Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın
14. Kamu çalışanlarının da belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde belge alması gerekiyor mu? - Evet, gerekiyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda kamu veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Elektrik Tesisatçısı Mesleki Yeterlilik Belgesi, elektrik tesisatlarının kurulumu, bakımı ve onarımı konusunda gerekli bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip bireylerin bu yetkinliklerini belgelendirdiği bir sertifikadır.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR.
Elektrik tesisatçısı mesleki yeterlilik belgesi almak için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetki kapsamındaki ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürüten kurumumuz Poly Cert'e başvurabilirsiniz.
Yeterlilik Belgesi Zorunlu Hale Getirildi
Bakanlıkça yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Tebliğlerin yayım tarihinden itibaren 12 aylık süre içerisinde belge almayan kişiler ilgili meslekte çalıştırılamayacaktır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır? Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
18.01.2017 tarihinde başlatılan entegrasyon çalışmaları kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜRKSAT ile üçlü protokol imzalanmış ve çalışmalar 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak söz konusu hizmetler e-devlet üzerinden de kullanıma açılmıştır.
Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
MYK 8-10 gün içinde MYB Belgesi ve MYB kimlik belgesini BTSO MESYEB' e gönderir. Aday da MYB belgesini ve MYB kimliğini BTSO MESYEB' ten belge kullanım sözleşmesi imzası karşılığında bizzat teslim alır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi, günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir sertifikadır. MYK belgesi, zorunlu olan meslek gruplarında son derece önemli bir rol üstlenir. Diğer yandan bazı meslek gruplarında da iş kalitesi, güvenlik ve verimlilik gibi konularında da önemsenmesi gereken bir belgedir.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
dosya masrafları İşsizlik Sigortası Tarafından karşılanmıştır. 2020 itibari ile tüm ücretler sınava girecek ve belge almaya hak kazanacak kişi tarafından karşılanmaktadır.
Elektrik Tesisatçısı (Seviye 3) iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma ve kalite önlemlerini alarak, iş organizasyonu yapan, hazırlık dâhil tesisat döşeme işlemlerini gerçekleştiren, tesisatın işlevselliğini sağlayan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişidir.
Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak. Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
Bu yeterliliğe sahip kişi; İş sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma önlemlerini açıklar. İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal ve işyerine ait kuralları tanımlar. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili risk etmenlerini azaltmayı tarif eder.
Devlet Teşvikleri 31 Aralık 2021'de son buluyor!
Buna göre 31 Aralık 2021 Tarihinden sonra ki başvurularda Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belge ücretleri işsizlik sigortası fonundan karşılanmayacaktır!
Mesleki Yeterlilik Belgesi %100 Devlet Teşvikiyle Alınabiliyor! Mesleki Yeterlilik Belgesini sınav ve belge ücreti ödemeden %100 devlet teşvikiyle alabilmeniz için öncelikle yapmanız gereken; Devlet Teşvikli Mesleki Yeterlilik Belgesi almak istediğiniz mesleğin teşvik kapsamında olup olmadığını öğrenmektir.
Tamamlanacak olan eğitimin süresi ise, eğitime konu olan mesleğe göre farklılık gösterir. 40-88 saat arasında eğitim süreleri değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri