Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça, ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan mezeler, yemeklerin yanında aperatif olarak sunulur. Genellikle soğuk bir şekilde servis edilen mezeler, hem ana yemek öncesinde, hem de çilingir sofralarında yerini alır.
Mezelerin hazırlanmasında görev alan kişiler de soğuk mezeci adı ile bilinir. Bir restoran için soğuk mezeci nedir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; mutfak bölümünde meze hazırlamaktan sorumlu kişidir.
zeytinyaglilar, beyaz peynir, haydari ve bunlara benzer * soguk yenen meze topluluguna verilen addir. çoğu zaman ara ve ana sıcaklardan daha lezzetli olan yemek çeşitleridir, dadından yenmez. rakıyla en iyi giden mezedir. ara sıcak ve ana sıcak soğutmadan yenmesi gerekir.
Mezeler güzel bir akşam yemeğinin başlangıç tabağı kabul edilir. Boyutları küçük, lezzetli mezeler; başlangıç yemeklerinin, açık büfeler ve kokteyllerin vazgeçilmez çeşitleridir.
İlgili 25 soru bulundu
Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de, klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinatlı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. Ordövr yemek öncesinde olduğu gibi, içki ile de sunulabilir.
Bunun dışında yoğurtlu salatalar, özellikle içinde sarımsak varsa hava almayan kaplarda 3-4 güne kadar saklanabilir. Salatalar da, mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça, ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.
Bazı durumlarda ana yemeğin türüne göre ara sıcaklar belirlenir. Ispanaklı graten, patates kroket, kremalı mantar sote, tavuklu volavan ve paçanga böreği en çok tercih edilen ara sıcak yemekler arasında yer almaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı en iyi 10 meze listesinde bakın neler var: Fava, mercimek köftesi, deniz börülcesi, ezme, çerkez tavuğu, paçanga, pastırmalı humus, içli köfte, karides güveç, balık kokoreç.
Biber salçası bir kaba alınır. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı dökülür, biraz karıştırılır. Ardından küp şeklinde doğranmış domates yeşillikler nar ekşisi eklenir ve iyice karıştırılır. Servis tabağına alınır.
Her türlü salata çeşidi meze olarak kullanılır.
Ülkemizde ve Ortadoğu'da “Meze”, İtalya'da “Antipasta”, Fransa'da (Hors d'ouvre) “Ordövr”, İspanya'da “Taps”, Magrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye isimlendirilir.
Meze, ana yemek ile başlangıç arasında servis edilen ya da masada her an hazır bulunan ve tüm yemeklere eşlik eden ara yemeklerin genel adıdır.
Meze Ustası Ne Demek? Meze ustası; çeşitli yemek üretim yerlerinde çalışarak, yöresel ya da dünya mutfağından ürünleri kullanarak, ana yemeğin yanına eşlik eden lezzetli yan ürünleri hazırlayan kişidir.
Yoğurtlu sarımsaklı salataları servisten bir gün önce hazırlayıp buzdolabında hava almayacak şekilde saklayıp ertesi gün şöyle bir karıştırdıktan sonra servis tabağına alarak güzelce süsleyip servi edebilirsiniz.
Konukların önlerine soğuk tabak konulmalıdır. Soğuk meze türü yemekleri tepsi veya servis arabasıyla mutfaktan getirilip konuğun takdimine sunulmalıdır. Konuk onayladıktan sonra soğuk mezeler masaya konulmalıdır. Sırası geldiğinde masada soğuk yemekler olsa da sıcak yemeğin servisi yapılmalıdır.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
1- Alkol alındıktan sonra sabah saatlerinde yaşanan baş dönmesini ve sersemliği azaltmak için ayran ve maden suyunu karıştırarak için. Soda ve ayran hem mide bulantınızı geçirecek, hem de iyon dengenizi düzenleyecektir.
Konuya şu soruyu sorarak girebiliriz: Rakıya kebap eşlik eder mi? Yanıt:”Hayır.” Ya balığa ne dersiniz? Onun da yanıtı aynı. Rakı masasında ne kebap ne de balık yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri