Kürtaj e-devlette çıkar mı? Kürtaj operasyonu yapılan tüm özel hastanelerde ve muayenehanelerde kürtaj operasyonu geçirdiğinizin bilgisi başka hiçbir kurumla paylaşılmaz. Aileye, sağlık ocağına veya herhangi bir kişiye bilgi verilmez.
Kürtaj işlemi aslında cerrahi bir operasyondan ziyade cerrahi bir müdahaledir. Yani kürtaj yapılan kadında herhangi bir kesi, kesi izi, dikiş, pansuman gerektiren bir bölge, dışarıdan veya içeriden bakıldığında, muayene edilip ultrason yapıldığında, kürtaj olduğunu anlayabileceğimiz bir belirteç yoktur.
Hastanemizde gizlilik konusunda endişe etmeden gizli kürtaj hizmeti alabilirsiniz. Gizliliğe önem veren tüm özel hastanelerde kürtaj yaptırdığınızın bilgisi başka hiçbir kurumla paylaşılmamakta, bağlı olduğunuz sağlık ocağına, ailenize veya herhangi bir bireye bilgi verilmemektedir.
Aile hekimleri sistem üzerinden gebe olduğunuzu görebiliyor. Sağlık bilgileri özel nitelikli kişisel veri kapsamında olduğundan, aile hekiminizin bu bilgiyi sizin dışınızda kimse ile paylaşmaması gerekir.
Kürtaj işlemi, 10 haftadan küçük gebeliği olan 18 yaşından büyük kadınlarda isteğe bağlı olarak yapılabilir. On haftayı geçmiş gebeliklerde ancak heyet raporu ile kürtaj yapılır. On sekiz yaşından küçük reşit olmamış kişilerde kürtaj için anne, baba veya vasi onayı gereklidir.
İlgili 21 soru bulundu
Betül kendisine kürtaj olduğunun sağlık kayıtlarında çıkmayacağı söylense de kişinin tıbbi özgeçmişinin görüntülendiği e-Nabız sisteminde kürtaj olduğunun yazdığını anlatıyor: “2010 yılındaki değil ama 2017 yılındaki kürtaj işlemim e-nabız kayıtlarında çıkıyor.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez.
Kürtaj Sonrası Adet
Kürtajdan sonraki dönemde eski adet takviminiz değişecektir. Kürtajdan sonra ortalama 25- 40 gün sonra ilk adet olacaktır. Adet kanaması olmamışsa yeni bir gebelik ihtimali araştırılmalı. Kürtajdan 15 gün kadar sonra yumurtlama olabilir ve korunmasız ilişki olursa yeni gebelik olasılığı vardır.
Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-Doğum uzmanı yada hastanenin takibinde olan gebelerin de mutlaka aile sağlığı merkezine kayıt olması gerekir.
18 yaşını dolduran her bayan 10 haftaya kadar yasal olarak kürtaj olabilir. Kürtaj olacak olan kişiye baskı yapmak suçtur,ancak kendi rızası ile kürtaj olabilir. 18 yaş altında kürtaj olanlar için ebeveynlerden birinin onayı gerekir.
Günümüz Türkiye'sinde kürtaj yasaldır. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No'lu Nüfus Planlaması Yasası, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı.Yasa, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin vermektedir.
Testin ne zaman yapıldığına bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Bir hafta ila 10 gün beklemek idealdir.
Emre.-. Özel hastanede yaptırdığımız kan testi sağlık ocağında devlet hastanesinde görünür mü ? Hayır. Ama sonuç çıktısını görürsün kabul ederler.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Hamilelik sırasında özellikle östrojen ve progesteron hormonları had safhada yükselir. Dolayısıyla genel olarak, kürtajdan sonra hormon düzeylerinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Kürtaj sonrasında 1 hafta içinde mutlaka kontrole gitmeniz ve doğum kontrol yöntemleri konusunda doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Özelllikle enfeksiyona açık olan ilk 15 günde denize, havuza girmemeniz, vajinal duş almamanız ve ilişki yasağı uyulması gereken kurallardır.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar yasal olarak yapılmaktadır. İsteğe bağlı rahim tahliyesi yasası 1983 yılından beri yürürlüktedir.
Kürtaj Yasal mıdır? Türkiye'de kürtaj yasası, 10. gebelik haftasına kadar yasaldır. 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma işlemi yapılabilir. Bunun için evli veya bekar olmak fark etmez.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Devlet hastanelerinde böyle bir şey yoktur. SGK kürtajınızın bir kısmını karşılamaktadır, aynı zamanda hastanenin acil kısmından giriş yaparak kürtaj olunmuş ise herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri