Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir. Yani tercih yapmamak ya da tercihlerine yerleşememek durumunda yaşanılan durum.
Mezuna kalmak, lise son sınıfta üniversite sınavını kazanamayan öğrencilerin liseden mezun olduktan sonra tekrar TYT ve AYT sınavlarına hazırlanarak üniversiteye giriş yapmalarını sağlayan bir süreçtir.
Mezuna kaldıysanız öğrenci sayılmıyorsunuz üniversiteye girene kadar.
Türkiye'de ise bu kavram mezuna kalmak şeklinde çoğunlukla lise veya üniversite sınavından umduğunu bulamamış olan ve bir sene daha hazırlanma kararı alarak sene boyunca tek hedefe yoğunlaşan kişiler için kullanılmaktadır.
Mezuna kalmak, öğrencinin daha özgür ve bireysel olmasına yardımcı olur. Çünkü öğrenci gününü kendi rutinine göre planlayabilir, isterse gece ders çalışabilir. Özellikle dershaneye gitmeden evden sınava hazırlanan öğrenciler, diğer rakiplerine kıyasla daha özgür olur.
İlgili 26 soru bulundu
Mezuna kalmayı kaldırma gibi bir şey söz konusu olamaz. Şu an nasıl sınava giriyorsak o zamanda aynı şekilde sınav günü herkesle beraber sınava girecek mezuna kalan kişiler. Mezuna kalmayı kaldırma gibi bir şey söz konusu olamaz.
Sen tercih yapıp kazanırsan ama gitmezsen eğer bir sonraki seneye yine girdiğinde bu defa 30 puan gelir. Bir sonraki senesinde ise yine 60 puan gelmeye devam eder. Sen girince kısaca sana tam puan gelecek, ikinci sene girsen sınava bir yeri kazanmamışsan bir önceki sene yine tam puan yani 60 puan gelir.
Mezuna kalmak lise son sınıfta üniversite sınavına giren öğrencilerin istedikleri puanı alamamaları halinde bir sonraki sene tekrar sınava gireceklerini anlatmak için kullandıkları bir terimdir.
Ayrıntılar haberimizde... MEZUNA KALMAK NE DEMEK? Mezuna kalmak, öğrencilerin istedikleri puan gelmediğinde 1 yıl daha sınava hazırlanması için kullanılır. Mezun ifadesinin geçmesi de bildiğiniz üzere öğrenci artık mezun oluşundan, yani lise diplomasını almış olmasından kaynaklanır.
Mezuna kaldıktan sonra çalışmaya en geç iki hafta içinde başlamış olmalısınız.araya çok uzun zaman girmemeli mevcut konular unutulabilir bu yüzden 2 hafta.
Öğrenim belgesi almak için mezun olduğunuz veya halen okumakta olduğunuz kuruma giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer daha çabuk bir sonuç elde etmek istiyorsanız İnternet üzerinden çıktı alabilirsiniz. Öğrenci belgesi nasıl alınır bilmeyenler, e-Okul veya e-Devlet sayfalarından yararlanabilir.
Bunun için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra arama kısmına "Öğrenci Belgesi Sorgulama" yazılır. Sonrasında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak iki farklı seçenek gelmektedir. Buradan ilgili kısmı seçerek öğrenci belgesine ulaşılır.
Karara göre liseden mezun olup üniversite sınavına girmiş ancak hiçbir bölüme yerleşememiş öğrenciler de kartlarının süresini vizeleme işlemiyle bir yıl uzatabilecek.
Merhaba. Her mezuna kalan bireyin özel dersler alacağına veya dershaneye gideceğine dair bir kural yok.
Kilopat. Tercih yapıp bir yere yerleşmediyseniz OBP puanınız düşmez.
Alıyor hocam, nerden çıktı ? Yoo tabi ki alınıyor. Eğer bir üniversite bırakıp tekrar baslamıssanız nakil islemi yaptırıp kalan zamanınız kadar aylık kredi/burs almaya devam edebilirsiniz hocam.
Hiçbir şey yapmana gerek yok.
Adayların, 2022 ek yerleştirme işlemine başvurabilmesi adına hiçbir 2 yıllık ve 4 yıllık bölüme yerleşmemiş olması gerekiyor. Özetle, birinci tercihi yapmayanlar veya kaçıran adaylar, yerleştirmeler için tercih yapabilir.
2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
mezuna kalma lafı da yeni çıktı bizim zamanımızda kazanamayanlar denirdi. Daha çok çalışmalı ve yoğun tempolu çalışma programı ayarlamalısın. Mezuna kalıp çalışmıcak olan okumayı bıraksın yoksa defalarca mezuna kalır. Çok çalış kaynak araştır YouTube dan yararlanabilirsin.
Üniversite sınavında puanı istediği bölüme yetmeyen, bir sonraki sene sınava tekrar girmeyi planlayan adaylar mezuna kalmak deyimini kullanıyorlar.
Mezuna kalmak ya da mezun kalmak tabiri öğrencilerin istedikleri puan gelmediğinde 1 yıl daha sınava hazırlanması için kullanılır. Mezun ifadesinin geçmesi de bildiğiniz üzere öğrenci artık mezun oluşundan, yani lise diplomasını almış olmasından kaynaklanır.
Mezuna kalan öğrencilerin bir çoğusosyalliği geri plana atarlar ve bir süre sonra sınav stresi iyice yoğunlaşır. Bu durum her ne kadar sınav için çok önemli olmasa da, sadece ve sadece sınava odaklanmak hiçbir öğrenci için kolay değildir. Bu sebeple ilk senede elinizden geleni yapıp sınavı kazanmaya çalışmalısınız.
OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2022 - 2023 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2023-2024 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri