Mevt kelimesinden türetilmiş olan meyyit, Farsça kökenli bir sözcüktür. Müennes hali meyyite şeklinde yazılan kelime, ölü anlamına gelir. Bu sözcüğün çoğulu ise emvat şeklinde yazılır. Örneğin İhya-yı Emvat, diriler ve ölüler manasında kullanılan bir tamlamadır.
Ölüm döşeğindeki kişiye İslâmî terminolojide muhtazar, ölen kişiye meyyit denir.
Arapça mwt kökünden gelen mayt مَيْت veya mayyit مَيِّت “ölü, ölmüş” sözcüğünden alıntıdır.
Meyyit kelimesinin kadınlar için kullanımı meyyite ,çoğulu da emvat'tır.
Mevta kelimesi, 'Ölü ya da ölmüş kimse' şeklinde ifade edilmekte ve kullanılmaktadır. Yani aynı zamanda vefat eden bir kişi için öne çıkan bir sözcüktür.
İlgili 19 soru bulundu
Maktül demek ölmüş kişi demektir. Ölmüş kişilere verilen isme denir. Maktül cinayet sonucunda öldürülmüş olan kişiye de denir.
Türk Dil Kurumuna göre müteveffa kelimesinin anlamı, ölü olan ve ölmüş biri olarak açıklanmıştır. Ayrıca müteveffa kelimesi, Müslüman olmayan kimselerin ölümünden sonra onlardan bahsederken kullanılan bir saygı sözü olarak ifade edilmektedir.
Mevt kelimesinden türetilmiş olan meyyit, Farsça kökenli bir sözcüktür. Müennes hali meyyite şeklinde yazılan kelime, ölü anlamına gelir. Bu sözcüğün çoğulu ise emvat şeklinde yazılır. Örneğin İhya-yı Emvat, diriler ve ölüler manasında kullanılan bir tamlamadır.
mevta - Nişanyan Sözlük. Arapça mwt kökünden gelen mawtāˀ موتاء “ölüler” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça mayyit ميّت “ölü” sözcüğünün çoğuludur.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
Tarikatlarda “gassalın elinde meyyit gibi” olma hali bir teslimiyet halini ifade etmekle birlikte dini yapı içerisindeki müritlerin yabancılaşmalarını engelleyici bir prensiptir.
Arapça yAs kökünden gelen mayˀūs ميؤس "1. kendisinden umut kesilen şey, 2. yeis eden, umutsuz" sözcüğünden alıntıdır.
meymenet - Nişanyan Sözlük. Arapça ymn kökünden gelen maymana(t) ميمنة “uğur, kutluluk” sözcüğünden alıntıdır.
Ölünün ardından yapılan belli günler:
Ölüye yedi gün devamlı Kur'ân-ı Kerim okunur. Cenazenin toprağa verildiği yedinci gün “yedisi” okunur. Yöre halkı bunu, “Yedi gün cenazenin kefeni ıslaktır.” şeklinde ifade etmektedir. Ölü ardından giysileri fakirlere dağıtılır veya yakılır.
Meyyal kelimesi eğilimli veya eğilim şeklinde ifade edilir. Yani bu sözcük eğilim halinde olunduğu zaman kullanılmaya müsaittir. TDK'ya göre meyyal şöyle ifade edilir; - Eğilimli, eğilim.
Kızıl Kule'yi Tophane mahallesine bağlayan yol üzerindedir. Eski Alanya şehrinin ölüleri bu kapıdan çıkarıldığı ve kapının önündeki musallada namazları kılındığı için bu adı almıştır.
kefen - Nişanyan Sözlük. Arapça kfn kökünden gelen kafan كفن “cenaze torbası” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Süryanice kəfūn ܟܦܘܢ “hasır küfe” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Yunanca kóphinos κόφινος “hasır küfe, cenaze sepeti” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Arapça ˁṭf kökünden gelen maˁṭūf معطوف "1. eğilen, dönen, 2. gramerde tamlanan" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁaṭf عطف "eğilme, dönme, tamlama" sözcüğünün mefˁuludur.
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
Bu kaynaktaki meyus sözcüğünün anlamı yine "üzüntü" şeklinde geçmektedir. Mutsuzluk olarak da tanımlanan bu kelime, mutsuz ve hüzünlü kişileri tanımlamak için kullanılır.
meye teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
aman!
(Meyyit) Ölü. Cansız. Ölmüş. Hareketsiz.
Tasnif herhangi bir nesne, durum veya olay örgüsünü sınıflandırma, bölümlendirme, sıralama ya da kategorize etme anlamında kullanılır. Bir karmaşanın önüne geçilmesi maksadıyla tasnifleme işi yapılır. Nesne, durum veya olaylar belirli düzene veya belirli bir sıralamaya sokulur.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
Mücellit ustası eskilerde el işçiliğiyle ayrı sayfalar halindeki kitabı ya da defteri dikerek bir bütün haline getiren sonrasında kapaklarını, kaplarını birleştiren ve süslemelerini yapan zanaatkardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri