Belirli bir ilaç tedavisi yoktur. Hastanın düzenli bir diyet uygulayarak mide sağlığını koruması en etkili tedavidir. Mide fıtığı hastalığı teşhisi koyulan hastalar asitli yiyecek ve içeceklerden, kahve, tereyağı ve çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu hastalar yemek yedikten en az 3 saat sonra uyumalıdır.
Çörek otu, mide fıtığına iyi gelen bitkisel çözümler arasındadır. Midedeki asitlik derecesini dengeleyerek hazmı kolaylaştırır. Mide fıtığının sebep olduğu durumları yok etmek adına, bal ile çörek otu beraber tüketilebilir.
Mide fıtığı tedavisi çoğunlukla çok başarılı bir şekilde gerçekleşen ve hastalığın kesin çözülebildiği tedavilerdir. Mide asidini nötralize etmek için bazı antasit ilaçlar önerilebilir. Bu ilaçlar midenin asitliğini düzenleyerek mide ekşimesinin önüne geçer ve rahatlama sağlar.
Midenin üst kısmında bulunan kasların genişlemeye ve zayıflamaya yatkın olması değişik tetikleyicilerle birlikte mide fıtığına sebebiyet verir. Aslına bakılırsa mide fıtığının ortaya çıkış nedeni, diyaframda meydana gelen zayıflamadır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu üçünde de reflü görülür. Ancak hepsinin tedavisi aynı değildir. Eğer bu kapakçık yerini değiştirmişse yemek borusunun içerisine doğru yükselmişse göğüs boşluğuna doğru gitmişse biz buna mide fıtığı diyoruz.
Mide Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Mide fıtığı hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Fıtık büyüdükçe şikayetler artacak ve tedavi süreci de zorlu ve uzun geçecektir. Öyle ki mid asidinin yemek borusuna sürekl teması yemek borusu kanserine dahi neden olabilmektedir.
Mide Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Göğüs kemiğinin arka bölümünde yanma, ekşime ya da gıdaların ağza geri gelmesi, boğaz yüzeyinde ağrı ve özellikle geceleri şiddetlenen öksürük nöbetleri yaşanabilir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
C vitamini kaynaklarından havuç ve lahana, haşlandıkları suyla mide fıtığını iyileştirmektedir. Havuç ve lahana suyunu kaynatıp bu suyu günde 2 defa balla karıştırıp içmeniz önerilir. Meyve suyu sıkacağınız varsa bu sebzeleri cihazdan geçirip de tüketebilirsiniz.
Mide Fıtığının Belirtileri Nelerdir? Geğirme, şişkinlik veya rahatsızlık hissi, karın ağrısı, göğüs ağrısı, şiddetli vakalarda burna acı gelmesi, öksürme, geniz akıntısı ve nefes darlığı mide fıtığının bazı belirtileridir.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Ayrıca mide ağrısı sırt bölgesine, göğüs kafesine doğru bir yayılma gösterebilir.
Omurgadan iğne tedavisi( spinal enjeksiyonlar) bel ve boyun fıtığı, dar omurilik kanalı gibi durumlarda ağrıyı azaltmak ve fıtığı iyileştirmek için uygulanmaktadır. İlaç karışımı omurlar arasından uygulanarak fıtığın küçülmesi ameliyatsız olarak sağlanabilmektedir.
Mide fıtığı çoğu zaman hiçbir belirti vermeyerek sinsi bir şekilde ilerler. İlerleyen dönemlerde de şu belirtilerle kendisini gösterebilmektedir: Ağız kokusu, Midede ve göğüs arkasında yanma, ekşime.
Doku üzerinde radyofrekans dalgalarıyla mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık yeniden yapılandırılmaktadır. Hastanede yatmayı gerektirmeyen bu işlem sonrası 6-8 hafta içerisinde hastanın iyileşmesi sağlanmaktadır.
Mide fıtığı sorunu yaşayan kişiler hangi bölüme başvuracaklarını merak etmektedir. Mide fıtığı sorunu yaşayan kişiler genel cerrahi servislerine müracaat etmeli ve kendilerini uzman hekimlerin ellerine bırakmalıdırlar.
Mide fıtığının birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ümit Koç, “Bunlardan en önemlisi ailesel yatkınlıktır. Hastalık ağza acı su gelmesi, kronik farenjit ve ses kısıklığı gibi belirtiler verebilir” dedi.
Binlerce yıldır, birçok hastalığa iyi gelen çörek otu mide gastritine de şifa olacaktır. Eğer mide ülseri veya gastrit şikâyetiniz varsa bir bardak su ile bir kaşık çörek otu yağını karıştırarak düzenli bir şekilde tüketirseniz iyileşme ihtimaliniz vardır.
Önce teşhiş ile başlayalım: kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhisi ultrason ile rahatlıkla yapılabilir.
Reflü ve mide fıtığı olan bireyler, ayakta uygulanabilen egzersizleri tercih etmelidirler. Mide kapağında açıklık bulunan kişilerin ise özellikle yatay pozisyonda yapılan egzersizlerden uzak durması gerekiyor.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
İlaçlarını sahurda ve iftarda almalarında sakınca yoktur ve oruç, mide şikayetlerinde artışa neden olmaz. Yeni tanı konmuş, yani 1-2 gün önce tanı konmuş ülserli hastalar, 3-5 gün oruç tutmayabilirler. Ancak ülsere bağlı kanama varsa, kanama geçinceye kadar oruç tutmayabilirler.
Önce ağrı mide de başlar daha sonra sırt ve bele doğru yayılabilir. Mide ağrısı bele vurur mu demek yerine sorunu ciddiye alıp en yakın sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var. Çünkü böyle durumlarda kalp krizi riski vardır.
Fıtık nedeniyle sinirde oluşan ödemi ve şişliği azaltmak için ödem çözücü kortizol, ağrının rahatlaması için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler denenebilir.Uygulanan ameliyat dışı tedavi yöntemlerine rağmen ağrıları devam eden hastamızda ise ameliyat gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri