ürünün gözenekleri kapandığı için havayla teması kesilir.
Sirke ile elmaları yıkayın.
Elmaları karışımda 5-10 dakika bekletin. Temiz ellerle, balmumunun her taraftan çözülmesine yardımcı olmak için elmaları ovalayın. Ardından elmaları temiz suyla iyice durulayın. Sade beyaz sirkeye alternatif olarak elma sirkesi veya limon suyu kullanın.
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgilere göre; meyvelerin en dış katmanında yer alan hücrelerin yüzeyi su ve hava geçirgenliği düşük bir yağsı madde ile kaplı durumdadır. Bu madde hücreler tarafından salgılanarak hücrelerin dış hava ile olan temasını engelliyor.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Dr. Oğuz Özyaral, bu kimyasalı çıkarmak için çok özel bir formül verdi. Elmaların sirkeli suda bir süre bekletilmesini söyleyen Doç Dr. Oğuz Özyaral, daha sonra elmaların sert bir süngerle temizlendikten sonra yenmesi gerektiğini söyledi.
İlgili 31 soru bulundu
Yediğimiz meyve ve sebzeler hasat edildikten sonra da yaşamaya devam eder. Mumlama, havayla temas sonucunda oluşan doku ve renk bozulmalarını önlemek için yapılır. Mumlanan ürünün gözenekleri kapandığı için havayla teması kesilir.
Fatih Şen'in de belirttiği üzere; meyve tarafından sentezlenen epikütikular mum (vaks), yüzeyden olan su kaybını sınırlayıcı bir tabakadır. Meyve tarafından sentezlenen bu mumların kalınlığı, bileşimi ve fiziksel özellikleri, meyvelerin hasat edildikten sonra daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Kayısı, nektarin ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerin tümü oda sıcaklığında saklanmalıdır, çünkü buzdolabı onları kurutur. Çekirdekli meyveler doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde tutulmalıdır.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Uz, şeftali ve kavun kabuksuz vaziyette ve dilimlenmiş dondurulmalı, elma, armut gibi hızla kararan meyveler ise dondurmadan önce üzerine şeker dökülüp öyle dondurulmalıdır. Meyveler dondurulmadan önce limonlu veya şekerli suya daldırılırsa dondurucudaki ömrü 10-12 ay kadardır.
Türkiye'de altı çeşidinin kullanımına izin veriliyor. Mumlama yapılabilen ürünler; Meyveler: Turunçgiller (limon, mandarin, portakal, greyfurt), elma, armut, şeftali, ananas, nar, mango, avokado, papaya.
Kabartma tozu kullanın: 30 gram kabartma tozu 3 litre suya karıştırarak meyve ve sebzelerinizi en az 15 dakika bekletin ve sonra su ile durulayın. Sadece soğuk suyla yıkayın: Yapılan bir çalışmada, soğuk su altında durulama işleminin test edilen 12 pestisitten 9'unun kalıntılarını azaltabildiği saptandı.
Etilen. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan bitkisel hormondur. Gaz halinde bulunan tek hormondur. Meyve olgunlaşmasını ve tatlanmasını sağlar.
MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz. Limonu sevmiyorsanız portakal sürerek de kararmaların önüne geçebilirsiniz.
Beyaz, kokusuz, tatsız, 'mumdu' bir katıdır. Parafin herçeşit mum yapılabilir. Mumun ham maddesidir, Alman Parafindir.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Domates - Salatalık
Salatalığın da düşük ısılara karşı duyarlı olması sebebiyle domates de olduğu gibi oda sıcaklığında saklanması daha doğru olur. Her ikisinin de diğer sebzelerden ayrı ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edilmesi son derece önemlidir.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Eğer oda sıcaklığı 20 dereceden fazla ise muzu buzdolabında veya buzlukta muhafaza etmek en doğru tercih olacaktır. Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir, bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır.
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Laboratuvar ortamında yapılan denemelerde yanan mumlardan çıkan dumanları analiz eden uzmanlar, mumların akciğer kanseri ve astım riskini artıracak zararlı duman çıkardığını tespit etti, ancak bunun zararlı etkisinin mumların yıllarca kullanılması halinde görülebileceğini itiraf ettiler.
Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor. Sakinleştiren lavanta, enerji veren turunçgiller, odağı artıran tarçın, mutluluk veren vanilya kokulu mumlar ruh halimizi ve evlerimizin havasını değiştiriyor.
Mumların kokusu, beynin hafızamıza ve duygularımıza ev sahipliği yapan kısmı olan limbik sistemimizi uyarır. Serotonin ve dopamin gibi hormonlar, ruh halimizi düzenlemeye yardımcı olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri