Bu bakımdan; kabirlerde yatan ölüleri rahatsız etmemek ve onların, Allah'ı zikreden bitkilerin rahmet vesilesinden faydalanmasına mani olmamak için hayvanları bu tür ortamlarda otlatmaktan sakınmak gerekir.
Değerli kardeşimiz, Kabirleri başka yere nakletmek, önemli bir sebep bulunmadıkça caiz görülmemiştir. Bir kabristan ne kadar eski olursa olsun, artık kendisine ihtiyaç kalmamış olsa bile yine bunun kabristan olarak korunması asıldır.
Değerli kardeşimiz, Kutsallaştırılmayan, saygı alameti olarak duvarlara asılmayan, kullanılan eşya üzerinde bulunan bu çeşit figürlerin sakıncası yoktur.
Özellikle büyüklerimiz "mezarlıktan bir şey alınmaz" diyerek sık sık küçükleri tembihler. Çiçek, meyve veya toprak gibi şeylerin mezarlık dışına çıkartılmaması konusunda uyarılır. Mezarlıkta yapılmaması gerekenler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı.
Kedilerin alım satımı konusunda yasaklayıcı herhangi bir ayet ve sahih hadis bulunmamaktadır. Bu hayvanlar ister fare tutma gibi bir gaye için isterse sadece besleme maksadıyla alınsın veya satılsın, bunların satışında veya alımında bir sakınca görülmemiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Genel olarak bu uygulamalar; hayvanlara açık bir şekilde zulüm ve işkence boyutuna ulaşırsa, bu durum dinen helal olmaz, haramdır. Zira Hz. Peygamber (asm) Efendimiz "Bu dilsiz hayvanlar(a eziyet etme) konusunda Allah'tan korkunuz.” (Ebu Davud, Cihad, 44, no: 2843) buyurmuştur.
Köpek satışının ve bundan elde edilen gelirin haram olduğuna dair Efendimiz (aleyhisselatu vesselam)'dan rivayet edilen sahih hadisler oldukça fazladır. Ebu Mes'ûd (radiyallahu anh) şöyle der: Resulullah (aleyhisselatu vesselam), köpeğin (satışı karşılığında alınan) paradan sakındırdı (Müslim).
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
Mezarlıkta bulunan yaş ot ve ağaçları, bakım amaçlı olmadıkça yolmak ve kesmek mekruhtur. Zira buradaki yaş bitkiler kendilerine has bir şekilde Allah'ı zikretmektedirler. Bu zikir sebebiyle orada yatan müminlere, Allah Teâlâ'nın rahmet edip azaplarını hafifletmesi umulur.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
"Canlıya âit boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür halde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hale getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara ait boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur."
Birincisi, insan ve hayvan resmini, belden yukarı asmak haramdır. Bitki ve cansızların resmini asmakta mahzur yoktur. İkincisi, canlı resmi bulunan odaya rahmet melekleri girmez.
Peygamber'in “Melekler, içerisinde köpek ve resim/heykel bulunan eve girmezler” anlamındaki hadisleri değişik hadis kitaplarında zikredilmektedir.
Kabir yanına gelince, önce selam verilir. Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur.
Mezar takımını geçen sene bin 200 ile bin 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 bin TL'ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı en düşük 7 bin TL. En yüksek fiyatlı mermer fiyatı ise 80 bin TL'ye kadar çıkıyor.
631- Müslüman'ın kabrini açmak, çocuk veya deli olsa da haramdır. Ancak ölünün cesedi çürür ve toprak olursa, sakıncası yoktur. 632- İmamzadelerin, şehitlerin ve alimlerin kabirlerini açmak saygısızlık sayılırsa, üzerinden yıllar geçse ve bedenleri yok olsa dahi, haramdır.
Mezarlıktaki kuru ot ve ağaçlar kesilmez veya toplanmazsa telef olacaklardır. Allah Teala ise yeryüzündeki nimetlerini insanlar yararlansınlar diye yaratmıştır. Bu itibarla mezarlıktaki kurumuş ot ve ağaçlar toplanıp kesilebilir.
Birçok kültürde, mezara çiçek bırakmak ölen kişiye saygı göstermenin bir yolu olarak kabul edilir. Çiçeklerin renkleri, ölen kişinin hatırasını canlı tutmak için kullanılır.
Mezarların üzerine yapıştırılan resim ve takım amblemlerinin artması üzerine Müftü Mahmut Yeleser, yapılanın 'dinimizce uygun olmadığını' söyledi.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Fıkıh âlimleri bu açıdan hareketle kabristanda yeşil duran ağaç ve otların koparılmasının mekruh olduğunu belirtmiş ve bu husustaki hadîsleri nakletmiştir. Ancak kurumuş ağaç ve otları kesmekte bir sakında yoktur.
Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz.
Şafi mezhebine göre ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslemek haram olarak değerlendirilmektedir.
Şafiiler ihtiyaç yokken köpek edinmenin haram olduğu görüşündedirler (Nevevî, Şerhu'l-Müslim, Kahire 1347-49/1929-30, X, 236). İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir.
Köpekler neden küser? sorusunun pek çok cevabı olabilir. Köpeğin ilgisiz hissetmesi, cezalandırılması, başka bir evcil hayvanı kıskanması, rutininin bozulması ya da sahibinden uzun süre ayrı kalması küsme nedenleri arasında yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri