Su buharı yardımı ile balığı pişirme yöntemi olan buharda pişirme, en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden biri. Bu yöntemin en önemli avantajı ise balıkların sulu ve yumuşak olması, diğer yöntemlerdeki gibi kurumaması. Ayrıca buharda pişirme balıkların besin değerlerini korumasında da etkili.
Balığı gereğinden fazla pişiriyorsunuz
Balığı aşırı pişirirseniz kuru ve tatsız olacaktır. Balığın rengi hafiften kahverengiye dönene kadar bekleyin, sonrasında ateşten alın. Ayrıca asla çok yüksek ateşte pişirmeyin. Balığın çok hızlı pişen bir ete sahip olduğunu unutmayın.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
7. Sirkeli Suda Bekletmek
Balıklarınızı buzluktan çıkardıktan sonra daha lezzetli hale gelmeleri için bir süre sirkeli suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Böylece balıklarınız daha gergin ve parlak görünecektir.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
İlgili 21 soru bulundu
Musluk suyu akvaryum suyu değildir
Akvaryuma musluk suyu yoluyla getirilen kirleticiler, örneğin klor ve bakır, kurşun veya çinko gibi ağır metaller ilk adımda genellikle solungaçlara ve balığın derisine zarar verir.
Balıklarınız İçin En Doğru Çözüm: Arıtılmış Su
Evet, arıtma su kesinlikle kullanılabilir! Akvaryuma sahip herkes, mutfağındaki su arıtma cihazlarını kullanarak balıkları için ideal yaşam alanı oluşturmak konusunda çok önemli bir adım atabilir!
Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Balık sıcaklığını bakteriyel ve enzimatik değişimlerinin yavaşladığı 0-2 0 C' ye düşürür. 2. Buzun erimesi, balığın soğuk ve temiz suda yıkanmasını, kan, bakteri ve mukozdan temizlenmesini sağlar.
Sirkeli su ile yıkanmanın faydaları şunlardır:
Cildin oldukça derin bir şekilde temizlenmesini sağlar. Cilt problemlerine iyi gelir. Cildinizin ölü derilerden arınmasını sağlar. Cildinizin ferahlamasını sağlar.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Bu haliyle 15 dakika kadar bekletin. Pişirmek için ısı değil asit kullanacağız. Limon ve sarımsak asitli olduğu için bu sürede balık pişecektir. Zaten şeffaf olan balıkların sürenin sonunda beyazlaşıp piştiğini göreceksiniz.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Etin Sertliği ve Diriliği
Parmağınızın şekli orada kalırsa bayat olma ihtimali yüksektir. Yüksektir diyorum zira bazı balık türlerinin et yapısı yumuşaktır.
Balık tavaları genellikle hamsi, barbun ve sardalye gibi küçük balıklar için kullanılır. Somon ve lüfer gibi büyük balıklar ise genellikle gril tavaları ile pişirilir. Özellikle fileto halindeki balıklar için bu gril tavalar tercih edilmelidir.
Su içerisinde çözecekseniz mutlaka soğuk su kullanmalı ve balık etinin suya temas etmediğinden emin olun.
Tepsiye güzelce yayıyoruz. Üzerine limon dilimi yayıp, sıvı yağ gezdiriyoruz. 180 derecelik fırında benim fırınım 1. 30 saatte pişirdi.
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Fırında balığın derisinin çıtır olması isteniyor ise mutlaka balık derisinin üzerine fırça yardımı ile tereyağı ve ya zeytinyağı dikkatli bir şekilde sürülebilir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıkları yıkadıktan sonra tatlı suda çok bekletmeyin, lezzeti kaçacaktır.
Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 135 litre bir akvaryumda 45 litrelik bir su değişiminde 6 çay kaşığı tuz eklenmelidir.
* Sarımsak-balık
Kolesterolü düşüren balık yağı ile kalbi koruyan Sarımsak bir araya gelince enfeksiyon giderici etki gösteriyor.
Ben uzun süredir akvaryumda soda kullanıyorum. Sodada bulunan zengin minerallerin balıkların gelişmesi için daha faydalı oldugunu gözlemledim. Ayrıca balıklar daha bir canlı ve hareketli oluyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri