Hatta mezelere geçmeden önce, “meze” kelimesinin nereden geldiğini açıklayalım. Dilsel olarak “maza” kelimesinden gelen bu kelimenin Farsça dilindeki anlamı, “tadım, tat” olarak biliniyor.
Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir.
İlk mezenin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir, fakat zeytinyağını ilk bulanlar Giritliler olduğu söylenmektedir. Soğuk mezeler de genellikle zeytinyağı ile yapıldığından, ilk mezenin de Giritliler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.
Ülkemizde ve Ortadoğu'da meze, İtalya'da antipasta, Fransa'da (Hors d'ouvre) ordövr, İspanya'da tapas, Magrip ülkelerinde ise mukabalat diye isimlendirilir.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
İlgili 45 soru bulundu
Börülceleri bir gece önceden ıslatın daha sonra ocağa alıp 15 dakika kaynatıp yumuşamasını sağlayın. Börülceyi bir gece önceden ıslatmazsanız düdüklüde 15 dakikada pişirebilirsiniz. Haşlanmış börülce, zeytinyağı, sarımsak, kimyon, su, limon suyunu rondoya koyup iyice kıvam alana kadar çekiyoruz. Afiyet olsun.
Bol mercimekli olan bu meze, sofralarının vazgeçilmezleri arasına girmeye aday. Yapılışı çok pratik, kırmızı mercimekle de meze yapılabildiğinin adeta ispatı olan bu güzeller güzeli mezeyi çok seveceksiniz. "Mercimek pate" olarak da bilinen bu lezzet, sofranıza çok yakışacak.
Ülkemizde ve Ortadoğu'da “Meze”, İtalya'da “Antipasta”, Fransa'da (Hors d'ouvre) “Ordövr”, İspanya'da “Taps”, Magrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye isimlendirilir.
200 ÇEŞİT MEZEMİZ VAR
Çiroz, karides söğüş, ahtapot salata gibi klasik mezeler hep var. Diğerleri mevsime göre değişiyor, özellikle ot mezeleri.
Temelde tat ve kıvamını veren süzme yoğurt, nane, sarımsak ve zeytinyağıyla hazırlanan enfes meze haydari tarifini arzu ettiğiniz taze ve kuru baharatlarla çeşnilendirebilirsiniz. Meze sofralarının baş tacı olan lezzetlerinden başında gelen haydari, sıcacık ekmekle afiyetle yenir.
Sofralarda küçük porsiyonlarla sunulan, lezzetli başlangıçlar şeklinde tanımlanan ancak bir kaç kelimelik bir tanımdan daha fazlasını hak eden meze, derin bir konudur. Meze demek sohbet demektir, karın doyurmak için bir araç değil, sofraya oturmak için bir amaçtır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı en iyi 10 meze listesinde bakın neler var: Fava, mercimek köftesi, deniz börülcesi, ezme, çerkez tavuğu, paçanga, pastırmalı humus, içli köfte, karides güveç, balık kokoreç.
Meze Ustası Ne Demek? Meze ustası; çeşitli yemek üretim yerlerinde çalışarak, yöresel ya da dünya mutfağından ürünleri kullanarak, ana yemeğin yanına eşlik eden lezzetli yan ürünleri hazırlayan kişidir.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
Yunan kardeşlerimize "Bari adını baklaviedes falan yapsaydınız" şeklinde laf atmak üzereyken 1987 yılında Birleşmiş Milletler'in yaptırdığı araştırma sonucu baklavanın bir Suriye tatlısı olduğu aklımıza geldi. Suriye'yi bir kenara bırakarak, karşı yakanın yaptığı baklavalar; bizim ev baklavası dediğimiz türden.
Yunan besinleri çok sağlıklıydı. En çok ekmek, et ve yağ tüketiliyordu. meyveler, kışın da kuru meyve tüketiliyordu. Kışın ayrıca depoladıkları elmaları yerlerdi.
Bazı durumlarda ana yemeğin türüne göre ara sıcaklar belirlenir. Ispanaklı graten, patates kroket, kremalı mantar sote, tavuklu volavan ve paçanga böreği en çok tercih edilen ara sıcak yemekler arasında yer almaktadır.
Bezelye, havuç, patates ayrı ayrı haşlanır. Salam ve turşu jülyen doğranmış olarak eklenir. Mayonez katılarak hepsi karıştırılır. Afiyet olsun.
Ana malzemeleri yoğurt, sarımsak ve nane olan haydari, en lezzetli mezelerden biridir. Soğuk bir şekilde servis edilir. Genellikle meze olarak tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri