Marksizm, terim olarak üretim araçları sermaye, toprak, emek ve hammaddeden oluşan ve artık değer üretiminde kullanılan ögelere tekabül eder.
Bu tanıma göre, üretim sistemlerinin üç temel öğesi vardır. Bunlar; girdiler, dönüşüm süreci ve çıktılar olarak sayılabilir. Çizim 1'de bir işletmenin üretim sisteminin yapısı ve bu sisteme ilişkin öğeler verilmiştir.
Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
İlgili 35 soru bulundu
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
Üretim, belirli üretim faktörlerinin belli bir zamanda belli miktarlarda kullanılarak belirli bir süreçten geçirilmesi suretiyle fonksiyonel, ekonomik ve katma değerce daha değerli yeni ürünler elde edilmesidir. Üretim Kaça Ayrılır? Üretim, hizmet ve ürün üretimi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Talep Tahmini
Talep tahmin yöntemleri değişkenlik gösterse de doğru veri, üretim planlamasında ilk adımı hazırlayarak operasyonunuza yardımcı olur. Bu nedenle, doğru bir talep tahmin yönteminin kullanılması, üretim planlama ve stok kontrolü için en iyi sonuçların alınmasını sağlayacaktır.
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleri olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Talaşlı imalat yöntemleri, tornalama, frezeleme, matkapla delme, taşlama olarak genelleştirilebilir. Talaşsız imalat yöntemleri ise genel olarak, döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon ve sac metal işleme olarak ayrılabilir.
Üretim biçimi ya da başka bir deyişle Üretim tarzı, Marksist teoride genel olarak belirli bir tarihsel dönemdeki üretimin niteliğini ya da üretimin karakteristik formunu ifade etmek anlamında kullanılır. Esas itibarıyla üretim sürecinin nihai sonucuyla üretim araçları arasındaki ilişkiyi belirtir.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Üretim planlaması, stok yönetimi, malzeme tedarik, üretim süreci, makine ve insan kaynakları gibi faktörleri de dikkate almaktadır.
Planlamanın doğru ve etkin bir şekilde yapılabilmesini sağlar. Amaçların saptanması, olanakların araştırılması, seçeneklerin belirlenmesi, en uygun seçeneğin belirlenmesi, plan hedeflerinin saptanması ve planın denetimi.
İşletmelerin hedefleri doğrultusunda siparişlerin planlanmasından müşteriye teslimine kadar üretimin her bir aşamasını projelendiren ve takibini gerçekleştirerek denetimlerini yapan kişilere üretim planlama müdür denir.
Üretim sistemi, kaynakların rasyonel biçimde kullanılarak girdilerin ürünlere/hizmetlere dönüğtürüldüğü dönüşüm süreci olarak tanımlanabilir. Geleneksel olarak, atelye tipi üretim, akış tipi üretim, proje tipi üretim, sürekli üretim ve hicresel üretim sistemi olmak üzere, beş tür üretim sisteminden bahsedilebilir.
Üretim yönetiminin temel amacı, mal veya hizmetin hangi özelliklerle ve ne kadar miktarda üretileceğini belirlemek, kim tarafından hayata geçirileceği gibi önemli noktaları ortaya koymaktır. Bu amaçlar doğrultusunda kararlar alınırken, maliyet düşürme, karlılık artırma ve müşteri memnuniyetinin sağlanması hedeflenir.
Üretim, ham maddeleri veya bileşenleri mamullere dönüştürme işlemidir. Dünya ekonomisinin önemli bir sektörüdür, her yıl dünya ticaretine trilyonlarca dolar katkıda bulunur ve milyonlar istihdam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri