Orta boy tatlı patates günlük olarak alınması gereken manganez ihtiyacının %25'ini, bakır ihtiyacının %20'sini ve potasyum ihtiyacının %12'sini sağlar. Manganez vücuda yeteri kadar alındığında kemik sağlığını iyileştirir, kan şekerini düzenler ve kırmızı kan hücreleri üretmek için vücuda yardımcı olur.
Patates, antioksidan yönünden zengindir. Kalp hastalıklarına karşı koruyuculuğu olduğu bilinen patates, gerek akciğer kanserine gerekse kalp krizine karşı kalbi koruyor. Bünyesinde barındırdığı B6 vitamini sayesinde kanın damarlardan rahat geçmesini sağlıyor ve kalbin daha rahat çalışmasına yardım ediyor.
TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
İlgili 40 soru bulundu
Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Tatlı patates: Genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen tatlı patatesin hasat zamanı, Kasım ayının başıdır.
Ayrıca yağ moleküllerini hapsettikleri için yağ emilimine engel olur, kolondaki dışkı hareketlerini hızlandırır ve iyi bakterilerin çoğalmasını sağlarlar. Tatlı patates yavaşlayan metabolizmayı da harekete geçirir. Bu sayede yağ yakımını destekler. Tatlı patates adeta bir bağırsak dostudur.
- Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur.
Badem, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlar lif ve içerdikleri sağlıklı yağ asitleri ile kalp sağlığınızı korurlar. Bu ürünlerin tuzsuz olanlarını tercih etmelisiniz.
Yapılan araştırmalar patatesin içinde yüksek tansiyonu önleyen bir maddenin olduğunu gösterdi.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Tatlı Patatesin 100 gramında 86 kcal kalori, ayrıca 1 Adet yani 130 gram Tatlı Patateste 112 kalori bulunmaktadır.
Tatlı patatesin 100 gramında 86 kalori bulunmaktadır. 1 orta boyu (130 gr) 112 kaloridir.
Patates eşit boyutlarda dilenen şekilde doğranır. Zeytinyağı ve baharatlar eklenerek fırın tepsisine ya da fırına girebilen bir kaba dizilir. 180 derece fırında kestiğiniz boyutlara göre 20 dakika da pişer. Sonuçta elde ettiğiniz patatesi garnitür olarak yemeklerinizin yanında yiyebilirsiniz.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Verita Tatlı Patates serin, ışık almayan ve iyi havalanan bir yerde 2 hafta kadar saklanabilir.
Pişmiş tatlı patates buzdolabında yaklaşık 3 ila 5 gün saklanabilir.
Latince ismi ''Dioscorea alata'' olarak bilinen bu sebze, tatlı patatesin küçük kardeşi. Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri