Çiğ fındık tüketimi hem tok tutma yönünden hem de sağlığa faydaları yönünden uzmanlar tarafından şiddetle öneriliyor. Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içeriyor.
Bağışıklığınız İçin Çiğ Fındık
E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bu nedenle uzmanlar her gün bir avuç fındık yemenin ideal olduğunu belirtiyor. Her gün bir avuç fındık yemek, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
KAVURMAYIN, ÇİĞ TÜKETİN
Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz.
Düzenli olarak çiğ ve taze fındık tüketimi kalp krizi geçirme riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Diyabet hastaları günlük diyetlerine fındık eklediklerinde glukoz intoleransında iyileştirme görülmüştür. Fındık lifli bir besindir.
İlgili 15 soru bulundu
1 Avuç Çiğ Fındık 136,08 kaloridir. Çiğ Fındık içeriğinde 9,60 Karbonhidrat(g), 3,20 Protein(g), 9,60 yağ(g), 1,61 lif(g), 48,00 Kalsiyum(mg), 0,86 ve Demir barındırır.
Peki fındığı nasıl tüketmeliyiz? Kuru yemiş olarak tüketilen fındığın kavrulması aslında uzmanların tavsiye ettiği bir şey değil. Ne kadar lezzeti daha da katlansada fındığı çiğ tüketmek en sağlıklısı.
Özellikle çiğ fındık vücuttaki yağların hızlıca yakılmasına yardım eder. Zayıflamaya dolaylı yollardan etki sağlar. Fındık tok tutma etkisi sayesinde, kişinin daha sağlıklı şekilde beslenmesini sağlayabilir.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Kavrulmuş fındıklara göre iki kat daha fazla antioksidan içeren çiğ fındığın besin değeri oldukça yüksektir. Hem bir besin, hem de bir enerji kaynağı olmasıyla beraber içeriğinde çok fazla sağlıklı yağ barındırdığı için yüksek miktarda kalori içermektedir.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Kuruyemişler, uygun ambalajlarda uzun süre tazeliğini korur. Kuruyemişlerin ısıya ve ışığa maruz bırakılmaması, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir. Doğru yöntemlerle paketlenmiş olan fındık çeşitleri bir yıl boyunca tazeliklerini ve vitaminlerini korurlar.
Aç karnına fındık yemenin faydaları
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.
1 avuç (40 gr) kavrulmuş fındık 263 kcal. 1 orta kase (140 gr) kavrulmuş fındık 921 kcal. 100 gram kavrulmuş fındık 658 kcal.
Fındığın zararları nelerdir? Fındık, yağ ve besin değeri olarak çok zengin bir kuruyemiş olduğu için her gün 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Aynı şekilde kilo sorunu olmasa da yüksek tansiyon hastalarının günde bir avuç miktarını geçmemesi tavsiye edilir.
Bir günde kaç adet fındık yemeli? İçerisinde bol miktarda bulundurduğu lif, protein ve yüksek yağ tokluk hissiyatı verir. Özellikle diyetisyenler listelerini hazırlamadan önce ara öğünlerde bir porsiyon ( 6-7 adet ) fındık önerirler. Aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı vücudu korur.
Ceviz adeta bir bitkisel omega-3 topudur. Bol miktarda bitkisel omega-3 ihtiva eder. Fındık da ceviz kadar olmasa bile omega-3 yağlarından zengin bir kuruyemiş. Omega-3 yağlarının kalp ve beyin sağlığı için olumlu etkileri saymakla bitmez.
Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle fındık, sağlık açısından adeta bir hazine.
Beyin Sağlığı: Fındık, cevizle birlikte beyin için besin olarak kabul edilir. Hücre rejenerasyonunda yardımcı olan ve sağlıklı beyin fonksiyonlarını destekleyen iyi yağlar, protein ve amino asitler içerirler. Fındıklarda bulunan E vitamini, K vitamini, tiamin ve selenyum kombinasyonu beyni mükemmelleştirir.
1 adet çiğ fındık kalorisi incelendiğinde yaklaşık olarak 1 gram ağırlığında olan bir adet çiğ fındığın 7 kalori (kcal) değerinde olduğu görülmektedir. Markalarına göre 100 gr çiğ fındık kalori hesabı şu şekildedir; 100 gr Çerezya marka çiğ iç fındık kalori değeri: 678 kalori (kcal)
Peki kavrulmuş fındık ile çiğ fındık kalori değerleri farklı mı? Bu doğrultuda, öncelikle fındık kavurma işlemi sırasında yemişin içeriğindeki yağların da yandığını belirtmek gerekiyor. Bu da kavrulan fındığın nemini kaybettiği için çiğ fındığa oranla daha hafif, ancak daha kalorili olduğu anlamına geliyor.
Makul miktarın her gün en çok 30 gram fındık, ceviz veya badem yemek olduğu anlaşılıyor... Beslenme uzmanları, kabuklu yemişlerin bir porsiyonunu “30 gram” olarak kabul ediyorlar ve bir porsiyonda ortalama 150-200 kalori bulunduğunu varsayıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri