Çamaşır makinesinin hassas yıkama programında ya da elde yıkama programında kolaylıkla temizlenebilmektedir. Suyun sıcaklığı montun deforme olmaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle 30 derecede yıkanması önerilmektedir. Montun bakımı ve uzun ömürlü olması açısından sık sık mont yıkamamakta fayda vardır.
Şişme montun narin yapısı gözetilerek 30 derecede ve hassas çamaşırlar için uygun olan bir programda yıkanması uygun olacaktır. Bazı çamaşır makinelerinde bulunan kuş tüyü için özel programlara alternatif olarak çamaşır makinenizin yünlü yıkama programını tercih edebilirsiniz.
Montunuzu 30°C'de yumuşak bir döngüde makinede yıkayabilirsiniz. Varsa, 'ekstra durulama' seçeneğini seçmeniz de tavsiyeler arasında bulunur. Tüye özel bir sabun veya deterjan kullanmanız gerekir. Çamaşır yıkama programları arasında döndürme döngüsü varsa bu işlemi atlayın.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
6. Polyester
Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Sentetik çamaşırlara örnek olarak montlar, yağmurluklar, korseler, spor giyim ürünleri ve naylon çoraplar gösterilebilir. Dokuma ya da örme olarak üretilmiş olsa bile bazı kıyafetler tamamen, bazıları da yarı sentetiktir. Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Çamaşır makinesinin hassas yıkama programında ya da elde yıkama programında kolaylıkla temizlenebilmektedir. Suyun sıcaklığı montun deforme olmaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle 30 derecede yıkanması önerilmektedir. Montun bakımı ve uzun ömürlü olması açısından sık sık mont yıkamamakta fayda vardır.
Aynı zamanda dolgu malzemesi olarak kuştüyü ve elyaf temelli şişme montları ev ortamında ve çamaşır makinelerinde temizleyebilmek mümkündür. Makineye atmadan önce şişme montun fermuar kısmını kapatmanız ve ters çevirmeniz gerekir. Yani giydiğiniz zaman dış yüzeyi, makineye atıldığında iç kısımda kalmalıdır.
Şişme montunuzu deterjanlı su içerisinde 20 dakika kadar beklettikten sonra montunuzu çıkartın ve su altında hiçbir deterjan kalıntısı kalmayana dek iyice durulayın. Yıkama işleminden sonra montunuzu uygun adımlarla kurutarak yeniden kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Deterjanlı suya montunuzu koyun ancak çitileme yapmamaya özen gösterin. Çitileme montunuzun yapısının bozulmasına neden olabilir. Montu kap içerisinde hafifçe silkeleyin ve 15-20 dakikalık zaman diliminde bekletin. Süre sonunda montunuzu suyun içerisinden çıkartın ve diğer kapta durulama işlemi yapın.
Genel olarak 30 derecede yıkama yapılması tavsiye edilir. Yüksek sıcaklıkların ceketi deforme etmesi ihtimali göz önüne alınarak çamaşır makinesi programları tercih edilmelidir. Hassas veya elde yıkama programları ceketlerin doğru şekilde temizlenmesini sağlar.
Yün vb. içeren narin çamaşırlarınızı bu programda yıkamayın. Pamuklu ve sentetik çamaşırlarınızı ayırmadan bu programda yıkayabilirsiniz. Pamuklu/sentetik karışımı örgü giysiler veya çoraplar gibi hassas çamaşırlarınızı bu programda yıkayabilirsiniz. Bu programın yıkama hareketleri daha narindir.
Etikette farklı bir öneri yoksa, şişme montlar genellikle soğuk suda yıkanır. Hassas ve su geçirmez malzemelerin korunması için 30 derecede yıkama uygundur.
Sıvı çamaşır deterjanı kullanın fakat yumuşatıcı kullanmaktan kaçının! Kurutma makinesi kullanıyorsanız montla beraber içine bir adet tenis topu koyun. Bu top, montun kuruma aşamasında yeniden kabarmasına yardımcı olacaktır. Eğer kurutma makineniz yoksa montu asmayın!
Yünlüler ayırt edilip makineye atıldıktan sonra deterjanı eklenir. Deterjan seçimine de dikkat ettikten sonra yünlüler programını seçin ve sıcaklık ayarını 30 dereceye getirin. Bu kıyafetlerin makinede 30 dakika yıkanması bir diğer önemli husustur.
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız. 3.Kurutma makineneizde kurutma topları kullanın,çamaşırlarınız % 100 kuru olana kadar bekleyiniz.
Nevresim programı ile dolaşmaları önleyip eşit kurutma sağlıyor. Yorgan programı ile şişme mont, yastık ve yorgan kurutabiliyorsunuz.
Şişme montu yıkarken yumuşatıcı kullanmaktan kaçının. Yumuşatıcılar, tüyleri birbirine yapıştırarak şişme montların kabarık yapısını bozar. Montu yıkadıktan sonra, deterjan kalıntısını önlemek için temiz su ile ek durulama yapabilirsiniz.
Yeni nesil çamaşır makinelerinde hassas yıkama seçeneği mevcut olabiliyor ve eğer makinenizde bu program varsa, seçeneğiniz bu olmalıdır. Hassas yıkama seçeneği yoksa, elde yıkama seçeneğini kullanabilirsiniz. Kaz tüyü montu yıkadıktan sonra, kurutma makinesinde ve düşük ısıda kurutarak kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Fakat bir kısım firmalar ürettikleri kabanların çamaşır makinesinde temizlenmesini de uygun görmüşlerdir. Bu kapsamda üretilen kabanların 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Daha yüksek sıcaklıklarda yıkama işleminin yapılması, kabanın kumaş yapısını bozabilir.
Bu sembol, normal yıkama programında 95 °C'ye kadar sıcaklıklarla yıkama yapılabileceğini göstermektedir. Bu yıkama sembolü, giysinizin hassas yıkama programında (örn. kolay bakım veya hassas yıkama programı) maksimum 40 °C'de yıkanabileceğini göstermektedir.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri