Endoskopi dışında kontrastlı grafiler ve bilgisayarlı tomografi mide kanseri tanısını sağlayan diğer önemli tanı yöntemleridir. Mide kanserinin evresini belirlemek ve diğer organlara yayılıp yayılmadığı görmek için iler testilere ihtiyaç duyulur.
Bu nedenle de geç kalınmakta ve genellikle son dönemde yakalanmaktadır. Mide kanseri tanısında, endoskopi mutlaka gereklidir. Endoskopi ile mideye bir kateter yutturularak uzatılmakta ve kateterin ucundaki aparat ile biyopsi alınarak incelenmektedir.
Mide kanseri tanısı bilgisayarlı tomografi ile de konulabilir ancak tomografi erken vakaları gözden kaçırabilir. Ancak endoskopi ve biyopsiyle tanı konulduktan sonra karın tomografisi mutlaka çekilir. Burada amaç, hastalığın yayılımı ve evresi hakkında bilgi sahibi olmak ve tedaviyi buna göre planlamaktır.
Oldukça sinsi seyreden ve genellikle hastalığın ilerlemiş evrelerinde bulgu veren bu kanser çeşidine teşhis için başta mideye yapılan endoskopik inceleme(gastroskopi) olmak üzere batın ultrasonu, tomografisi gibi bazı görüntüleme yöntemlerini yapmak gerekmektedir.
Mide kanserinin en temel tanı yöntemi, üst endoskopi (gastroskopi) yapmaktır. Endoskopide mide içinde lezyon ya da kitle görülmesi durumunda biyopsi alınarak kesin tanı konulur.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye'de sık görülen mide kanseri, rutin bir tarama testi ile tespit edilemiyor. Dışkıda bulunan gizli kan, tanıya yardımcı oluyor.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Mide kanseri dünyanın bazı bölgelerinde daha sıktır. Japonya, Malezya, Şili, İzlanda gibi. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülür.
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor. Bu nedenle erken teşhis şansı yaratmak için belirtilere karşı uyanık olmak büyük önem taşıyor.
CA 19-9 (karbohidrat antijeni 19-9) (“carbohydrate antigen 19-9) nedir? CA 19-9 özellikle pankreas ve safra yolları kanserleri ile ilişkili olan bir antijendir. Ayrıca kalın bağırsak, mide, akciğer, karaciğer, yemek borusu ve yumurtalık kanserlerinde de artış görülebilir.
Mide asidinin yükselmesi ve geğirme mide kanserinde en sık rastlanan belirtidir. Ancak bunlar çok sık karşılaşılan şikayetler olduğu için bu şikayeti yaşayan herkesin mide kanseri olacağı sonucu elbette çıkarılamaz. Mide kanserinin belirgin belirtilerinden biri de dolgunluk hissidir.
Mide hastalıklarına hastanelerin iç hastalıkları veya Gastroenteroloji Bölümleri bakar.
Midenin iç örtüsünde meydana gelen hasarlara ve doku kayıplarına ülser denilmektedir. Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir.
Ancak bazı durumlarda, hücre anormal bir şekilde hızla büyümeye ve çoğalmaya başlayabilir. Bu durumda TÜMÖR adı verilen bir kitle meydana gelmektedir. Bazen oluşan kitle belli bir boyuta ulaştıktan sonra büyümesini ve çoğalmasını durdurur. Bunlara iyi huylu tümörler denmektedir.
Dışkıda Kan Testi Ne İçin Yapılır? Gaitada gizli kan testi, 45 yaş ve üzeri kişilerde mide ve kolon kanseri taraması için kullanılır. Aile öyküsünde kanser olan kişiler için bu yaş sınır 40'a iner. Kanser taraması için yıllık olarak yapılan bu test ile kolaylıkla uygulanabilir.
Mide kanseri belirtileri
Bazı hastaların tek yakınması karın ağrısı veya çoğunlukla yemek sonrası rahatsızlık hissi olur. Bazen de mide ile ilgili yakınmalar arka planda ve çok hafif kalır. Kişinin ana yakınması gizli kanamaya bağlı çabuk yorulma veya nefes darlığı haline gelir.
Mide kanseri evreleri ve yaşam süreleri farklıdır. Evre 1: hastaların %75- 80'inde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 2: Hastaların %50'sinde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 3: hastaların %5-25' inde 10 yıl yaşam sansı bulunur.
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında.
Röntgen sonucunda midede herhangi bir anormallik olup olmadığı tespit edilir.
Endoskopinin uygun kullanımı ile hastalığı erken evrede yakalamak mümkündür. Endoskopi dışında kontrastlı grafiler ve bilgisayarlı tomografi mide kanseri tanısını sağlayan diğer önemli tanı yöntemleridir.
Ülserin en sık belirtisi ağrıdır. Ağrı, yanma ve tırmalanma şeklinde olabilir. Hastaların çok büyük bir bölümünde ağrı görülür. Bunun yanı sıra iştahsızlık, bulantı, kusma, şişkinlik ve erken doyma hissi de ülser belirtisi olabilir.
Adenokarsinoma: En yaygın olan mide kanseri tipidir. Mide iç yüzeyini örten glandüler yapıdan tümör oluşur. Lenfoma: Bağışıklık sisteminde görev alan lenfosit hücrelerinden köken alır. Sarkoma: Yağ doku, bağ doku, kas dokusu veya kan damarlarından köken alan kanser tipidir.
Mide kanserinin belirtilerinin iştahsızlık, erken doyma, midede yanma, karın ağrısı, kilo kaybı, dışkıda kan görülmesi, lokmaları yutarken boğaza takılma hissi olduğunu anlatan Mihmanlı, “Kanama ve kansızlık ise kırmızı alarm belirtileri. Eğer bu belirtiler erken evrede teşhis edilirse kurtarıcı olur.
Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri