Bitkisel çaylar ot, bitkilerin, baharatların veya diğer bitki materyallerinin sıcak suda infüzyonundan veya kaynatılmasından yapılan içeceklerdir. Genellikle kafein içermezler.
Çay ve bitkisel çay arasındaki bir fark da içerdikleri kafein oranı. Tüm çaylarda kafein var. Bir fincan yeşil çayda 35 mg, siyah çayda 90 mg kafein bulunuyor. Bitkisel çaylar ise tamamen kafeinsiz, dolayısıyla günün her saatinde içmek için ideal.
Kafeinsiz çaylar doğal olarak kafein içermez. Bunlar nane çayı, rooibos, papatya vb. gibi bitkisel çay türleridir.
Hangi besinler ve içecekler kafein içerir? Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır. Besinlerdeki kafeinin miktarı besinin hazırlanmasına, üretim yöntemine, besinin tüketildiği miktara göre değişir. Çay ve kahve bitkilerinin çeşitliliği de kafein miktarını etkilemektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Emilimi büyük oranda ince bağırsaktandır. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır. Fasulyelerde, yapraklarda ve 60 çeşit bitkide bulunur.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre, yetişkinler için kafein miktarının günlük 300 mg ile sınırlı olması gerektiği ve bu miktarın aşılmaması için belirli ölçülerde çay ve kahve tüketimi yapılması söylenebilir. 1 fincan filtre kahvede 135-200 mg, 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein bulunur.
Yapılan araştırmalar, standart bir fincan Türk kahvesi (40 ml) içinde ortalama 165 mg kafein olduğunu gösterir. Günlük olarak vücuda alınması gereken kafein oranının 300 mg olarak kabul edildiği literatüre göre; günde 2 fincan Türk kahvesi tüketmek, günlük ihtiyacın fazlasını sağlar (1).
Günde 1000 mg (10 bardak kahve) kafein almazsa anksiyete, ajitasyon, uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığını belirten hasta, kafein alımını durdurmak istese bile psikiyatrik ve psikolojik semptomların önünü kesemediği için kafein alımına devam ettiğini belirtmiştir.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Çay günün herhangi bir saatinde içilebilecek, tatmin edici bir içecektir. Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Kortizol seviyeleri kafein yardımıyla yükseltildiğinde, bir yandan enerjiniz artarken bir yandan da uyku ihtiyacınız azalmış olur (1). Böylece yüksek oranda kafein içeren kahve, vücut enerjisini yükseltip uykuyu açan ya da geciktiren bir içecek haline gelir.
Kafein, merkezi sinir sistemini uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu durumun faydalı etkileri olduğu gibi günlük alınması gerekenden (≤300 mg) fazla kafein tüketimi sonucunda zararlı etkileri oluşabilmektedir.
Çaydaki kafeini azaltmak için küçük bir püf nokta. Çayı demlerken üzerine sıcak su koyuyorsunuz. Bir 10 saniye bekletip o suyu döküyorsunuz ardından hemen sıcak suyla doldurduğunda çaydaki kafein miktarı da en aza inmiş oluyor.
Normal şekilde yapılan demleme ile çay- da bulunan kafeinin yaklaşık % 80'i deme ge- çer. Buna göre 5-6 bardak çay içen bir kimse ortalama 300 mg kafein alıyor demektir.
Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Bitkisel çaylar şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir. Örneğin adaçayının fazlası çarpıntı ve krampa yol açabilirken, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir” dedi.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
Uzmanlar kafeinin uyuşturucu maddeler gibi ciddi yan etkiler yaratmayacağı ve sosyal olarak kabul edilebilir olduğu için bağımlılık yapıcı olmadığını belirtiyorlar. Kafeinin yapısı beyindeki adenozin molekülüne benzer. (Adenozin, sinir hücreleri arasında uyarı taşıyan bir maddedir.)
Özellikle söz konusu kahve ve çay olduğu vakit kafein içeren en yüksek besin kaynakları arasında geldiğini söylemek mümkün. Tabii aynı zamanda yeşil çay gibi farklı bitkisel kaynaklarda da belli oranda kafein yer alır. Türk kahvesi ve Nescafe ile beraber filtre kahvede de bulunur.
Kafein Miktarı En Düşük Kahve
Çoğu kafede kafein oranları en düşük kahveler arasında Latte sayılır. Çünkü süt oranı diğer kahvelerden daha fazla.
Bu doğrultuda türlerine göre de kafein miktarı yüksek olan kahve olarak espresso öne çıkmaktadır. Espresso bilindiği gibi küçük fincanda, genelde fincanın yarısı doldurulacak şekilde içilmektedir. Espresso'yu tercih ettiğinizde yüksek miktarda kafein alma durumunuz daha yüksek olmaktadır.
Fazla kafeinin zararları şu şekilde sıralanabilir; Depresyon, yüksek oranda kafein tüketiminde ortaya çıkabilen psikolojik bir sorundur. Hiperaktif bir durum da olmakta aynı şekilde fazla kafeinden kaynaklanan psikolojik bir rahatsızlıktır. Kronik uykusuzluk durumunun meydana gelmesi.
İçeceğiniz iki fincan orta demli çay beynin uyarılması ile uykunun kaçmasına sebep olacaktır. Beyin ve bağırsak bağlantısı sayesinde uykuyu kaçıracak çay uyku üzerinde oldukça etkili olabilen bir içecektir.
En çok kafein kahvede bulunmaktadır. Bir bardak kahvede 100 mg kafein, bir bardak kolada yaklaşık 35-40 mg kafein bulunur.
Sağlıklı bireylerde günlük ortalama doz 200-300 mg kafein olmalıdır. Bu da ortalama günlük 2 türk kahvesi , 3-4 bardak çay olarak düşünülebilir. Ancak bazı durumlarda kafeini sınırlamak gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri