- Arkadaşlar meyve ve sebzelerin farklı renklerde olmasının nedeni farklı pigmentler bulundurmalarıdır. - Bu pigmentlerin bulunması hangi renkte olacağını belirler. Örneğin, kırmızı elmada bulunan pigment yeşil biberde bulunan pigmentten farklıdır.
Bitki hücrelerinde kromoplastta ve kloroplastta bulunan karotenoidler ( karoten, likopen, ksantofil) de belli dalga boylarındaki ışığı emdiği için sırasıyla turuncu, kırmızı ve sarı görünür. Veya antosiyanin pigmenti mor renk oluşturur. Tabii ki meyvelerde bu pigmentler karışık oranlarda bulunuyor.
Bitkiler bulundukları topraklar ve onlardan aldıkları besinlerle farklı kokular oluşturabilirler. Kokunun kaynağı terpenoidlerdir. Yani bir bakıma yağlardır. Tüm bu sebepler yüzünden de meyvelerin renkleri ve kokuları birbirinden farklı olur.
Cevaplayalım ; Meyveleri düzenli sulama , bakım yapıldığı sürece güzelce yetişirler fakat neden meyvelerin tatı farklı işte bunun cevabı ise , her meyvenin içerisine farklı kimyasallar bulunmaktadır ve dilimizden bulunan tomurcuklar algısal resaptörlere sahip hücreler ile dilimiz farklı tatlar algılar .
Doğada birçok renkte meyve ve sebze bulunmaktadır. Bu renkler, içlerinde bulunan doğal renk maddeleri (pigmentleri) ile oluşur.
İlgili 15 soru bulundu
Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır.
Mavi/Mor Sebze ve Meyveler
Yaban mersini, böğürtlen, mürdüm eriği, patlıcan, üzüm gibi sebze-meyvelere rengini veren bu pigment ' antosiyanin' olarak adlandırılır. Antosiyanin güçlü bir antioksidandır ve hücre harabiyetini önler. Bu sayede kanser, felç ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
L. Papaya'nın ana vatanının Güney Meksika ve Orta Amerika olduğu sanılmaktadır. Ona "kavun ağacı" meyvesine de, kavun ağacı yemişi denmektedir. Çünkü papayanın bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır.
1. Rambutan. Yaratık görünümlü bu meyve, dünyada yalnızca tropikal iklime sahip bölgelerde yetişiyor. Oldukça tatlı ve lezzetli olan Rambutan, dış kabuğu kızardığında yemeye hazır hale geliyor.
Mango meyvesi birçok vitamin, potasyum ve antioksidan madde barındıran bir meyvedir. Yetişirken yeşil renge sahip olurlar. Ardından sarıdan kırmızıya kadar farklı renklere bürünürler. Tadı genellikle tatlı olan bu meyvenin tat olarak benzerlik gösterdiği avokado meyvesiyle aynı ağaç türünden meydana geldiği düşünülür.
Enzimlerin hücre canlılığı açısından hayati önem taşıması, her görevin bu enzimlerce gerçekleştirilmesi bilinir. Meyve ve sebzelerin kesilmelerinin ardından yaşanan kararma ve renk değiştirmeler ise bu enzimlerden biri olan polifenol oksidaz nedeniyledir.
Meyve, kapalı tohumlu bitkilerde tohumları barındıran; gelişmiş dişi organ ve kimi zaman da ilgili üreme parçalarını bir arada bulunduran yapının adıdır. Sebze (İng: "vegetable"), bir bitkinin -eğer varsa- meyvesi haricinde yenebilen kısımlarının tamamına denir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Beyaz renkli meyve ve sebzelerden bazıları şunlardır:
Muz. Kahverengi armut. Karnabahar. Hurma.
Pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi, tropikal bir meyvedir. Ejder meyvesi ya da diğer adıyla pitaya son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir meyve. Kaktüsgiller ailesinden gelen ejder meyvesi, ufak bir tüp görünümde pembe renkli egzotik bir meyvedir.
Tüm mavi – mor meyveler gibi mürdüm eriği de vücudumuzdaki stresi azaltarak hücre sağlığımızın korunmasına hatta gençleşmesine katkı sağlıyor. Lif oranı oldukça yüksek olan mürdüm eriklerinin kan şekerini yükseltme hızları diğer meyvelere oranla daha düşüktür.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan bu meyve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor.
Guavanın tadı ananas, greyfurt, muz ve armut gibi meyvelerin karışımını anımsatır. Guava meyvesinin iç kısmı çok küçük sert ve açık pembe renklidir. A, B, C vitaminleri, bakır, potasyum ve magnezyum bakımından oldukça zengin bir meyvedir.
Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor. Ejder meyvesinin kalorisi neredeyse yok denecek kadar az ve lifli bir yapıya sahip.
Papaya çekirdeği çiğ bir şekilde tüketilebilir. Ancak tadı çok acı olduğu için bazı mide sorunlarına yol açabilir. Bu çekirdeklerin vücudun için etkilerini görmek için, yalnızca 1-2 adet deneyin. Ardından bir sorun olmazsa yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Bitkilere yeşil renk veren klorofil pigmenti, aynı zamanda onların fotosentez yapmasını da sağlar.
İnsanlar sarıdan kızıla, beyazdan siyaha farklı ten renklerine sahip olabiliyor. Ten rengini belirleyen ise deride bulunan melanin pigmentinin türü ve miktarı. Melanin derimize, gözümüze, saçımıza renk veren pigmenttir ve derinin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir.
Karpuz, kırmızı renk pigmentini veren likopen adlı karotenoid türünü bol miktarda içeren besinlerden bir tanesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri