Reflü hastalarının yarısına yakınında mide fıtığı görülmektedir. Mide fıtığı hastalarında midede yemek borusuna sarkan kısım fıtıklaşır. Mide fıtığının büyüklüğü ve reflünün seviyesi uzmanın kararıyla cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi müdahale sonucunda çoğu zaman kesin bir sonuca ulaşılmaktadır.
Mide Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Göğüs kemiğinin arka bölümünde yanma, ekşime ya da gıdaların ağza geri gelmesi, boğaz yüzeyinde ağrı ve özellikle geceleri şiddetlenen öksürük nöbetleri yaşanabilir.
Mide Fıtığının Belirtileri Nelerdir? Geğirme, şişkinlik veya rahatsızlık hissi, karın ağrısı, göğüs ağrısı, şiddetli vakalarda burna acı gelmesi, öksürme, geniz akıntısı ve nefes darlığı mide fıtığının bazı belirtileridir.
Mide fıtığı genellikle mide ekşimesi, göğüs ağrısı veya üst karın ağrısı nedenini belirlemek için yapılan birtakım testler sonucunda ortaya çıkar. Bu testler üst sindirim sisteminin röntgeni, üst endoskopi ve özofagus manometrisidir. Hastalığın tanısı için öncelikli olarak üst sindirim sisteminin röntgeni çekilir.
Mide fıtığı, genel olarak yemek borusu ile mide arasında bulunan kasların herhangi bir sebepten ötürü erimesi ya da zayıflaması neticesinde, midenin üst bölgesinin diyaframdan yemek borusuna doğru ilerlemesi şeklinde tanımlanmaktadır. Mide fıtığı her yaş grubundaki bireylerde görülebilecek bir rahatsızlıktır.
İlgili 22 soru bulundu
Mide fıtığının hayati bir tehlikesi yoktur ve günlük hayatımızı çok fazla etkilemez. Ancak bazı hastalarda orta veya ileri derecede reflüye neden olabilir. Reflü hastalarının yarısına yakınında mide fıtığı görülmektedir. Mide fıtığı hastalarında midede yemek borusuna sarkan kısım fıtıklaşır.
Dev mide fıtığı bazen midede ciddi kanamalara neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen dev mide fıtıkları kanama gibi ciddi sorunlara yol açtığı bazı durumlarda acil müdahale gerektirebilir. Hastalarda KOAH, astım ve reflüye bağlı şikayetler artabilmektedir.
Dev Mide Fıtığı
Çok fazla görülmemekle birlikte gerçekleştiğinde ağır seyreden bir hastalıktır. Genel olarak reflü belirtilerinin yanında iştahsızlık, kusma, sırta vuran mide ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerin yaşanmasına neden olmaktadır.
Mide fıtığı, önemli bir semptoma neden olmazken, bazı kişilerde reflüye neden olabilir. Reflü için sürekli ilaç tedavisi uygulanması gerekse de ilaç bırakıldığında aynı şikâyet yeniden ortaya çıkabilir. Mide fıtığı hastanın günlük yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Mide fıtığı ameliyatı sonrası ne kadar sürede iyileşilir sorusu bütün hastaların merak ettiği bir konudur. Mide fıtığı ameliyatı sonrası hasta 1-2 gün hastanede kalır. Daha sonra hasta bir hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.
Genellikle karın duvarındaki kasların zayıflaması sonucunda bir organ ya da doku, karın boşluğundaki bu zayıf noktadan çıkarak fıtık oluşturur. Fıtıklar kendiliğinden, travmaya bağlı olarak ve önceden geçirilmiş ameliyat bölgelerinde bulunan kesiler sonucunda ortaya çıkabilir.
Özellikle, paraösefageal mide fıtığında midenin yemek borusunu yanında konumlanmaya başlaması iç basıncı artırabilir. Bu durum kişilerde nefes darlığına neden olabilir.
Genellikle 50 yaş üstü insanlarda görülse de, her yaşta olabilir. Mide üst kısmındaki kasların zayıflamaya başlaması mide fıtığına yol açar. Normalde mide, diyafram kasının altında bulunur. Mide fıtığı olan bireylerde ise midenin bir kısmı diyaframdan yukarı doğru itilir ve itilen bu kısım fıtıklaşır.
Mide fıtığı sorunu yaşayan kişiler hangi bölüme başvuracaklarını merak etmektedir. Mide fıtığı sorunu yaşayan kişiler genel cerrahi servislerine müracaat etmeli ve kendilerini uzman hekimlerin ellerine bırakmalıdırlar.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Mide ağrısının en tehlikeli vurma bölgesi bel ve sırt bölgelerinedir. Bu durumda ciddi bir sağlık sorununun ortaya çıktığına işarettir. Mide ağrısı nedeniyle mideye bağlı olan kan damarlarında kasılmalar sonucu kramplar girebilir.
Bel fıtığına iyi gelen çaylar arasında öne çıkanlar; papatya çayı, çarkıfelek çayı, zencefil çayı, defne yaprağı çayı, rezene çayı ve söğüt kabuğu çayıdır. Bu çayların hepsinin temelinde kasları gevşetmek ve belin rahatlamasını sağlamak vardır.
Mide Fıtığı Ameliyatı Riskleri
Aynı zamanda mide fıtığı ameliyatı sürecinde anesteziye bağlı sorunlarla birlikte, kanama, bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi problemler de yaşanabilmektedir. Ancak bu komplikasyonların önüne geçmek adına mutlaka alanında uzman ve tecrübeli doktorlara başvurmak gerekmektedir.
Ameliyat küçük deliklerden yapıldığı için enfeksiyon, fıtıklaşma gibi yara sorunları çok nadirdir. Hastalar ameliyattan buruna takılı bir sonda ile çıkarlar. Bu mide ve yemek borusundan dışarı uzanan 4-5 mm çapında nazogastrik sonda adı verilen bir hortumdur.
Reflüde pek çok şikayeti bir arada da görebiliriz bu şikayetlerden sadece birini ya da birkaç tanesini de görebiliriz. Başlıca şikayetler göğüs ağrısı, göğüs yanması, ağza acı su gelmesi, göğüste sıkışma ve baskı hissi, ses kısıklığı, gıcık tarzında kronik öksürük, sırtın ortasına doğru vuran ağrı şeklinde görülebilir.
Aşağıdaki genelde egzersizler mide fıtığı için güvenli kabul edilir: Yürüyüş Jogging.
En büyük hata ise ''fıtık hastasıyım spor yapmamalıyım'' düşüncesidir . Fıtık hastalarına doğru açı ve doğru egzersiz programı ile spor yaşamı devam ettirilebilir. Yapılan bir çok araştırmaya göre doğru egzersiz programı ile bir çok fıtık iyileştirilebilmektedir.
Uzun süreli öksürük ve kronik kabızlık kasık fıtığı riskini artırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri