Cenaze Namazı veya Meyyit Namazı (Arapça: صلاة الميت; vefat etmiş her bir Müslüman birey için kılınan farz namazlardandır. Cenaze namazı, beş tekbirden oluşmakta ve son tekbir dışında her tekbirden sonra kendisine has dua ve zikirleri vardır. Cenaze namazının rükû, secde, teşehhüt ve selamı yoktur.
Ölüm döşeğindeki kişiye İslâmî terminolojide muhtazar, ölen kişiye meyyit denir. Ölünün defne hazır hâle getirilmesi için yapılan hazırlıklara techiz, ölünün yıkanmasına gasil, ölüyü yıkayana gassal, kefenlenmesine tekfin, musallaya ve namazdan sonra kabristana taşınmasına teşyi, kabre konulmasına defin denir.
1- Önce, (Allah için namaza, meyyit [ölü] için duaya, uydum hazır olan imama) diye niyet edilir. 2- İlk tekbir alınır, yani Allahü ekber denir, iki el bağlanır, Sübhaneke okunur.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
Cenaze namazı farz-ı kifâyedir. Yani bir beldede bir kısım müslümanların bu namazı kılmalarıyla, diğerlerinin üzerinden yükümlülük kalkar. Cenaze namazı hiç kılınmazsa, o beldedeki bütün müslümanlar sorumlu ve günahkâr olur.
İlgili 40 soru bulundu
Mevt kelimesinden türetilmiş olan meyyit, Farsça kökenli bir sözcüktür. Müennes hali meyyite şeklinde yazılan kelime, ölü anlamına gelir. Bu sözcüğün çoğulu ise emvat şeklinde yazılır. Örneğin İhya-yı Emvat, diriler ve ölüler manasında kullanılan bir tamlamadır.
Arapça mwt kökünden gelen mayt مَيْت veya mayyit مَيِّت “ölü, ölmüş” sözcüğünden alıntıdır.
MUHTAZAR: Son nefesine yaklaşmış ve ölmek üzere olan kişi. MEYYİT : Son nefesini vererek ruhunu teslim etmiş kişi . Meyyit kelimesinin kadınlar için kullanımı meyyite ,çoğulu da emvat'tır.
Meyyit guslü, farz gusüllerdendir ve birilerinin yapması ile diğer Müslümanların boynundan kalkar. Bu gusülde ölüye birincisi, Sidir karışımlı suyla, ikincisi Kâfur karışımlı suyla ve üçüncüsü ise, saf suyla olmak üzere üç gusül verilir.
Meyyal kelimesi eğilimli veya eğilim şeklinde ifade edilir. Yani bu sözcük eğilim halinde olunduğu zaman kullanılmaya müsaittir. TDK'ya göre meyyal şöyle ifade edilir; - Eğilimli, eğilim.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
Bu kaynaktaki meyus sözcüğünün anlamı yine "üzüntü" şeklinde geçmektedir. Mutsuzluk olarak da tanımlanan bu kelime, mutsuz ve hüzünlü kişileri tanımlamak için kullanılır.
Miyase, hem Arapça hem de Türkçe de kullanılan sözcüktür. Değerli taşlar ile bezenmiş taç anlamına gelmektedir. Arapça da ise ince ve kıvrımları olan bel olarak ifade edilmektedir.
Leş, kötü kokmakta olan, kokan hayvan ölüsü anlamlarında dilimizde kullanılmaktadır.
Mevta kelimesi, 'Ölü ya da ölmüş kimse' şeklinde ifade edilmekte ve kullanılmaktadır. Yani aynı zamanda vefat eden bir kişi için öne çıkan bir sözcüktür.
Uhrevî: Âhirete âit, âhiretle alâkalı anlamlarına gelmektedir.
Divan edebiyatında en çok kullanılan sembollerden biri olan mirat, ruyet sözcüğünden türetilmiştir. Ruyet, bakmak ve görmek anlamına gelir. Mirat kelimesinin ilk anlamı ise aynadır. Tasavvufta kainat, Allah'ın kendi zatını ve cemalini izlediği bir mirat olarak tanımlanır.
Melya: Okyanus perisi. Menekşe: Renkli çiçekleri olan bir bitki. Mercan: Tropik ve ılık denizlerde yaşayan, resifler oluşturan, kırmızı kalker iskeletli hayvan.
Maysa, Türkçe kökenli bir isimdir ve kız bebeklere bu isim koyulmaktadır. Maysa, Türkmen diline göre yaz aylarında açan ve yeşeren bitkiler için kullanılan bir isimdir. Maysa, Arapçada ise gururlu bir şekilde yürümek anlamına gelir.
İranlılara özgü "beyzade" anlamında bir soyluluk sanı. 2.
beyzat-ül hıdr. Kapalı, örtülü güzel kadın.
bade / bâde / mey / مى
(Farsça) İçki.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Lâyık, münasib, uygun. Nihâyet, son.
Mukaddem kelimesi, sözlük anlamı olarak öncü gelen, önceki ve öncül manalarına gelmektedir. Mukaddem kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda mukaddem kelimesi, değerli ve üstün manasına da gelmekte olan bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri