Adete göre mezar taşına mum yakan kişi, mezardaki ölüyle kendisini bütünleşmiş, ondan bir parça olmuş gibi kabul ediyor. Geçmişte ateşe tapanlar tarafından kurban ya da ölü ile bütünleşme anlamında kullanılan, günümüzde ise günahlardan arınma anlamına gelen “mum yakma” adetini acaba Gül hangi amaçla kullandı?
Mezarlarda, türbelerde, belirli günlerde evin bir köşesinde mum yakma yalnızca Aleviler arasında tespit edilmiştir.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Işık, Tanrı'nın Ruhu'nun bir yansımasıdır. Ölenler için evde mum yakma geleneği, onların anısını canlı tutmanın olası bir yoludur. Işık aynı zamanda yaşayan ve ölenin birliğini de temsil eder. İnanç, her tür ve özellikteki bir kaybın yasını tutma sürecinden geçmek zorunda olanlar için en iyi sığınaktır.
Kabirlere mum dikmek ve yakmak caiz değildir, 3. Kabrin üzerine oturmak ve mezarları çiğnemek mekruhtur, 4.
İlgili 32 soru bulundu
Mezar üzerinde mum yakma âdeti, hortlakların yeni ölene zarar vermemesi amacını taşır. Hatta inanca göre, hortlakların ateşten korktuğu da söylenmektedir. Kabir başına mumyakan kişi, oradaki yatırla kendini bütünleşmiş, ondan bir parça olmuş gibi kabul ediyor.
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
Konuklar akşam yemeğine oturmadan hemen önce mumlar yakılmalıdır, bu nedenle yemeği servis etmeye hazır olmadan yaklaşık on dakika önce mumları yakmayı planlayabilirsiniz. Böylelikle fitillerin biraz yanma zamanı olur ve konuklar yemek odasına girmeden önce ortam ayarlanmış olur.
Mum yakmak Rabbe sunulan bir adaktır. Dualarımızı ve O'nun nimetleri için olan şükürlerimizi O'na sunar. Mum yakmak duanın bir sembolüdür. Mum yakma hareketi, sözsüz bir duadır; yine de mum yakarken dua edilebilir.
Göz çukurlanna, burun deliklerine, kulaklarına kâfuru, çörek otu konur. Bunun sebebi de mezarda haşaratı uzaklaştırmak içindir. Kefen örtüldükten sonra, beline de kefenden bir parça yırtılarak kuşak yapılır, bağlanır.
Mezarlıkta defin sırasında orada bulunan fakir kişilere, çocuklara yiyecek veya şeker dağıtma; mezarın üstüne buğday ya da şeker serpme ölülerin ruhlarına dağıtılan birer saçıdır.
alevi bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından söylenen sözdür. allah rahmet eylesin, allah taksiratını affetsin sözlerinin yerine bu sözün kullanılmasının bir sebebi de inanç farklılığıdır. alevi inancına göre bir insan, insanı kamil (kamil insan) olana kadar hakka yürümez.
Hızır anısına, Aleviler şubat ayının ikinci haftasında (salı-çarşamba-perşembe) üç gün oruç tutarlar. Perşembe akşamı da Hızır cemi yapılır. O gün çerağlar (çırağda deniyor. kandil, mum için de kullanılıyor) ona yakılır, semahlar ona dönülür, kurbanlar ona kesilir, dertlere derman istenir.
Cenazeyi mezara baş, ayak ve beline bağlanan kuşaktan tutarak en yakınlarından iki veya üç kişi indirir. Kadınları, genellikle oğul, kardeş, baba, amca, dayı mezara indirebilir. Kadınları kocası mezara indiremez.
Hinduizm. Hinduizm'de mum, ruhsal aydınlanmanın ve başarının sembolü olarak pek çok ritüelde kullanılmaktadır.
Hıdrellezi, Nevruzu, Noeli kutlamak, dert ve dilek için yatırlarda bulunan ağaçlara çaput bağlamak, türbelere mum dikmek, cenazeyi yüksek sesle tekbirle veya marşla götürmek, matem işaretleri taşımak, çelenk götürmek caiz değildir.
Mumlar sakinleştirici ve iyileştirici özellikleriyle bilinir ve masaj terapistleri gibi terapistler tarafından tedavi odalarında rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak için sıklıkla kullanılır. Güzel titremesi ve nazik parıltısıyla bir mum yakmak gibi basit bir eylem, zihni rahatlatmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olur.
Sual: Türbelere, mezarlara iplik bağlamak, bez asmak, mum yakmak, Müslümanlıkta var mıdır? Cevap: Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde yoktur. Bunları, Hristiyanlar yapar.
Mumlar harika kokmalarını sağlamak için sentetik kokular içerir ve zehirlidirler. Fitalat içerirler ve solunduklarında veya ciltten emildiğinde bu fitalatlar kan dolaşımına karışır ve alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Hatta astımı bile tetikleyebilir, bununla da kalmayıp hormon düzeylerini bile olumsuz etkilerler.
Her bir mumun yanma süresi 4 saat yanar. organik saf balmumu, doğal Sarı Renkli polen ve kokulu bal bir koku sahiptir.
Mumlar, romantizmi ve sıcaklığı simgeler. Mum hediye etmek, duygusal bağınızı ifade etmenin güzel bir yoludur.
Fitilin uzunluğu, mumun yanma hızını doğrudan etkiler. Hâliyle hızlı yanan mumun ömrü de bir o kadar kısa olur. Mumun daha uzun süre dayanması için her kullanımda fitili kısaltmaya dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca fitili kesmek, siyah duman oluşmasını ve mumluluğunuzun aşırı ısınmasını da engeller.
Rahip Paskalya mumunu yakar, mumun üzerine bir haç çizer ve haçın üzerine bulunduğu yılın dört rakamını çizer ve şöyle der 'Şanla dirilmiş Mesih İsa'nın ışığı kalplerimizdeki ve düşüncelerimizdeki karanlıkları dağıtsın'. Mumu yakmak, ölüm gecesinden dirilmiş olan Mesih'i sembolize eder.
SOLUNUM YOLLARI RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLABİLİYOR
Bu ortamlarda muma uzun süre maruz kalma kalınması solunum yolları rahatsızlıklarına, baş ağrısına, hatta daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle astımı olan kişiler için bu durum daha da önem arz ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri