Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
Maden suları midenin rahatlaması için oldukça yaygın bir şekilde tüketilir. İçeriğinde bulunan magnezyum, sodyum ve flor sayesinde mide asidini dengeler. Ayrıca sindirimi kolaylaştırır. Şifa deposu olan bu su mide ağrıları olan kişilerin ağrılarını hafifletmeye yarar.
Maden Suyu
Reflü hastalarının asitli içeceklerden uzak durması gerekir. Fakat maden suyu istisnalardan biri olabilir. Reflü şikâyetlerinin arttığı anlarda içilen maden suyu, çoğunlukla yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Maden suyu mideye faydaları ile ünlenmiştir. İçerdiği bikarbonat sayesinde hazmı kolaylaştırarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Böylece besinler daha çabuk sindirilerek mide spazmı, şişkinlik, ekşime, yanma vb. durumlara iyi gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Kronik mide mukozası iltihabında veya mide asidi fazlalığında yüksek bikarbonat içeren maden suları oldukça yararlıdır.
Tıpkı yemeklerden yarım saat önce ve yarım saat sonra içilen suyun zayıflamaya yardımcı olması gibi maden suyu da yemekler ile birlikte tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
En yaygın belirti göbek ve mide kemiği arasında hissedilen yanma hissidir. Ayrıca, mide bulantısı, kusma ve mide kanaması da görülebilir.
Özellikle, uzun süre geçmeyen mide ağrısında peptik ülserden şüphelenilmelidir. Reflü Hastalığı: Mideden yemek borusuna midenin asitli içeriğinin geri kaçması sonucu, bu bölgenin tahriş olmasının sonucu olarak mide ağrısı izlenebilir.
Bu faydalar arasında; sindirimin kolaylaşması, diş ve kemik sağlığının desteklenmesi, kas ve sinir sistemlerini iyileştirmesi, asit-baz dengesinin korunması ve su-elektrolit dengesinin sağlanması sayılabilir.
Soda da mide şişkinliğini ve mide gazını ortadan kaldıran en doğal etmenlerden biridir. Soda tedavisi özellikle mide şişkinliği geçirilmesi açısından bilinen en bilindik tedavi seçenekleri arasındadır.
Mide spazmı, kişinin uzun süre aç kalarak; öğünlerini aşırı hızlı yemesi, yağlı ve baharatlı besinlerden aşırı tüketmesi ve lokmalarını iyi çiğnememesi sonucu ortaya çıkabilmektedir. Kişinin günlük hayatında aşırı stres yapması sonucu, mide gaz yapar ve spazmların başlamasına neden olur.
Yemek yedikten sonra ağrı çekmenin altında yatan en olası neden ülserdir. Ülser mide veya bağırsakların üst kısmında veya on iki parmak bağırsağında olabilir. Ağrının nedeni mide asidi veya ülseri azdıran yiyecekler olabilir.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Yüzyıllardır yemeklerden sonra midenin rahatlaması için soda tüketilir. İçerdiği magnezyum, soydum ve flor sayesinde mide asidini dengeleyerek sindirimi kolaylaştırdığından hazımsızlık çeken birçok kişinin tüketmeyi tercih ettiği içecektir.
MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Midedeki asit, bu bölgede hasar yaratabilir. Mide ağrısı olan kişiler, ağrı veya yanma geçinceye kadar en az birkaç saat yatmaktan ve uzanmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken birinin başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla desteklemesi gerekir.
MİDE AĞRISI NE KADAR SÜRER? Hafif oluşan ağrılar genelde 1-2 saat içerisinde kaybolmaktadır. Beslenmeye yönelik oluşan ağrılarda aynı gün içerisinde geçebilmektedir. Eğer ağrının sebebi ülser, gastrit tarzı mide yanması şikâyetlerine bağlı ağrı ise 1-2 gün içerisinde geçebilmektedir.
Sıcak su torbası ile mideye baskı yaparak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz. Bolca su tüketerek midenizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Yavaş yavaş ve bol su tüketerek midenizin kısa süre içinde rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri