Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği; Afyonkarahisar'a özgü geleneksel tat olan, yapımının her aşamasında özel usuller gerektiren, bayatlama süresi uzun, doyurucu ve besleyici, katkı maddesi kullanılmayan sadece patates ile çeşnilendirilmiş, ekşi mayalı, büyük yuvarlak somun şeklinde ve kendine has kızarmış renginde bir ...
Velibağ (Patatesli Ekmek) Tarifi İçin Malzemeler
Karabiber. Tuz.
İçinde bulunan patates sayesinde yumuşacık bir kıvamı oluyor. Pişirme aşamasındaki farklılıkla da kabuğunun çıtır çıtır olması sağlanıyor. Ekmeklerimiz hep ziyan oluyor ya hani, bu ekmek uzunca bir süre tazeliğini koruyor ve bayatlamadan keyifle yenecek bir tarife dönüşüyor.
Öncelikle yarım su bardağı ılık suya; maya ve şekeri koyup, karıştırıyoruz. Maya kabarırken, hamur yoğuracağımız kaba haşlanmış patatesleri rendeliyoruz. 2 su bardağı su, kabaran maya ve sıvı yağımızı koyup karıştırıyoruz. Un ve tuzu da ekleyerek, elimize yapışmayacak şekilde bir hamur elde ediyoruz.
Maya ile şekeri yarım su bardağı ılık su ile karıştırıp, 15 dk bekletiyoruz. Haşlanmış patatesi, tuzu, kalan suyu ekliyoruz ve elimize yapışmayacak şekilde aldığı kadar un ile hamurumuzu 10-15 dk yoğuruyoruz. Üzerine ıslak bir bez örterek, 2 saat dinlendiriyoruz.
İlgili 18 soru bulundu
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
100 birim un için, 61±2 birim su ve 1,5-2 birim tuz eklenerek 20-30 dakika yoğrulur. Kürtün Araköy Ekmeğinde yoğurma bir kez yapılır. Hamur yoğrulduktan sonra kitle fermantasyonu gerçekleştirilir. Ortam şartları fermantasyonda etkili olup, ortalama süre 4 saattir.
Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
Hamur, yaklaşık 10 dakika kadar yoğurulur. Hamurun mayalanmaya hazır hale geldiğini anlamak için bir parmakla bastırılır. Eğer hamur parmak basılan yerden tekrar şişiyorsa, mayalanmaya hazır demektir. Mayalanmaya hazır olan hamura top şekli verilir ve kabın üzeri streç filmle, hiç hava almayacak şekilde kapatılır.
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Diyetisyen Aysun İpek, “Ekmek tüketmeyi tercih etmediğinizde 1 dilim ekmek yerine; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane tüketebilirsiniz.” dedi.
küp küp doğranmış kızarmış ekmeğe denir.
SOMUN (I) Yuvarlak şekilli şişkin ekmek. Yunanca psomi/psomion (=ekmek) sözünden gelmektedir. Anadolu Rumları bu sözü psomon ya da psomuni şeklinde de ifade ediyordu. Somun ekmeğine Türkçe somun ekmeği ve Kürtçe nanê somi (=somun ekmeği) deniliyor.
Gobit ekmeğin diğer bir ismi Pita ekmeği olarak bilinir. Bu ekmekler diğerlerine oranla daha kabarık ve yuvarlak ekmeklerdir. Genellikle döner salonlarında çok sık tercih edilir. Evde bulabileceğiniz kolay malzemeler ile de çok lezzetli ekmekler yapabilirsiniz.
En meşhur Fransız ekmeği hiç kuşkusuz bagettir. Baget, genelde 250 gr ağırlığında olan uzun ince bir ekmek.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Ön Maya ekşi mayaya en yakın ekmek dokusunu yakalabileceğiniz, ekmeğin içindeki gözenekleri olmasını sağlayan, keserken kırıntılanmasını ve çabuk bayatlamasını önleyen bir çok tarifte kullanılan bir maya çeşidi. Üstelik hazırlanması kolay ve bekleme süresi sadece 4-5 saat. Akşamdan hazırlayıp, sabah kullanabilirsiniz.
Vitamin (özellikle E vitamini ve B vitaminleri) ve mineral gücü de fazladır. Ayrıca ekşi mayayla hazırlandıkları için de gluten muhtevaları “maya sindirimi” sayesinde bir hayli azalır. Dolayısıyla bu şekilde hazırlanan geleneksel ekmekler sağlığımıza zararlı değil, faydalıdır.
Tam randımanlı buğday ununa, maya, tuz, su kullanılarak üretilmektedir. Buğdayın %98'inden elde edilen tam buğday ununun ve kepeğin karışımıyla oluşan doğal köy ekmeğinin kalorisi düşük, sindirimi kolaydır. Uzun süre tok tutar. Alınan vitamin ve mineraller tamamen doğal ve besinsel lif içeriği yüksektir.
Osmanlı Ekmeği'nde, 7 çeşit tahıl unu ve bolca baharat kullanılıyor. Çeşitli baharat ve unların kullanılmasıyla yapılan ekmeğe “Osmanlı Ekmeği” deniyor. Tekirdağ Çorlu'da üretilen ekmek, 7 çeşit tahıl ununun yoğrulmasıyla ortaya çıkıyor. Yulaf, çavdar, kepek, tam buğday gibi unlar kullanılıyor.
-Odun ateşinde piştiği ve ekşi maya kullanılarak yapıldığı için kendine has bir lezzeti vardır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler iyi kabarır, geç bayatlar. -Pişme süresi uzun olduğundan ve iyi piştiğinden dolayı yenildiğinde midede şişkinlik yapmaz. -Az miktarda isteyenlere kesilerek gramaj ile satılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri