Mezar inşaat ruhsatını cenazenizin vefat tarihinden 3 ay (90 gün) sonra çıkartabilirsiniz. 3 aydan (90 günden) önce mezar inşaat ruhsatı çıkartmanız yasaktır.
Defni yapılan mezarların, mezar üstü inşaat yapımı, gömü tarihinden 3 (üç) ay sonra Defin İşleri Şefliklerinden mezar inşaat ruhsatı alınarak, kayıtlı mezar ustalarına yaptırılabilir.
Mezar inşaat ruhsatını çıkarttıktan sonra bu belgeyi mezarı yapacak olan anlaşmış olduğunuz mermerciye vereceksiniz. Bu evrağın mezar yapım süresinde mermerci de bulunması zorunludur. Çıkartmış olduğunuz ruhsatın süresi 1 aydır(30 gün). Mermercinizin mezarı en geç 1 ay içinde bitirip teslim etmesi gerekmektedir.
Cenaze defnedildikten sonra kanunen 3 ay mezar yaptırmanın yasak olduğunu ifade eden Akten, “Kanuni olarak cenazeye otopsi yapılması gereken olaylar meydana gelebiliyor. Bu sonuçta 3 aydan önce mezar yaptırmak kanunen yasaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Son dönemde mezar taşı fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Mermer ustaları, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 artış ile 250 TL'den 500 TL'ye çıkan mezar taşı fiyatlarının maliyet kaynaklı olduğunu söyledi. Bu dönemde bir mezar takım fiyatı 7 bin ile 80 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Mezara ilk toprağı ölü yakınları atar. Mezar kazılırken ve kapatılırken kürek elden ele dolaşmaz; sürekli olarak yere konur ve yerden alınır. Mezar kapatıldıktan sonra ayak ucuna ve baş ucuna taş konur. Baş ucuna konan taşa “baş taşı”, ayak ucuna konan taşa ise “ayak taşı” denir.
Mezar yapımında kullanılması gereken asıl taş çeşitleri granit, bazalt, diyabaz gibi volkanik kayaçlardır. Özellikle granit grubu taşlar, yüksek sertlik dereceleri, esneklikleri, asitle reaksiyon vermeyen kimyasal yapıları sebebiyle en dayanıklı mezar ve anıt taşlarıdır.
Yeni defin yapılan yer için geçici mezar baş taşı yaptırabilirsiniz. Defin tarihi itibari ile 15 gün sonra mezar yeri tapusunu alabilirsiniz. 90 gün sonra da mezar inşaat ruhsatını çıkartabilirsiniz.
Genellikle isim, soyisim, ölüm tarihi, dinin sembolü, dua ve ölüm tarihi yazar. Aşağıda Türkiye'deki mezarların üzerinde genellikle kullanılan bazı dini semboller bulunmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti konusunda belli bir zaman sınırlaması yoktur.
Mezar yeri ruhsatı ücreti: 300 TL. Mezar yeri tapusu ücreti: 1.000 TL.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Cenazenin alınarak gasilhaneye nakledilmesi, yıkanması, kefen-lenmesi, camiye ve oradan mezarlığa nakledilerek gömü işleminin yapılması ve gereken dini vecibeler de dahil tüm hizmetler Mezarlıklar Müdürlüğünce ücretsiz yerine getirilmektedir.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
“Taş üzerine âyet-i kerime, mübarek isimler, şiir, medhiye gibi şeyler, Fâtiha kelimesini yazmak, resmini koymak caiz değildir. Asırlardan beri yazılıyor ise de, kötü bir bidattir. Kötü âdetler, caiz olmayı göstermez. Mezar taşına, isim ve ölüm hicri senesi yazılabilir denildi.”
Bedenin ölümünden sonra boyut değiştirerek kutsalla- şan ruhun somut temsilcileri ise mezar taşları ve fotoğraflardır. Bu sebeple geçici olarak boyut değiştiren yakınları simgeleyen fotoğrafları asılır, belirli bir aşkın gerçekliği ifade eden mezar taşları öpülür.
Mezar yapımında yasal süre 30 gündür ancak ortalama olarak 1 hafta 10 gün sürede tamamlanır.
Genellikle Siyah renkli modeller kullanılsa da, kırmızı ve gri tonlu yerli üretim taşlarda tercih edilmektedir.
Peygamber (s.a.s.), “Sizden birinizin ateş üzerine oturup da bu ateşin elbisesini yakması, kabir üzerine oturmasından daha iyidir.” (Müslim, Cenâiz, 96 [971]) buyurmuşlardır. Ancak kabrin kenarına oturulmasında bir sakınca yoktur.
Mezar Kabir kazmak için üç arşın yer alınır; yani mezar yaklaşık olarak eni 100-120cm, boyu 200cm, derinliği 170-180cm olan bir alanı kapsar.
Mezarları yaptırmakta İslâmî yönden bir mahzur yoktur.
ç) Daha önce düzenlenmiş defin alanlarındaki mezar ebatları adanın düzenine göre 4,5 (1,5x3) m² ve 6 (2x3) m², derinliği 150 cm olarak düzenlenmeye devam edilir. d) Mezarlıklarda çocuk (0-84 ay [84 ay dahil]) mezar ebatı 1,2 (0,8x1,50) m², derinliği 150 cm olarak düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri