EDS sistemi trafikte yapılan ihlaller konusunda caydırıcı elbette. Bu sistem beyaz ışık teknolojisiyle çalışıyor. Bu şu demek; bu sayede gece karanlığında bile net görüntü elde etmek ve plaka tespiti yapmak mümkün.
Bu kameralar gece görüntüleme yapamazlar. Görüntüleme yapabilmeleri için çevrelerinde kızıl ötesi ampüller bulunur. Bu ampülden çıkan ışık plakanıza çarpar ve kameraya geri döner.
Aman Dikkat!... Trafik'te aybaşından itibaren EDS kameraları 7/ 24 saat hizmette, Özellikle kent içi kavşaklar, şehir girişleri ve önemli görülen yollarda bulunan EDS kameraları her şeyi kayıt ediyor.
Yıl sonunda altyapısının tamamlanması hedeflenen EDS'nin, 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. EDS'nin faaliyete geçmesinin ardından trafik kazalarında, hız ve ışık ihlallerinde azalma hedefleniyor.
EDS kameralarının algılama mesafesi
EDS sisteminde kural ihlali yapan araçlar sensörler ile tespit edilmekte ve ceza uygulanmaktadır. 7x24 kesintisiz olarak DSLR (Dijital tek mercekli refleks) kamera teknolojisi ve Machine Vision teknolojisi ile video kaydı alınmakta ve görüntüler depolanmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Elektronik denetleme sistemi, birçok Avrupa ülkesinden sonra Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Hız ihlali yapan ve kırmızı ışıkta geçen arabaların fotoğrafı çekilir. Daha sonra plaka üzerinden adres tespiti yapılır.
Araçların fotoğraflarının ön cepheden çekildiği sistemde, hız ihlali yapan bir sürücüye, emniyet kemeri takmadığı ya da telefonla konuştuğu için de ayrıca ceza verilebilecek.
Radar Cezası Yediğimi Nasıl Anlarım? Radar cezası yediğinizi anlamak için e-Devlet üzerinden sorgulama yapmalısınız. Sorgulama işlemi hemen sistemde görünmeyebilir. Bu nedenle belirli aralıklarla tekrar sorgulama yapabilirsiniz.
Trafikte bolca gördüğümüz EDS Kameralarından tahmin ettiğiniz gibi yakında yavaşlamanız sizi kurtarmıyor. EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor. Bildiğimiz trafik radarlarıysa 3000 metreye kadar arabanın hızını ölçüyor.
Mevcut sisteme göre, günlük her bir radar aracıyla gündüz 5 saat, geceise 3 saat olmak üzere toplam 8 saat hız denetimi yapan trafik birimleri, bundansonra 24 saat hız kontrolleri yapacak.
Mevcut durumda yapmış olduğunuz emniyet şerit cezası olup olmadığını öğrenmek için e-devlet üzerinden kullanıcı adınızı ve şifrenizi sisteme girerek işe başlayabilirsiniz. Ardından EGM menüsünden ' Araç Plakasına Yazılan Cezaları Sorgulama ' seçeneğine tıklayarak cezanız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
-Mecbur kaldığınız hallerde emniyet şeridine girerek bekleme yaparken mutlaka dörtlü sinyallerinizi yakınız. Aracınızın önüne ve arkasına üçgen reflektör yerleştirin. Bu şekildeki duraklamalarda ceza kesilmiyor. -Işıklar aralıklı olarak yeşil yanıp sönüyorsa hızınızı azaltın.
EDS'ler gece görüşlü yüksek çözünürlükte uzak mesafeleri görebilen lenslere sahip özel kameralara sahiptir. Kamera ile alınan dijital görüntü üzerinde görüntü işleme yapılarak aracın plakası belirlenir. Hız kontrolü aynı kamera ile yapılabileceği gibi ek radar sensörleri ile de yapılabilmektedir.
EDS kameraları, hız ihlali yapan aracı iki açıdan fotoğraflıyor. Sistem, ilk olarak aracın kameraya yaklaşırken önden, daha sonra da arkadan fotoğrafını çekiyor.
EDS, kural ihlali yapan araçların sensörler aracılığı ile tespiti sonrası, görüntü işleme yazılımları ile aracın plakasının tespit edilerek ilgili kanunda öngörülen cezaya tabii tutulmasını kapsar. EDS sistemi tüm şehir içi trafikte denetim boşluğundan oluşabilecek kural ihlallerinin önüne geçmek için tasarlanmıştır.
Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası bin 823 TL'den 4 bin 64 TL'ye çıkarıldı. Yine EDS sistemleri tarafından sıkça tespit edilen bir diğer kural ihlali ise takip mesafesine uymamadır. Takip mesafesine uymamanın cezası 196 TL'den 436 TL'ye çıkarıldı.
Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor. Rahat olun haftada 2-3 kere patlatıyorum o flashı.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Yani motorları arkadan görüyor. Benim tespit edebildiklerim bunlar, mutlaka başka ters kameralar da vardır. Emniyet şeridindeki kameraların çoğu geliş istikametine bakıyor. Yani motorları önden görüyor.
Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor. Hız sınırı ne kadar aşılabilir sorusunu bir örnek ile açıklamak gerekirse şehir içi hız limiti 50 km olan bir otomobil, 55 km hızla gitse bile cezaya tabi tutulmuyor.
Özellikle Polis, Jandarma vb. diğer mobil trafik ekiplerince kullanılabilecek sistem aynı zamanda EDS (Elektronik Denetleme Sistemleri) altında en önemli unsurlardan biri olan 'Anlık Hız Tespit Sistemleri' başlığı altında rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Konumlandırıldığı arterlerde, başlangıç ve bitiş noktalarından geçen araçların ortalama hız bilgilerini hesaplayarak, hız sınırını aşan araçları tespit eder. Belirli bir koridorda hız ölçümü yapabilme özelliği ile noktasal hız ölçüm sistemlerinden farklıdır.
Artık Elektronik Denetleme Sistemi, saatte 70 kilometre hızla giden binek otomobillere ceza kesemeyecek. Aynı yolda binek otomobil dışında kalan tüm araçlarda ise hız limiti 50 kilometre olarak kalacak. Diğer taraftan, 50 kilometreyi geçen araçlara EDS'nin flaş çakmasına rağmen ceza uygulanmayacağı öğrenildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri