kötülerin kötülüklerini yapıp yanlarına kar kaldığı bir dünyada bizi en güzel anlatan cümledir. ne güzel sözdür.
Yılmaz Güney ve Sözleri.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen ağaç ve bitkinin ölünün ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair rivayetler vardır. Bu nedenle kabirlerin üzerine dikilen ağaçların yaptıkları zikirler, tasbihler ve ondan istifade eden canlılar, o kabirde yatanın defterine yazılır ve onu dikene sevap kazandırır.
Mezarlığa ekilecek olan çiçeğin ya da bazı bitkilerin kabir azabını hafiflettiğine yönelik bazı rivayetler mevcuttur. Dikilen ağaç ya da çiçeğin yaptıkları zikirler ve ondan yararlanan canlıların sevapları kabrin altında yatan kimsenin defterine yazıldığı inanılır.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
Ölü ile mezarın iç duvarı arasında üçgen oluşturacak şekilde (ölü kafası kıble tarafında yan yatık) kalasla mezarın içi kapatılır. Cenazeyi getiren topluluktan herkes bir kürek toprak atarlar mezara. Üzeri kapanan mezara gül suyu dökülür.
Mezarın üzerine bırakılan taş, oranın ziyaret edildiğini ve gidenin unutulmadığını göstermek suretiyle müteveffayı onurlandırır. Taşları görenlerin ister istemez dikkati çekilecek ve belki yaklaşarak kendileri de ziyarette bulunacaktır.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Yaz kış dikilebilen mezar çiçeklerinden yabani bitkiler de bolca tohum dökerler ve yayılımcıdırlar. Mezarlığa ekilecek çiçeklerin her mevsim dayanıklı olması ve bakımlarının kolay olması gerekiyor.
Mezarlığa Dikilecek Bitki İsimleri
Mezarlığa dikilecek en uygun ağaç türü; Servi ağacıdır. Mezar üzerine dikilecek çiçek çeşitleri ise; Zambak, Nergis, Sardunya, Kasımpatı, Gül'dür. Bu ağaç ve çiçek türleri mezarlıklarda en çok tercih edilen türler arasında yer alır.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, bir zaruret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni câiz değildir. Cenaze çürüyüp toprak hâline geldikten sonra ise aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir.
Bir Çocuğun Annesiyle Aynı Mezara Konulmasının Hükmü
NŞA da bir kabre zaruret olmaksızın yalnızca bir insanın gömülmesi esastır. İkisi aynı anda ölmediyse kabrin üzerine önce ölen cesedin fena bulmasına yetecek bir vakit geçtikten sonra kemik kırmadan ve ölüye eziyet etmeden yeni ölen birisinin gömülmesi caizdir.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Bazı taşlarda annenin, bazılarında babanın yazılmasının nedeni tamamen kültürel değerler ve gelenekler ile alakalı olduğunu ifade eden Bayar, "Türkiye'de pek çok alanda bilhassa dinsel alanda eril bir zihniyet hâkim olduğundan bu durumun bir yansıması olarak mezar taşlarında ağırlıklı olarak babanın adı yazılmaktadır.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Mezar taşına yazı yazmak mekruhtur.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bazı kabirlere cenaze konduktan sonra üzerine su döktüğü sabittir. Yalnız bu, genelde kumluk olan arazide toprağın mezarın üzerinden dağılmasını engellemek içindir. Dökülen suyun ölüyle bir alakası yoktur yani ölüye faydası olsun diye değildir.
Mezarlıkta defin sırasında orada bulunan fakir kişilere, çocuklara yiyecek veya şeker dağıtma; mezarın üstüne buğday ya da şeker serpme ölülerin ruhlarına dağıtılan birer saçıdır.
bunların hepsi o dolanan ruhu kaçırmaya yönelik çabalardır. Mezara, ölünün üstüne “dokuz tahta” konmasının nedeni de bu inanıştır; ruh bedeni bulup girerse, beden doğrulmaya çalışacak, fakat başını tahtalara çarpıp ölmüş olduğunu anlayacak, kalkmaktan vazgeçecektir.
çünkü; bilindiği gibi ağaç, kökleri yardımıyla topraktan çeşitli mineraller alarak büyür, meyvesini olgunlaştırır. çoğu zaman toprak zenginleşsin diye gübrelenir. maalesef mezarlık toprağında insan ölüleri olduğu için meyvelere insani yağlar, mineraller geçer. bu yüzden yenmez.
Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz.
Mezarlıkta bulunan yaş ot ve ağaçları, bakım amaçlı olmadıkça yolmak ve kesmek mekruhtur. Zira buradaki yaş bitkiler kendilerine has bir şekilde Allah'ı zikretmektedirler. Bu zikir sebebiyle orada yatan müminlere, Allah Teâlâ'nın rahmet edip azaplarını hafifletmesi umulur.
Bu hususta Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihali isimli kitabında şöyle bir izah vardır: Bir ölünün cesedi tamamen toprak kesilip kemikleri de kalmamış olmadıkça, onun kabri açılarak yerine başkası gömülemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri