Mezgit: Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaygın olarak rastlanır. Kış aylarında Karadeniz'in akıntılarıyla birlikte Marmara Denizi'ne doğru göç ederler. Mezgit balığı hemen hemen tüm aylarda görülse de, en lezzetli olduğu zaman Mart ayıdır.
Bütün denizlerimizden çıkarılmakla beraber mezgit balığı en fazla Karadeniz ve Marmara Denizi'nde bulunur. Göçmeyi ve gezinti yapmayı seven aktif bir balık olduğu için kış aylarında Karadeniz'den Marmara'ya doğru yolculuk yapar.
Adi mezgit ve sarı mezgit Akdeniz'de, Manş Denizi'nde ve Atlas Okyanusu'nda yaygın olarak bulunur. Boyu en çok 25-40 cm arasındadır. Mezgit türlerinden Akdeniz'de çok yaygın olan M. Poutassou'nun boyu 1 metreyi bulur.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Mezgit balıkları, genellikle soğuk ve ılıman denizlerde yaşarlar. Kuzey Atlantik Okyanusu, Kuzey Denizi, Norveç Denizi ve Baltık Denizi gibi bölgelerde bol miktarda bulunan bu balıklar, ayrıca Akdeniz ve Karadeniz'de de yaşamlarını sürdürürler.
İlgili 45 soru bulundu
Ülkemizde en çok Karadeniz'de yaşar. Orta boylu, ince, uzun gövdeli, yumuşak ve beyaz etli balıklardır. Kış ve ilkbahar aylarında bol avlanır. Adi mezgit ve sarı mezgit Akdeniz'de, Manş Denizi'nde ve Atlas Okyanusu'nda yaygın olarak bulunur.
Mart. Mart ayında yakalanabilecek bazı balık türleri şöyledir: Mezgit: Mart ayında Karadeniz ve Marmara Denizi'nde bulunan mezgit balığı avı devam eder. Beyaz eti ve lezzetli tadıyla tercih edilir.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir.
Hamsi, istavrit, mezgit, palamut, alabalık, somon sardalya haftada 2-3 porsiyon rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar küçük olup uzun yaşamadıklarından ve dip balığı olmadıklarından daha az civa içerirler.
Tavuk balığı olarak da bilinen mezgit bütün denizlerimizde bulunmakla beraber en çok Karadeniz'de bulunur.
Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaygın olarak rastlanır. Ortalama 20–40 cm boyunda olur. Aslında denizin 30-40 metre derinliğinde yaşar ama hamsi ve sardalya gibi küçük sürü balıklarını avlamak için yüzeylere de çıkar.
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Dip balıkları: Mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan. Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut. Çiftlik balıkları: Çipura, levrek, alabalık, somon en çok yetiştirilen çiftlik balıkları...
Mezgit sürüler halinde dolaşır. Yaşamını 30-40m'den daha derin diplerde gezinip, besin arayarak geçirir. Balıktan çok kabuklu, yumuşakça, deniz kestanesi, solucanlar ve balık yumurtalarıyla beslenir.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık verilebilir. Ağır metal yoğunluğu açısından dip balıkları ( barbun, mezgit, kefal, dil balığı, kalkan, lüfer, levrek vb.) önerilmemektedir. Hamsi, istavrit, uskumru, ve palamut gibi yüzeye daha yakın olan balıklar tercih edilebilir.
Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." dedi.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır. Bu balıklar aynı zamanda iyi birer kalsiyum ve D vitamini kaynağı olarak değerlendirilir.
Kral uskumru, kılıçbalığı, köpekbalığı, kocagözlü orkinos ve turuncu imparator balığının ağır metal içeriği yüksektir; bu sebeple bu balıkların tüketiminden kaçınmak gerekir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Mezgit balığını pişirmek için kızartma, ızgara ve fırınlama yöntemleri kullanılır. Farklı balık sosları ile marine edildiğinde daha lezzetli bir hale getirilir. Mezgiti pişirmeden önce güzelce temizlemek de gerekir. Uğraşmak istemiyorsanız, balıkçıdan mezgit alırken, filetosunu çıkarmasını isteyebilirsiniz.
Mısır ununun içine tuzu karıştırıp temizlenmiş mezgit balıklarının her tarafını una bulayın. Kızgın yağda unlanmış mezgitleri pişirin. Balıkların her bir tarafını en fazla 4 dk kadar ateşte tutun. Kızarmış balıkları roka, maydonoz ve limon ile servis edebilirsiniz.
Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır. Taze balık deniz kokar. Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri