Günde bir çay kaşığı içilen sarı kantaron yağının şişkinlik, kabızlık ve gaz sancıları ile mide rahatsızlıklarını önlediği, gastrite bağlı ağrıları azalttığı belirlenmiştir.
Mide ve sindirim sistemi için ise kantaron yağının kullanım şekli şudur: Aç karnına sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa 1 tatlı kaşığı (10 ml) içilmesi önerilir.
Mide ülserini tedavi etmek ve mide koruyucu etkiden faydalanmak için sarı kantaron yağının sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa, yemek öncesinde, yaklaşık 10 ml kadar içilmesi tavsiye edilir.
Sarı kantaron yağı ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir. Topikal olarak (cilde) uygulandığında, küçük yaralar, yanıklar ve cilt tahrişiyle ilişkili semptomları hafifletebilir. Mide rahatsızlıklarını önler, gastrit kaynaklı ağrıların azaltılmasında kullanılır.
Öncelikle suyun iyice kaynatılması gerekir. Kaynayan suyun içerisine ise 2 ve ya 3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron eklenir. Bu şekilde bitki çayı 10 dakika dinlendirilir. İyice demlenen bu çay süzülerek bir bardağa alınır.
İlgili 35 soru bulundu
Sarı kantaron adet sancısı için adet dönemlerinde ılık bir şekilde sabah ve akşam aç ya da tok karnına tüketilebilir. Vücutta meydana gelen yaralanmalar sonucu oluşan ağrıların hafiflemesini sağlar. Sarı kantaron çayı gece uykularının düzenlenmesine yardımcıdır.
Yapılan araştırmalarda sarı kantaron yağının güneş yanıkları, yaralar, cilt üzerindeki yüzeysel morluklara iyi geldiği belirlenmiştir. Ayrıca ülser gibi mide bağırsak sorunlarında da kullanılmaktadır.
Özellikle doğum kontrol hapı ve tansiyon, antidepresan, astım, kanser ilaçları kullananlar, organ nakli yapılan hastalar ile siroz hastaları tarafından kullanılmamalı. Bu otun gebelikte kullanımı da güvenli değil."
Düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizde yaklaşık 1 ay sonra cilt renginizin açılmaya başladığını, lekelerin, siyah noktaların yok olmaya başladığını göreceksiniz.
Antiseptik özelliğe sahip olan bitkinin, yaraların iyileştirilmesi sürecinde faydalı olduğu hakkında veriler bulunur. Aynı sefa ile birlikte demlenen sarı kantaron çayı mideyi rahatlatmaya iyi gelir. Ülser gibi mide rahatsızlıklarının giderilmesi konusunda tedaviye yardımcı olur.
Sarı kantaron yağı sindirim sistemine ve bağırsaklara iyi gelir. Antioksidan ve antibakteriyel özellikleri iltihap önleyici ve zararlı bakterileri engelleyici güce sahiptir. Bu yüzden mide sağlığı için de oldukça faydalı bir yağdır.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Her ne kadar yaygın olarak pek bilinmese dahi, kantaron yağı sıklıkla mide ülseri ve şişkinlik gibi problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca kabızlık sorunu yaşayan ya da şiddetli gaz krampları hisseden kişilerde de kullanılabilmektedir.
1 litrelik cam konserve kavanozlarına 1 demet kantaron çiçeğini koyuyoruz ve üstüne aldığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapattığımız kavanozu dam, balkon gibi bir yerde yaz ayına denk gelecek şekilde 1-2 ay (kırmızı renk olana kadar) tam güneşin altında bekletiyoruz.
Uzmanlar, sarı kantaron yağının bir çay kaşığı kadar tüketilmesini bu durumda akciğer ve böbreklerdeki zehirli toksinlerin atılacağını belirtiyor.
Sarı kantaron yağı kas gevşetici görevi görür. Kas ağrılarına iyi gelir. Sarı kantaron yağının kullanımı sinirsel kaynaklı oluşan kekemelerin tedavisinde iyi neticeler verir. Sarı kantaron yağı kış aylarında sıklıkla yaşanılan soğuk algınlığının etkisini azaltmada yardımcı olur.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Sarı kantaron & zeytinyağı
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz.
Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir. Yapraklar solduktan sonra temiz ve yeterince büyük bir kavanoza aktarınız. İsteğe göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağı ekledikten sonra çiçekli kısımların yağla iyice temas etmesi için çiçekleri ezebilir ya da doğrayabilirsiniz.
Yaraların, enfeksiyonların ve sıkıntılı bölgelerin üzerinde gece yatmadan önce bir defa sürülerek kullanılması gerekir.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Yara İyileşmesi: Kantaron yağı, yaraların ve kesiklerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. İçeriğindeki anti-inflamatuar ve antiseptik özellikler, ciltteki iltihaplanmayı ve enfeksiyon riskini azaltır.
Kantaron Yağının Sindirime Faydaları
Yemeklerden önce az miktarda tüketildiğinde şişkinlik, kabızlık gibi problemler hafifletilebilir. Gaz sancılarının ve karın ağrılarının giderilmesinde yardımcı etki sağlayan kantaron yağı yoğurtla karıştırılabilir ya da bitki çayı olarak da hazırlanabilir.
Seçenekler: 50 ml 1,70 TL/ml.
40-45 gün kadar güneşte bekletilir. Bu süreçte sarı kantaron bitkisi zeytinyağı ile karışacağı için yağ kırmızılaşacaktır. Ara sıra kavanozu ters düz ederek karışımı karıştırmak gerekli. Sürenin sonunda, kırmızı renge bürünen yağ süzülerek koyu renkli bir şişeye koyulur ve güneş almayan bir ortamda saklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri