Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; - `Sabır zor bir iştir ancak güzel sonuçları vardır. ` Anlamında kullanılan bir sözdür.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
SABIR ACIDIR, MEYVESİ TATLIDIR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Sabır zor bir iştir ancak güzel sonuçları vardır. Malını Yemesini Bilmeyen Zengin, Her Gün Züğürttür atasözünün anlamı demek?
Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözü de sıklıkla kullanılan atasözlerinden bir tanesidir.
Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözünün en kısa ve öz açıklaması sabrederek güzel sona ulaşılır şeklindedir. Sabreden kişiler mutlaka muradına erer. Örnek cümle içinde kullanımı ise aşağıdaki gibidir. Elbet bir gün mükafatını alacaksın bekle, sabır acıdır meyvesi tatlıdır.
İlgili 38 soru bulundu
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
[1] Faydalı eser veren, erdem ve bilgi ile donanmış olan insan, kimseye yüksekten bakmaz,alçakgönüllü olur.
[1] Gereksiz işlerle uğraşmak başına büyük sıkıntılar açabilir, anlamındaki söz dizisi.
Çektiği sıkıntıya, acıya artık dayanamaz duruma gelmek, sabredememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Üzümünü ye bağını sorma atasözü Türkçe içerisinde en yaygın kullanılan ve değerli atasözleri içerisinde gelmektedir. Anlamı ise bazen birtakım ürünlerden ya da nimetlerden sorgulamadan yararlanmak gerekir. Bunu her zaman araştırmak ve öğrenmeye çalışmak iyi değildir.
Ekmeden biçilmez atasözünün anlamına bakıldığında bu anlam kazanç elde etmek isteyen kişinin öncelikli olarak emek harcamasının gerektiğini anlatmaktadır. Bunun yanı sıra anlatılmak istenen başka bir konu ise başka bir insana karşı fedakarlık gösterilsin ki o kişiden karşılık alınsın.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Cevap: bir kişi için kendi canı, başkasının canından daha tatlıdır.
Dağ Ne Kadar Yüce Olsa Yol Üstünden Aşar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Hayatta her zaman güçlünün daha güçlüsü vardır. Aynı zamanda en üstü görünen bir yöneticinin de üstü mutlaka olur. Her zaman bir üst yönetim bulunur.
Dağ Ne Kadar Yüce Olsa Yol Üstünden Aşar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yenilmesi imkânsız gibi görünen zorlukların da üstesinden gelinir.
[1] Büyüklerden gelen şeyleri küçükler geri çeviremezler.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Lokma çiğnenmeden yutulmaz atasözü, işlerin çalışmadan yoluna girmeyeceği, başarmak için emek göstermek gerekeceği anlamına gelmektedir.
Ağaç Yaprağıyla Gürler Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İnsanlar bir konu ile ilgili mutsuz olurlarsa onu seven kişiler de mutsuz olur. Eğer bir konu ile ilgili sevinirlerse o zaman çevresinde onu seven insanlarda sevinir. Bu durum ağaç yaprağıyla gürler atasözü ile ifade edilmektedir.
Rüyada görülen ağaç türüne göre kişinin gelecekte başına gelme olasılığı olan olaylar yorumlanır. Rüyada kuru ağaç görmek de gelecekle ilişkilendirilen rüyalar arasında yer almaktadır. Rüyada kuru ağaç görmek rüya sahibini bekleyen iyi, başarı ve huzur dolu bir geleceğe yorumlanmaktadır.
[1] Bir gencin yetişip olgunlaşması, çevresinde yetişmiş, olgunlaşmış kişiler bulunmasıyla,onların koruyup eğitmesiyle gerçekleşir.
Her ağaçtan kaşık olmaz - Vikisözlük.
Mum dibine ışık vermez atasözünün manası aşağıda açıklanmıştır. Konumu veya yapısı gereği ışık saçabilen bir mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü bireyler de uzaktaki bireyleri fazlaca kollayarak yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına fayda sağlayamazlar.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri