Boyun MR çekiminde boyundaki tümör, sıkışma, fıtık ya da diğer rahatsızlıklar görüntülenir. Boyundaki ağrıların sebebi MR ile analiz edildiğinde tedavi çok daha kolay hale gelir. Uzman hekimler MR çekimine başvurarak ilgili bölgedeki rahatsızlığın tanısını net bir şekilde koymak istemektedir.
Boyun Fıtığında Tanı Yöntemleri
Tanı konulması için birçok farklı inceleme yöntemi vardır. Bu tetkiklerden en çok kullanılanı MRI tetkikidir. Doktor muayene bulguları ile teşhis koysa da kesin tanı için genellikle MR'a başvurur.
Güçlü mıknatıs ve radyo dalgaları kullanarak görüntüyü bilgisayara aktaran boyun emarı, fıtık, sinirlerin sıkışması, tümör, kemik kanseri, kırık ve travma gibi rahatsızlıkların hem tanısına hem de tedavisine yardımcı olur. Özellikle fıtık rahatsızlıkları konusunda son derece ayrıntılı görüntüler elde edilir.
Kişilerde en sık olarak tespit edilen belirtilerin başında boyun ağrısı ve tek taraflı kola doğru yayılan uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile grafik kullanılmadan çeşitli açılardan boynunuzun görüntüsü alınır. MR görüntüleyicinin kalbinde, içine yatabileceğiniz kadar büyük bir mıknatıs bulunur. Görüntüleyici sizi zararsız bir manyetik alan ile sarmalar ve radyo sinyalleri vücudunuzdan güvenli ve ağrısız olarak geçer.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde manyetik rezonans (MR) ile bel fıtığı tanısı kolaylıkla konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir. Bel fıtığında MR filmi bize omurlar, disk ve sinir kökleri ile omurilikte fıtığa bağlı oluşan değişiklikler hakkında detaylı bilgi verir.
Disklerin yıpranması (dejenerasyonu) ve esnemesi (bulging) ise doktorlar tarafından hastalara genellikle fıtık başlangıcı olarak açıklanır. RESİM 1: Bu bel MRG'si kesitinde üstteki 2 dairede fıtık başlangıcı denen bulging, en alttaki dairede ise protrüzyon denen bel fıtığı görülmektedir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
MR cihazı, omuriliği, omurilikteki sinir köklerini analiz etmede etkili bir yöntemdir. Bel fıtığı MR görüntülemesiyle netleşir. Omurilikteki hangi sinir köklerinin fıtıktan etkilendiği MR ile anlaşılır.
Boyun MR'ı
Boyun emarı boyunda oluşan fıtık, tümör, sinir sıkışması, kırık, kemik kanseri gibi bulguları tespit etmek için çekilir. Boyun emarı yaklaşım 10-15 dakika kadar sürer. Hasta kızağa yatırıldıktan sonra hareket etmemesi için boyuna bir aparat takılır.
Boyun fıtığı belirtileri : Boyun ve/veya kollarda ağrı, ellerde uyuşma, baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, çarpıntı, boğazında sıkılma hissi, kronik yorgunluk, hafızada zorlanma ve hatırlama güçlüğü, gürültüye tahammülsüzlük gibi belirtilerin bir veya birkaçı var ise teşhiste boyun fıtığı ...
Boyunda Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir? Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrıdır. Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir. Diğer belirtilerden biri de ellerde koordinasyon (eşgüdüm) kaybıdır.
Boyun emar ile boyun fıtığı teşhis edilir. Bunun dışında kanser yâda tümör belirtileri de burada görülebilir. Bu nedenle kesin bir tanı koyabilmek için doğru bir şekilde boyun emar görüntülenmesi gerekir. Erken teşhis her zaman hayat kurtardığı için boyun emar çekimleri de bu doğrultuda hayati bir öneme sahiptir.
Boyun fıtığı genellikle boyundan tek bir kola yayılan ağrı, kolda ve elde olan uyuşma ile seyreder. Bu tabloya o kolda ve elde güçsüzlük eşlik edebilir. Eğer fıtıklaşan disk parçası çok büyükse ve omuriliğe de baskı yapıyorsa bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük de yapabilir. Boyun fıtığında ağrı boyundan çok koldadır.
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
Milyonlarca insanın bu ağrı ile baş edebilmesi mümkün iken ağrının sebebi olan fıtığı tespit edebilmesi zor olabiliyor. Özellikle boyun fıtığı ile başlayan bu ağrılar yeri geldiğinde parmaklara kadar ilerleyebiliyor. Ağrılarını orada sürdürüyor.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Sinire ve sinir köküne baskı artarsa, uyuşukluk ve elde güç kaybı görülebilir. Muayene eden doktor fıtığın varlığını ve seviyesini % 80 oranında tespit edebilir. Kesin tanı için boyun grafisi, tomografi, MR, EMG gibi radyolojik tetkikler uygulanarak teşhis belirlenir.
Ayırıcı teşhis için kan ve idrar incelemeleri yapılabilir. Neticede yapılan muayene, tetkik ve tahliller sonucunda hastanın bel fıtığı olup olmadığı, bel fıtığı ise hangi safhada bulunduğu net bir şekilde ortaya konacaktır.
Boyun fıtığı, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğu ilaç veya fizik tedavi yöntemlerinden yararlanır. Boyun fıtıklı hastaların ancak onda biri cerrahi tedaviye aday olur. Bu durumda da; boynun önünden mikroskop ile yapılan başarılı bir ameliyattan sonra kısa sürede normal yaşamlarına dönebilirler.
Önce teşhiş ile başlayalım: kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhisi ultrason ile rahatlıkla yapılabilir. Bunun yanında fıtığın boyutlarını ölçme, komşu yapıları belirleme, kasların ve yumuşak dokuların durumunu belirleme, diyastazı ölçme, gizli fıtıkları ortaya koymada çok etkili bir tekniktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri