Sigara ve alkol tüketiminin sona erdirilmesi mide ağrısı şikayetinin giderilmesine yardımcıdır. Mide üzerine sıcak su torbası gibi yollarla sıcak uygulamak veya elektrikli battaniye gibi yöntemlerle vücudu ısıtmak; mide ağrısının giderilmesinde yararlı olabilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Isı, gergin kasları gevşetir ve hazımsızlığı kolaylaştırır. Bu nedenle ılık bir banyo yapmak mide rahatsızlığını hafifletebilir. Mideye 20 dakika ya da soğuyuncaya kadar ısıtılmış bir sıcak su torbası uygulamak da faydalı olabilir.
Bol su tüketmek, zencefil, nane ve nişasta diyeti ile hem ishal hem de mide ağrısı hafifletilebilir. Nişasta diyeti nişasta açısından zengin olan beyaz ekmek, pirinç, elma suyu ve muz tüketilmesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Mide Ağrısına İyi Gelen Yöntemler
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Bu nedenle uzun süreli mide ağrılarında zaman kaybedilmeden uzman hekime başvurulmalıdır. Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
Mide ağrınıza ishal eşlik ediyorsa dehidre olmamak (vücudun susuz kalması) için su tüketmeniz çok önemlidir. Genellikle günde en az sekiz bardak su içilmesi tavsiye edilir. Papatya çayı : Papatya çayı, anti-enflamatuar özelliğiyle mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Parasetamolün mide ve bağırsaklar üzerine önemli bir yan etkisi yoktur. Reflü ve gastrit hastaları, tedavilerinin yanı sıra bu ilacı da ağrı için kullanabilirler.
Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, çiğ yeşillikler, kızartma, acı, baharat, turşu, soğan, yeşil elma benzeri gıdalar mide asit salınımını arttırır ve mide duvar yapısını bozabilir. Aynı şekilde sigara ve Alkol gibi zararlı alışkanlıklar da midede şikayetlere neden olurlar.
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden biridir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Yapılan bir araştırmaya göre şekerli su içmek, vücuttaki hücre ve dokuları yenileyerek mide ağrılarına iyi geldiği açıklandı.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
Mide Ağrısının Nedenleri
Mide ağrısının dışında farklı sorunlar da yaşıyorsanız veya oldukça şiddetli bir ağrınız varsa bu konuda bir doktora başvurmanız gerekir. Mide ağrısının nedenleri arasında: Ülser, gastrit, gastroözofageal reflü gibi mide rahatsızlıkları Obezite.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Mide ağrısının en tehlikeli vurma bölgesi bel ve sırt bölgelerinedir. Bu durumda ciddi bir sağlık sorununun ortaya çıktığına işarettir. Mide ağrısı nedeniyle mideye bağlı olan kan damarlarında kasılmalar sonucu kramplar girebilir.
Elma sirkesi, bir bardak suya bir çay kaşığı elma sirkesi eklenerek tüketilebilir. Limon suyu: Limon suyu, mide asidini nötralize ederek mide bulantısını hafifletir. Bir bardak suya birkaç damla taze limon suyu ekleyerek limon suyu içebilirsiniz.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Uyku arasında su içmek beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca boş mideye uykudan kalkar kalkmaz gönderdiğiniz su sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Uyku arasında su içmek bir alışkanlık haline gelirse zaman içinde mideye ciddi zararlar verir.
Mide spazmı; genellikle akşam yenilen yemekler sonra meydana gelen sırta, göğüs kafesine ve karına vuran şiddetli ağrılardır. Bazen yemeklerde aşırı gazlı şeyler tüketmek mide spazmını dayanılmaz hale getirebilmektedir. Bu durumu yaşayan kişiler baygınlık bile geçirebilmektedir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Her Türk mutfağının buzdolabında muhakkak bulunan yiyeceklerden biri olan yoğurt, gece gündüz fark etmeksizin mide yanması hissettiğiniz her an başvurabileceğiniz en pratik yöntem. İlk kaşıktan itibaren midenizdeki serinlemeyi hissedeceksiniz. Yoğurdun aşırı soğuk olmamasına dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri