Mide kanseri sigara kullanımı, yaş, bakteriyel enfeksiyonlar, alkol ve fazla kilo gibi nedenlerle mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi ile ortaya çıkar. Ülkemizde en çok rastlanan kanserler arasında yer alan mide kanseri her yıl dünyada 800 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır.
Kısa sürede anormal kilo kaybı, mide ve karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, dışkıda siyahlık mide kanserinin belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerin olması durumundaysa bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması gerekiyor. Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanlarımız, mide kanseri hakkında bilgi verdi.
Mide kanseri yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Çoğunlukla 60'ların sonu ila 80 yaş arasındaki kişilerde görülür.
Mide kanseri, midenin iç yüzeyini kaplayan sağlıklı hücrelerin çeşitli nedenlere bağlı olarak kanserli hücrelere dönüşmesi sonucu meydana gelen ölümcül bir hastalıktır. En sık görülen kanser çeşitlerinden biri olup tüm dünyada rastlanan kanser çeşitlerinin %10' unu oluşturur.
Mide kanserleri uzun yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir.
İlgili 28 soru bulundu
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık rastlanan mide kanseri, son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde erken teşhis edilip, doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden korunmak ve kurtulmak mümkün hale gelmektedir.
Mide kanseri evreleri ve yaşam süreleri farklıdır. Evre 1: hastaların %75- 80'inde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 2: Hastaların %50'sinde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 3: hastaların %5-25' inde 10 yıl yaşam sansı bulunur.
Doğru tedavi, uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında.
Araştırmalara göre kan grubu A olan kişilerde mide kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek.
Mide kanseri de teşhisi zor kanser türleri arasında yer alır. Mide kanseri aynı zamanda metastaz gerçekleştirerek vücuttaki diğer organlara da yayılım gösterdiği için oldukça zorlu bir sürece neden olur.
Genellikle 50 yaşından sonra görülür.
Mide kanserinin 50 yaş ve üzeri kişilerde görülme oranı yüzde 6'dır. Ancak bu oran 50 yaş altı kişiler için yüzde 3'e kadar düşmektedir. Kanserin, 50 yaşından önce rastlanması, genetik bir yatkınlığı düşündürür.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Nüks gelişiminde etkili olan klinik ve patolojik faktörlerin belirlenmesiyle daha etkili tedavi protokolleri belirlenebilir. Çıkarımlar: Ortalama 31.4 ay (6-125 ay) olan takip süresinde 44 (%43.1) hastada nüks gelişti.
Tümör karaciğer veya dalak gibi yakın organlara sıçramıştır. Lenf bezi veya uzak organ metastazları yoktur.
Mide kanseri sıklık ve ölüm oranı açısından dünyada en sık görülen ve en ölümcül kanser türlerinden biridir. Mide kanseri genellikle midenin iç tabakasından başlar. Zamanla mide duvarının derinliklerine doğru ilerlerler.
Tam tahıllı ekmek, kepekli ekmek ve kuru baklagiller, brokoli, karnabahar, pırasa, portakal gibi posa oranı yüksek ve gaz yapıcı sebze ve meyvelerin tüketiminden özellikle uzak durulmalıdır.
Mide kanserine Erzurum ve Trabzon'da diğer illere göre sıkça rastlandığını ifade eden Sultan Eser, aynı bölgede yemek borusu kanserinin de fazla olduğunu dile getirdi. Kanser türlerinin nedenlerine ilişkin araştırmalar yapıldığını, ancak henüz çok net bilgilere ulaşamadıklarını söyleyen Doç. Dr.
– C vitamini mide kanserinden koruyucudur. C vitamininden zengin su teresi, tatlı sarı-yeşil-kırmızıbiber, brokoli, karnabahar, marul, kivi, çilek, portakal, pişmiş domates ve fasulye diyet içinde olmalıdır. Günde 100 gram tüketilen tatlı biber günlük C vitamini ihtiyacının 2-3 katını sağlar.
Yapılan çalışmalar A vitamini ve ön maddesi olan karotenlerden zengin beslenmenin mide kanser riskini azalttığını göstermektedir. Yeterli vitamin ve mineral almak için günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye dikkat edin. Az ve sık beslenmeye, öğünlerinizi düzenli tüketmeye özen gösterin.
Bazı kimyasal maddeler: Aflatoksinler, arsenik, asbest, benzen, berilyum, kadmiyum, kömür katranı, solunabilir silika, formaldehit, kömür sobası dumanı gibi pek çok kimyasal kanser riskini artırır. Kronik iltihap: Kronik iltihap DNA hasarını başlatabilir. Bu durum zamanla kanser gelişmesine neden olabilir.
Ruhsal sorunlar: Depresyon, Kaygı bozuklukları, Panik bozukluk gibi hastalıklar, gergin kişilerde daha sık görülmektedir. Kalp hastalıkları: Hipertansiyon, kalp krizi çoğunlukla aşırı stresli kişilerde görülebilmektedir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri