Mezarlıklara Neden Servi Ağaçları Dikilir Hiç
İşte tercih edilebilecekler... Mezarlığa dikilecek en uygun ağaç türü; Servi ağacıdır. Mezar üzerine dikilecek çiçek çeşitleri ise; Zambak, Nergis, Sardunya, Kasımpatı, Gül'dür. Bu ağaç ve çiçek türleri mezarlıklarda en çok tercih edilen türler arasında yer alır.
Ağaç köklerinin toprağın altından gelmesi ile doğumu, gövdesinin yeryüzünde olması ile yaşamı, ağacın her dem yeşil kalması ise ölümsüzlüğü, yapraklarının göğe uzanması ile de cennete ulaşma arzusunu simgeler. Selvi ağacı, geleneklerimizde hem ölümün, yani faniliğin, hem de vahdetin sembolüdür.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Bu nedenle kabirlerin üzerine dikilen ağaçların yaptıkları zikirler, tasbihler ve ondan istifade eden canlılar, o kabirde yatanın defterine yazılır ve onu dikene sevap kazandırır. Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur.
“Ey Allah'ın Resûlü, niçin böyle yaptın?” diye sorulunca, “Umulur ki bunlar yaş kaldıkları sürece (azapları) hafifler” (Buhârî, Vudû', 56 [218]; Müslim, Tahâret, 111 [292]) buyurmuştur. Mezarlıkta zayi olacağından endişe edilen kuru ot ve ağaçların kesilip satılmasında bir sakınca yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
En fazla tercih edilen bir diğer mezar örtücü bitki de yediveren güllerdir. Farklı renklere ve güzel bir kokuya sahip olan yediveren gül, mezar için en uygun bitkilerdendir. Mezara dikilecek çiçekleri tercih ederken her mevsim açabilecek ve soğuğa dayanıklı çiçekler tercih ederiz.
Bu çiçeğin veya bazı bitkilerin mezarlığa dikilmesinin kabir azabını hafifleteceği rivayet edilir. Dikilen ağaç veya çiçeğin zikirlerinin ve bundan yararlanan varlıkların yaptığı iyiliklerin, mezarın altındaki kişinin defterlerine yazıldığına inanılır.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Mezarların üzerine bulgur, buğday dökülmesi, doğadaki hayvanların aç kalmayıp yemeleri içindir. Mezarlara su dökülür ve çam dikilir. Özellikle mezara yiyecek bırakılması uygulaması, ölen kişiye sevabının gitmesi içindir (KK: 1, 2, 3, 4, 5).
Servi kelimesi, pek çok kaynakta selvi şeklinde geçer. Servi, yavaş büyümesine rağmen boyu yaklaşık olarak 30 metreye kadar ulaşabilen uzun bir ağaç türüdür. Bu kelime, daha çok uzun boylu kişileri nitelemek için kullanılır.
"Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir. Beş vakit namazı kıldıktan sonra o da bir ibadettir, sadaka-i câriyedir.
Mezar üzerinden ve çevresinden yeşil bitki koparılması ve kesilmesi de uygun görülmediğinden mezarlıklar hep yeşil kalır.
Özellikle mezarlıklar için soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mevsimsel çiçekler tercih edilmelidir. Soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mezarlık bitkileri; Zambak, Yaprak dökmeyen çalılar, Selvi ağacu, Lavanta, Sardunya, Nergis, Ladin, Krizantem, Gül, Çam ağacı gibi bitkiler mevsimsel özelliklere göre dikilebilir.
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
Kimi kaynaklara göre çürüyen ceset kokularını bastırması için mezarlara ağaç ve güzel kokulu bitkiler ekilirdi. İslam geleneğine göre de mezarlara bitkiler ve ağaçlar dikilir. Mezarlara çiçek ekmek bitkilerin Allah'ı zikrettiği inancına dayanır . Bu sayede ölüye rahmet yağdığı ve azabının hafiflediğine inanılır.
her yörede ya da genel islam inancında bulunmayan, ölenin üzerine dizilen tahta sayısı. kimi yerlerde tahta da kullanılmaz. bir görüşe göre: kefen dokuz metreden biçilir. dokuz tahta (tahta metre ile) ölçülmesinden dolayı söylenmiştir.
Kabre yerleştirilen cenazenin kefen bağları çözülür; üzerine tahta, kerpiç, kuru ot, kamış vb. örtülerek atılacak toprağın doğrudan cenazeyle teması önlenir.
Mezarın üzerine bırakılan taş, oranın ziyaret edildiğini ve gidenin unutulmadığını göstermek suretiyle müteveffayı onurlandırır. Taşları görenlerin ister istemez dikkati çekilecek ve belki yaklaşarak kendileri de ziyarette bulunacaktır.
İzmir'de ise mezara testi ile su33, Ordu'nun Ünye ilçesinde yemek bırakma geleneği vardır34. Mezarlıkta defin sırasında orada bulunan fakir kişilere, çocuklara yiyecek veya şeker dağıtma; mezarın üstüne buğday ya da şeker serpme ölülerin ruhlarına dağıtılan birer saçıdır.
Mezar taşı süslemelerinde gül başta olmak üzere lâle, karanfil ve sümbül gibi çiçeklerle servi, asma sarılmış servi ve hurma ağacı ile nar ve incir gibi meyve motiflerinin kullanılması estetik tercihler yanında bunların sembolik anlamlarıyla da irtibatlıdır.
kötülerin kötülüklerini yapıp yanlarına kar kaldığı bir dünyada bizi en güzel anlatan cümledir. ne güzel sözdür.
Mezar üzerine genellikle soğanlı bitkiler dikilebilir. Bunlar nergis, zambak, safran gibi bitkilerdir. Kış aylarında çiçek açan bu bitkiler mezar üzerinde yaz kış kalır. Ancak soğanlı bitkilerin verimli çiçekler verebilmesi için her yıl sökülüp dinlendirilmesi ve tekrardan dikilmesi gerekir.
Mezar ziyaretlerinde, mezar sulanmakta, kuruyan otlar temizlenmekte, ölünün hayrına orada bulunanlara çörek ve şeker dağıtılmakta, ölünün ruhu için Kuran okutulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri