Turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli veya yağ oranı yüksek yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Baharatlı yiyecekler ve büyük porsiyonlar da mide yanması şikayetinin kaynağı olabilir.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Uzak durmanız gereken gıdaların başında baharatlı, acılı, doymuş yağ bakımından yüksek atıştırmalıklar gelir. Özellikle kafein içeren içecekler, kola ve alkol mide asidinin artmasını tetikler.
Daha az ve sık öğünlerle beslenmek mide asidinin etkilerini azaltacaktır. Aşırı baharatlı, asidik, kızarmış veya yağlı besinleri daha az tüketmek, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, ağrı kesicilerin mutlaka kullanılması gerekiyorsa değiştirilmesi gastritin önüne geçecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri: Mideniz boşken yoğurt yerseniz midede oluşan hidroklorik asit yararlı laktik asit bakterilerini öldürür.
Sıvı tüketimi mide asidini dilüe ettiği için midedeki asidite azalmakta ve öğünün için gerekli mide asidi sağlanamamaktadır. Bu nedenle öğünün hemen öncesi, sonrası veya sırasında sıvı tüketilmemesi gerekmektedir.
Uzun süreli, stresli, yorucu, mola vermeden saatlerce süren çalışmalar sebebiyle midemizde aşırı asit salgılanması oluşur. Aşırı stresin sebep olduğu yüksek asit salınımı ve diğer faktörler (baharatlı yiyecekler, alkol, kronik sigara kullanımı) nonbakteriel gastriteneden olabilir.
Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek, bazı mide yanması ataklarını yatıştırabilir. Bunu yapmak için, bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça için.
Ayrıca mide yanmasından da şikayetçi olanlara bir haber verelim. Leblebi gastrite iyi gelir mi endişeniz ortadan kalkabilir çünkü leblebi mide problemlerinin etkilerini hafifletir.
Mide yanması, yemeğin veya mide asidinin ağıza kadar çıkması sonucu meydana gelir. Dengesiz beslenme düzeni, yiyecekleri az çiğnemek, fazla porsiyonlarda yemek tüketimi, aç kalmak, stres, yorgunluk gibi faktörler mide asidi problemine yol açabilmektedir.
Tavsiye edilenler arasında haşlanmış patates, balkabağı, havuç, salatalık ve kereviz bulunur. Mide asiditesini düşüren besinlerdir. Bu sebzeler, özellikle buharda pişirildiğinde hızla sindirilir. Pirinç veya yulaf yararlıdır.
Yapılan çalışmalar sonucunda reflüye yoğurtun asit reflüsüne veya mide ekşimesi için zamanla doğal bir çare olduğu kanıtlanmıştır.
Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
7-Doğal elma sirkesi yemekte tüketirseniz mide asit miktarını arttırır.
Reflü belirtileri genellikle yemeklerden yarım saat sonra ve geceleri ortaya çıkar. Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir.
Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez.
Çay her ne kadar bağırsak sağlığına faydalı olsa da, özellikle aç karnına tüketilmesi bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına neden olabilmektedir.
Uzun süre aç kalmak midedeki asit miktarını arttırabilir.
Sakız Çiğnemek: Yapılan araştırmalara göre, yemekten 30 dakika sonra şekersiz sakız çiğnemek mide asidinin dengelenmesini sağlıyor. Bunun nedeni ise sakız çiğnemenin salya üretimini arttırması ve salyanın fazla mide asidinin vücuttan daha çabuk atılmasını sağlaması.
Muz potasyum oranı yüksek bir meyvedir ve reflü şikayetini ortadan kaldıran bir besindir. Reflüden dolayı mide yanması ve hıçkırık oluştuğu anda 1 adet orta boy muz yiyerek mide asitlerini dengeleyebilirsiniz.
Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.
PPI (Proton Pompa İnhibitörleri) ilaçlar, midenin iç astar hücrelerinde asit üretimini azaltır ve mide problemi yaşayan insanlara en sık reçete edilen ilaçlar arasındadır. PPİ grubu ilaçlar arasında lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol gibi ilaçlar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri