Bir psikolog sadece bir terapist değildir. Kısaca psikologlar; teori ve çalışmaları problem ve psikolojik bozuklukları çözmek için kullanan ve aynı zamanda çeşitli kurumlarda psikolojik araştırmalar yapan bir kişilerdir. Gerçek insanların sorunlarını çözmek için ilkelerini ve psikolojik araştırmalarını kullanırlar.
Psikolog, doktor değildir ve ilaç yazmaz. Psikoterapi içesinde belirli formülasyon ve terapi teknikleriyle danışana psikoterapi uygular. Psikolog deli doktoru da değildir. Dolayısıyla psikoloğa gelenleri de deli olarak tanımlamak büyük bir yanlıştır.
Psikoloji veya Ruh bilimi, iç güdüsel ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
Psikologlar, bir grup ya da bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceler; öğrendiği bilgi ve beceriler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışır. Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da fabrika gibi farklı alanlarda çalışabilir.
Psikolog bireyin davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını fark etmesi ve başa çıkma becerileri geliştirmesi için bireye destek olur. Bireyi doğrudan yönlendirmez, ne yapılması gerektiğini söylemez, kişisel bir yorumda bulunmaz. Bireyin kendi keşif yolculuğuna bilimsel yollarla eşlik eder.
İlgili 27 soru bulundu
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Cezai ehliyet, herhangi bir suç karşısında psikolojik durumun belgesidir; eğer bir suç işlenmediyse psikoloğa gitmek memuriyete engel değildir ve adli sicile işlemez.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Psikolog, psikoloji ve sosyal alanda yardıma ihtiyaç duyan bireylere danışmanlık hizmeti sunar. Anksiyete bozukluğu, stres ve paranoya gibi hastalıkların tedavisi için terapiler uygular. Aile ve grup terapileri uygulayarak evli çiftlerin sorunlarını çözmelerinde yardımcı olur.
Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler. Psikologlar ise tıp fakültesinden mezun olmadıkları için ilaç tedavisi uygulayamazlar. Psikologlar tedavi yöntemi olarak benimsedikleri disiplin doğrultusunda psikoterapi uygularlar.
Davranışları, zihindeki duygu ve düşünceleri inceleyen bilim dalına, psikoloji veya ruh bilimi denir. Üniversitelerin 4 yıllık fen-edebiyat fakültelerindeki psikoloji bölümlerinden mezun olan kişiler ise ruh bilimci yani psikolog unvanına sahip olurlar.
Psk., Uzman Psikolog kısaltmasıdır. Psikoloji alanında yüksek lisans derecesi almış bir psikolog bu unvanı kullanabilir. Uzman psikologların tümü klinik psikoloji alanında uzman da değildir. Gelişim psikolojisi, endüstri örgüt psikolojisi gibi alanlarda da uzman psikolog unvanı kullanılır.
İnsanlar psikolojik danışmanlık veya psikoterapi almak için çeşitli nedenlerle randevu almaktadır. Kişiler arası ilişki sorunları, iş yaşamı sorunları, çocuklarının sorunları veya depresyon, panik, kaygı, takıntılar gibi psikolojik rahatsızlık belirtileri bunlar arasında sayılabilir.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Psikolog olmak lisans eğitimlerini üniversitelerin edebiyat fakültelerinde bulunan psikoloji bölümünde tamamladıktan sonra, tercihen yüksek lisans yaparak psikolojinin alt alanlarında uzmanlaşabilen, zihinsel desteğe ihtiyaç duyduğumuz zaman başvurmamız gereken kişilere Psikolog denir.
Üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olan kişilere psikolog adı verilmektedir. Dört yıllık eğitimin sonunda psikologlar bireylerin davranışları altında yatan psikolojik, sosyolojik ve biyolojik nedenleri teorik düzlemde öğrenmiş olur.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir psikolog maaşı 14.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar söz konusu işin özelliklerine ve çalışma koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
Hayır. İlaç yazma yetkisine sadece tıp fakültesinden mezun olan tıp doktorları ve diş hekimleri sahiptir. Psikologlar, üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezundurlar ve ilaç yazma yetkileri yoktur.
Carl Rogers, psikolojide birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanistik yaklaşımın öncüsü olarak en ünlü psikologlar arasında gösterilen Amerikalı psikologdur. Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak görülmektedir.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımadığı gibi askerliğe ve polisliğe de engel bir duruma sebep olmamaktadır. Ancak uzun süreli bir psikolojik rahatsızlık durumu varsa mülakat süreçlerinde elemeye sebep olabilir.
Klinik psikologlar da psikologlar gibi bağımsız ve bireysel olarak tanı koyamaz ve tedavi yapamazlar. Standart hemşirelik eğitiminin üzerine psikiyatri hemşireliği yüksek lisansı yaparak uzmanlaşmış hemşirelerdir.
Sicile işlenen bir durum yoktur. Psikolojik tedavi almak ayıp değildir, suç değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri