Leblebinin içerdiği karbonhidratlar, vücut tarafından yavaşça sindirilir ve kana yavaşça karışır, bu da kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesini engeller. Yani, sarı leblebi kan şekerini istikrara kavuşturmak için hızlı bir enerji kaynağı olarak değil, daha uzun süreli enerji sağlayıcı olarak tercih edilir.
Leblebinin şaşırtıcı faydaları arasında hafızayı güçlendirme özelliği, enerji vermesi ve uyku düzenini iyileştirmesi de yer alıyor. Leblebi şeker hastaları için en uygun kuruyemişlerden bir tanesi. Kandaki şeker seviyesinin sağlıklı bir düzeyde tutulmasına yardımcı oluyor.
Sarı leblebi üzerine yapılan araştırmalar, kötü kolesterol seviyesini düşürme konusunda başarılı sonuçlar vermektedir. Yapılan testler sonucunda kötü kolesterol değeriniz çok yüksek çıkmışsa; gün içinde sarı leblebi tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Sarı Leblebinin Faydaları
İçerdiği vitaminler (kalsiyum, fosfat, manganez, magnezyum, çinko) sayesinde vücut direncinizi artırıyor. Gününüzü daha rahat geçirmenizi sağlıyor. Protein kaynağı olduğu için özellikle spor yapanlara faydası bulunuyor. Bu şekilde almanız gereken besin değerlerini düzene koyabilirsiniz.
Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların sıklıkla tüketmesi tavsiye edilir. Leblebi mide öz suyunun emilmesine yardımcı olarak gastrit ve ağrılara iyi gelir. İçeriğindeki B6, C vitaminleri, lif ve potasyum sayesinde kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Leblebide bulunan zengin lif; kötü kolesterolü düşürür.
İlgili 25 soru bulundu
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir.
Potasyum, lif, B ve C vitamini içeren leblebi tam bir bağışıklık dostudur. Gün içinde düzenli olarak ve ölçülü tüketilen leblebi, bedenin ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar.
Kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor
İçinde bulunan proteinler sayesinde leblebi, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Bu etkisiyle kan şekerindeki ani değişimlerin önüne geçerek baş dönmesi, aniden bastıran açlık krizi, yorgunluk gibi sorunların da önüne geçiyor.
Leblebinin içerdiği karbonhidratlar, vücut tarafından yavaşça sindirilir ve kana yavaşça karışır, bu da kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesini engeller. Yani, sarı leblebi kan şekerini istikrara kavuşturmak için hızlı bir enerji kaynağı olarak değil, daha uzun süreli enerji sağlayıcı olarak tercih edilir.
100 gr. için Besin Değeri :
Karbonhidrat = 80.89 gr. Toplam Yağ = 2.54 gr. Şeker = 36.4 gr.
- Midedeki asit oranını dengeleyen bu kuruyemiş, mide ekşimesi ve yanmasına birebir bir çözümdür. Bilhassa gastrit, reflü, ülser gibi mide hastalıklarını önler. - Beyaz leblebi, sodyum açısından çok zengindir. Bunun sayesinde kandaki basıncın dengelenmesine destek olarak yüksek tansiyonun yaşanmasını engeller.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Doğal olarak sodyumda düşük olan sarı leblebi, yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olur.
Fındık, ceviz, badem şeker hastaları için dengeli bir öğün olarak kan şekerini düzenler, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Şeker hastası olan kişilerin kahvaltıda peynir, yumurta, yağlı tohumlar arasında yer alan zeytin ve fındık tüketimi aksatılmamalıdır. Buna ek olarak beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir.
Diyabet tedavisinde etkilidir
Kurkumin, antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde tip 1 ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir ve insülin direnci, yüksek kan şekeri ve hiperlipidemi (kandaki yüksek yağ seviyeleri) dahil olmak üzere diyabete katkıda bulunan birçok faktörü iyileştirebilir.
Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalara göre limonlu su tüketmek insülin seviyesini de düşürerek Tip 2 diyabet oluşumu önlemeye yardımcı olur.
Çorumlular leblebi yedikten sonra neden su içer? Kabızlığa sebep olabilir. Çok tüketmeyin yoksa taş gibi olur, çıkartırken canınızı yakar bu yüzden su içiyorlar.
Leblebi, öğünlerle birlikte tüketilebilir veya ara öğünlerde atıştırmalık olarak kullanılabilir. Beyaz leblebi diyeti yaparken, tüketilen beyaz leblebi miktarını kontrol etmek önemlidir. Günde 1-2 avuç beyaz leblebi tüketmek yeterli olabilir. Ancak, günlük kalori ihtiyacınıza bağlı olarak, tüketilen miktar değişebilir.
Leblebi Açlığı Giderir: Özellikle rejim yapan kişilerin, leblebi tüketmesi kilo vermeye yardımcı olabilir. Leblebi, kilo vermek isteyenlerin uzun süre tok kalmasına yardımcı olabilir. Bu özelliği ile leblebi uzun süre yemek yeme isteğini bastırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri