Muhlama peyniri genel olarak
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Örneğin kolot peynirinin yapımında yağı ve kaymağı tamamen alınmış süt kullanılıyor, kaşar peynir için böyle bir durum söz konusu değil. Ancak yine de birçok farklı tarifte kolot peyniri yerine kaşar peyniri tercih edilebiliyor. Hatta bu iki seçenek haricinde telli peynir de hızlıca erimesi sebebiyle tüketilebiliyor.
Diğer önemli malzememiz ise çeçil peyniri, tel tel ayrıldığı için tel peynir de denilen bu peynir tuzlu olduğu için mıhlamayı ocaktan almadan önce tadına bakın isteğinize göre tuz eklemesi yapın. Mıhlama yapmanın da püf noktaları var. En önemlisi kaliteli ve lezzetli malzeme kullanmak.
İlgili 44 soru bulundu
Tereyağını tavaya koyup eritin. Mısır ununu ekleyin. Kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine doğradığınız kaşarları yerleştirin ve karıştırmayın.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Beyaz peynir ve kaşar peyniri kadar Kars, Ardahan, Erzurum'da yaygın olarak üretilen çeçil peynirinin de mutfağımız için yeri özeldir. “Çeçil peyniri nerenin?” sorusuna ise doğu illerimiz demek daha doğru olabilir.
Kaşar peynirine benzeyen kolot peyniri, aslında kaşar peynirinden farklı özellikler taşır.
Öncelikle ben kuymak peyniri bulamadığımız için sadece kaşar peyniri kullandım, ben bunu arada kaymak çeşitleriyle de yapıyorum. Tereyağımızı tavamıza alalım ve eriyince mısır ununu ekleyelim, kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra damak zevkinize göre tuzumuzu ekleyelim.
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
Peynirsiz kuymak olur mu derseniz size lezzetli bir evet cevabı verebiliriz.
Yapılışı : Tere yağı tavada eritilir sonra beyaz peynir tavaya alınır ve ezilerek tavada yağla eritilir.sonra ayrı bir kapta mısır unu krema vede süt konularak iyice mısır ununun erimesi için çırpılır.sonra erimiş peynirin içine dökülür.
Trabzon'un yerli İnek sütünden işlendiği için daha lezzetlidir. Orta Yağlı , proteini bol olduğundan, çok güzel uzar ve fazla kilo sorunu yaşayanlara da kahvaltıda tüketmesi önerilir.
"Kuymak peynirinin adı ne?" denirse mıhlama için kullanılan peynir "imansız peynir" denilen Karadeniz'in kuymak yapılan peyniridir.
Püf noktaları Kuymağı bakır tava ile yapacaksanız öncesinde tavayı ısıtmalısınız. Tadının yumuşaması için su yerine süt koymayı da tercih edebilirsiniz. Kuymağın orijinal peyniri (kolot peyniri) yoksa kaşarlı ya da eriyebilen diğer peynirlerle de yapabilirsiniz.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır. Künefe peyniri protein ve kalsiyum içermektedir.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır. Yağlı bir peynirdir.
Gouda, çok iyi eriyen bir peynirdir. Bu nedenle de Gouda peynirli tarifler denildiğinde akla ilk olarak içerisinde eritilmiş peynirin kullanıldığı yemekler gelir.
Üçgen Peynir veya Eritme Üçgen Peynir bir çeşit eritme peyniridir.
Erime süreçlerinden bahsetmemiz gerekirse; Mozarella, Buratta gibi taze peynirler 35 derecede erimeye başlarken, daha olgunlaştırılmış Emmantel ve Cheddar peynirler 65 derecede, kuru peynirler olarak adlandırılan Parmesan gibi peynirlerse 82 derece erimeye başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri