Bitter çikolata; mutlu eden dirençli besin! 2008 yılında yapılan geniş çaplı bir araştırmada günde 25 gram, %80 ve üzeri kakao oranına sahip çikolata tüketen bireylerin, insülin düzeylerinde ve açlık kan şekerlerinde ciddi oranda düzelme olduğu bulunmuştur.
Bitter çikolata, şeker hastalarının tatlı krizlerinde en faydalı ve lezzetli seçenektir.
Sait Gönen, diyabet hastalarının tatlandırıcıları güvenle kullanabileceğini belirterek, "Ancak 'nasıl olsa şekeri yükseltmiyor' diye aşırı tüketilmesi de doğru olmaz. Ama haftada bir gün tatlandırıcıyla yenen bir porsiyon tatlının sakıncası yoktur" dedi.
Bu nedenle, kan şekeri üzerinde daha az etkisi vardır ve sağlığa yararlı yönlerinden faydalanabilirsiniz. Tüketimi sınırlandırın: Çikolata; özellikle de şeker içeriği yüksek olanlar, kan şekerinizi hızla yükseltebilir. Bu nedenle, küçük porsiyonlarla sınırlı miktarda çikolata tüketmeye dikkat edin.
Ancak burada insülin ve şeker bağlantısından dolayı bitter çikolatanın tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Küçük porsiyonlarda tüketildiğinde bu fayda görülmekle beraber fazla tüketildiğinde şeker içeriğinden dolayı tip 2 diyabet riski ve kilo artışı görülebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır. Kuruyemiş ya da meyve içermedikçe dolgulu olanlardan kaçının. Fazla kalori almaktan kaçınmak için günlük 30 gramdan fazla tüketmeyin.
Düşük glisemik indeks: Şekersiz çikolata, kan şekerini daha yavaş yükseltir ve daha uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur. Bu, diyabetliler için kan şekerinin daha iyi şekilde kontrol altında tutulmasını sağlar.
Toplumda yanlış bilinen bol şekerli tatlılar ve çikolatanın tüketilmesi şeker hastalığına yol açar inanışı son yapılan araştırmalar ile çürütülmüştür. Özellikle çikolata antioksidan maddeler içermesi nedeniyle artık şeker hastalarının kesinlikle yenmesi yasak listesinde değildir.
Şeker olabildiğince doğal kaynaklardan elde edilmelidir. Basit şeker içermeyen ve lif oranı yüksek kuru üzüm, kuru kayısı, incir, ananas ve vişne gibi doğal meyveleri de tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Pekmez, üzüm ve muz gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar tatlılara diyetisyen kontrolünde eklenmelidir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
İnsülin direnci, tatlı krizleri, unlu, nişastalı ve şekerli karbonhidrat ağırlıklı gıdalara düşkünlük, sık acıkma, yemekten hemen sonra uyku hali, yorgunluk, konsantrasyon bozulması gibi bir çok sorunu da beraberinde getirir. Özellikle tatlı krizleri en çok görülen durumlardan biridir.
“İnsülini zaten yüksek olan bir kişi pizzayı yediğinde vücuda karbonhidrat girişiyle insülin salgılanır ve bu salgı tüketilen karbonhidrat arttıkça yükselir. Bu salgı oranı kişiden kişiye değişir; kiminde bir birim salgılanırken başka birinde bu oran beş-on hatta çok daha fazla birim olacak kadar yükselebilir.
İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
Kan şekerini yönetmeye yardımcıdır. Bağırsak sağlığını destekler. Düşük kalorisi sayesinde kilo verme sürecini hızlandırabilir.
Bundan dolayı şeker hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bunların dışında şeker hastaları için tehlikeli olan gıdalar ise; kızartılmış gıdalar, patates cipsleri, şeker ve şeker içeren yiyecekler, dondurmalar, enerji içecekleri, alkol ve şekerli içeceklerdir.
Birçoklarımız sabah işe gitmeden önce simit ve çayla kahvaltı yapma eğilimindeyiz. Bu ise, sağlıksız bir kahvaltı modelidir ve diyabet tetikçisidir. Simit, şeker bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Kan şekerini yükseltir.
Şeker kullanmayın ve basit şeker içeren tatlıları (bal, reçel, pasta, kek, kurabiye, marmelat, şuruplu tatlılar) tüketmeyin.
Şeker hastalığı, damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi kalp hastalıklarına neden olan durumların ortaya çıkma riskini yükseltmektedir. Bu yüzden hastaların nelerle beslendiğine dikkat etmesi gerekmektedir. Şeker hastalarının yememesi gerekenler aşağıdaki gibidir: Bal, marmelat, dondurma, reçel, pekmez, kremşanti.
Dr. Mustafa Sait Gönen, bayramda tüketilen şerbetli tatlıların, şeker ve çikolataların kan şekeri düzensizliklerinin en önemli nedeni olduğunu belirterek, "(Diyabetli) Hastaların kan şekerleri çok yüksek veya çok düşük olabiliyor. Bu durumda koma dahil çok ciddi komplikasyonlar oluşabilir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
İnsülin yemek sonrası yüksek düzeylerde salgılanır; kaslar, yağ dokusu ve karaciğer insüline az yanıt verirse kan şekeri zor kontrolde tutulur. Buna insülin direnci denir. Yemek sonrası pankreastan hızlı ve fazlaca kana salınan insülin; kan şekerini yemekten 2-3 saat sonra düşürerek aniden acıkma hissine sebep olur.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Peynir, yüksek oranda protein içerir. Yanı kan şekeri artışlarını dengeleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri