Kabre ağaç dikmek sevaptır. Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur.
Mezarlığa dikilecek en uygun ağaç türü; Servi ağacıdır. Mezar üzerine dikilecek çiçek çeşitleri ise; Zambak, Nergis, Sardunya, Kasımpatı, Gül'dür. Bu ağaç ve çiçek türleri mezarlıklarda en çok tercih edilen türler arasında yer alır. Mezarlara çiçek ve bitki dikimi için bu türleri tercih edebilirsiniz.
Mezarlığa ekilecek olan çiçeğin ya da bazı bitkilerin kabir azabını hafiflettiğine yönelik bazı rivayetler mevcuttur. Dikilen ağaç ya da çiçeğin yaptıkları zikirler ve ondan yararlanan canlıların sevapları kabrin altında yatan kimsenin defterine yazıldığı inanılır.
Yaz kış dikilebilen mezar çiçeklerinden yabani bitkiler de bolca tohum dökerler ve yayılımcıdırlar. Mezarlığa ekilecek çiçeklerin her mevsim dayanıklı olması ve bakımlarının kolay olması gerekiyor.
Özellikle büyüklerimiz "mezarlıktan bir şey alınmaz" diyerek sık sık küçükleri tembihler. Çiçek, meyve veya toprak gibi şeylerin mezarlık dışına çıkartılmaması konusunda uyarılır. Mezarlıkta yapılmaması gerekenler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı.
İlgili 42 soru bulundu
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
Ölü ile mezarın iç duvarı arasında üçgen oluşturacak şekilde (ölü kafası kıble tarafında yan yatık) kalasla mezarın içi kapatılır. Cenazeyi getiren topluluktan herkes bir kürek toprak atarlar mezara. Üzeri kapanan mezara gül suyu dökülür.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur.
Yılmaz Güney ve Sözleri.
İşte tercih edilebilecekler... Mezarlığa dikilecek en uygun ağaç türü; Servi ağacıdır. Mezar üzerine dikilecek çiçek çeşitleri ise; Zambak, Nergis, Sardunya, Kasımpatı, Gül'dür. Bu ağaç ve çiçek türleri mezarlıklarda en çok tercih edilen türler arasında yer alır.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kişiler, çoğunlukla ölen yakınları için bayram günlerinde mezarlıklara şeker bırakmaktadırlar. Bu geleneğin amacı, kişilerin ölen yakınlarını bayramlarda yad etmeleri ve onun hala daha unutulmadığını hissetmektedir.
Bu uygulamada maksat cenazenin üzerine toprak dökülmemesidir. Mezara ilk toprağı ölü yakınları atar. Mezar kazılırken ve kapatılırken kürek elden ele dolaşmaz; sürekli olarak yere konur ve yerden alınır.
kötülerin kötülüklerini yapıp yanlarına kar kaldığı bir dünyada bizi en güzel anlatan cümledir. ne güzel sözdür.
Selvi ağaçları diğer yaprak döken bitkilere nazaran topraktan amonyum iyonlarını daha çok alırlar. Bu nedenle, mezarlıklarda selvi gibi yaprak dökmeyen ağaçlar çevre korumacılığı açısından önem arz eder. Çünkü buralarda toprağa karışan ceset ve atıklardan bol miktarda amonyum ayrışır.
Bunda bir kabahat yoktur. Allahcc Kendisi güzeldir ve güzelliği sever. O yüzden mezarlıkları temiz tutmak ve oralarda çiçek ve ağaç yetiştirerek oraları güzelleştirmekte dinî bir engel yoktur.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Mezarlıktaki kuru ot ve ağaçlar kesilmez veya toplanmazsa telef olacaklardır. Allah Teala ise yeryüzündeki nimetlerini insanlar yararlansınlar diye yaratmıştır. Bu itibarla mezarlıktaki kurumuş ot ve ağaçlar toplanıp kesilebilir.
Cenaze gibi hüzünlü alanlara hediye çiçek göndererek acıları paylaşmak isteyebilirsiniz. Bu tarz durumlarda ön plana çıkan çiçek türlerinin başında karanfiller yer alır. Büyük cenaze çelenkleri ve aranjmanlar yerine sade bir şekilde vefat eden kişiyi anmak istiyorsanız zambak, gül ve kasımpatıyı tercih edebilirsiniz.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bazı kabirlere cenaze konduktan sonra üzerine su döktüğü sabittir. Yalnız bu, genelde kumluk olan arazide toprağın mezarın üzerinden dağılmasını engellemek içindir. Dökülen suyun ölüyle bir alakası yoktur yani ölüye faydası olsun diye değildir.
bunların hepsi o dolanan ruhu kaçırmaya yönelik çabalardır. Mezara, ölünün üstüne “dokuz tahta” konmasının nedeni de bu inanıştır; ruh bedeni bulup girerse, beden doğrulmaya çalışacak, fakat başını tahtalara çarpıp ölmüş olduğunu anlayacak, kalkmaktan vazgeçecektir.
Göz çukurlanna, burun deliklerine, kulaklarına kâfuru, çörek otu konur. Bunun sebebi de mezarda haşaratı uzaklaştırmak içindir. Kefen örtüldükten sonra, beline de kefenden bir parça yırtılarak kuşak yapılır, bağlanır.
Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
çünkü; bilindiği gibi ağaç, kökleri yardımıyla topraktan çeşitli mineraller alarak büyür, meyvesini olgunlaştırır. çoğu zaman toprak zenginleşsin diye gübrelenir. maalesef mezarlık toprağında insan ölüleri olduğu için meyvelere insani yağlar, mineraller geçer. bu yüzden yenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri