Mide Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Göğüs kemiğinin arka bölümünde yanma, ekşime ya da gıdaların ağza geri gelmesi, boğaz yüzeyinde ağrı ve özellikle geceleri şiddetlenen öksürük nöbetleri yaşanabilir.
Göğüs kemiğinin arka tarafında yanma, ekşime veya ağza aniden gıda atıklarının gelmesi, boğaza doğru ilerleyen ağrı ve geceleri aniden başlayan öksürük nöbetleri mide fıtığı belirtileridir.
Mide Fıtığının Belirtileri Nelerdir? Geğirme, şişkinlik veya rahatsızlık hissi, karın ağrısı, göğüs ağrısı, şiddetli vakalarda burna acı gelmesi, öksürme, geniz akıntısı ve nefes darlığı mide fıtığının bazı belirtileridir.
Dev mide fıtığı bazen midede ciddi kanamalara neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen dev mide fıtıkları kanama gibi ciddi sorunlara yol açtığı bazı durumlarda acil müdahale gerektirebilir. Hastalarda KOAH, astım ve reflüye bağlı şikayetler artabilmektedir.
Nadiren büyük mide fıtığı olan hastalarda göğüs kemiği arkasında sıkıntı hissi, ağrı, sırt ağrısı veya çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir' dedi.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle sırta vuran mide ağrısı çok sık gözlemlenmektedir. Bunun sebebi mideyle bağlantısı olan kan damarlarında yaşanan sıkışmalardır. Bu sıkışmalar kramplara, kramplar da sırt ağrısına sebep olur. Vücudun yapısı neticesinde mide ağrısının direkt olarak vurduğu birtakım organlar da varır.
Hastalığın seviyesine göre semptomlarda değişiklik gösterir. Ve eğer göğsünüzde, karnınızda meydana gelen şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma atakları, dışkı yapamaz hal gibi belirtiler varsa, paraösefageal mide fıtığı ya da tıkanıklık belirtileri olabilir ve acil müdahale gerekebilir.
Endoskopi uygulaması; özel bir şekilde tasarlanmış ışıklı bir cihaz ağız yolu ile mideye gönderilmekte ve bir ilaç yardımı ile yemek borusu, mide ve bağırsakların röntgenlerinin çekilmesidir. Mide fıtığı belirtileri nedeni ile doktora başvuran hastaların endoskopik yöntemler ile değerlendirilmesi gerekmektedir.
Midede yanma, ekşime, ağız içine acı-ekşi su gelmesi, ses kısıklığı ve uykuda solunum bozukluğu ile kendini gösterebilen mide fıtığı, doğru tedavi planlaması ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabiliyor. Hastalığın daha ciddi tablolara neden olmaması için erken dönemde önlem almak büyük önem taşıyor.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Sıvı hale gelmiş yiyecekler ince bağırsaklara hareket eder ve oradan da diğer sindirim aşamalarına devam edilir. Tüm bu süreç dikkate alındığında mide ağrısı da, yemek borusunun sonu ile ince bağırsağın başlangıcı arasında yer alan, karnın sol üst kısmında içi boş, kaslı organda ortaya çıkan rahatsızlık hissidir.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden biridir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Günümüzde mide rahatsızlıkları pek çok kişide görülmektedir. Midede oluşan batma şeklindeki ağrıların iki farklı nedeni bulunmaktadır. Bunlardan birisi reflüdür. İkinci nedeni ise mide fıtığıdır.
Bu üçünde de reflü görülür. Ancak hepsinin tedavisi aynı değildir. Eğer bu kapakçık yerini değiştirmişse yemek borusunun içerisine doğru yükselmişse göğüs boşluğuna doğru gitmişse biz buna mide fıtığı diyoruz.
Mide fıtığı, önemli bir semptoma neden olmazken, bazı kişilerde reflüye neden olabilir. Reflü için sürekli ilaç tedavisi uygulanması gerekse de ilaç bırakıldığında aynı şikâyet yeniden ortaya çıkabilir. Mide fıtığı hastanın günlük yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır.
Mide Fıtığı Ameliyatı Riskli Bir İşlem midir? Mide fıtığı ameliyatı sıklıkla gerçekleşir. olumlu sonuç alınır. Her ameliyatta çok küçük de olsa bir risk bulunur. Ameliyat sonrasında düzenli olarak sağlıklı beslenmek gerekir.
Genellikle 50 yaş üstü insanlarda görülse de, her yaşta olabilir. Mide üst kısmındaki kasların zayıflamaya başlaması mide fıtığına yol açar. Normalde mide, diyafram kasının altında bulunur. Mide fıtığı olan bireylerde ise midenin bir kısmı diyaframdan yukarı doğru itilir ve itilen bu kısım fıtıklaşır.
Dev mide fıtığı olarak adlandırılan hiatal herni, nefes darlığı gibi belirtiler verebilir. Midenin üçte birinin batın boşluğu yerine göğüs boşluğunda bulunması ülser oluşmasına neden olabilir.
Herni, halk arasında bilinen adıyla fıtık, organın yerinde durmasını sağlayan doku ya da kasların doğal boşluğunda dışa doğru kayması, yerinden çıkması, protrüze olmasıdır.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Bazen iç organlardaki hastalıklar da kürek kemiği ağrısı gibi hissedilebilir. Mide asidi reflüsü, safra taşı, safra kesesi iltihabı, çeşitli kanser türleri kürek kemiği ağrısı yapabilir.
Mide ağrısı; Sırta vuran ağrıya, Sağ yan ağrısına, Bazen göğüs bölgesine vuran ağrıya da neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri