Mide mikrobu olarak bilinen 'Helikobakter Pylori' Peptik Ülser ve kronik gastrit oluşumunda yüzde 80 den fazla sorumludur. Yoğurt bakterileri Helikobakter Pylori tedavisi için verilen antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmakla birlikte tedavi üzerine çok etkin olmamaktadır.
Mide mikrobu bitkisel tedavisi için bilinen bitkisel desteklerden biri brokolidir. 100-150 gram brokoliyi 5-6 dakika haşladıktan sonra suyunu içip, tanelerini de tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam aç karnına brokoli yediğinizde alacağınız verim yükselebilir.
ÖZELLİKLE PROBİYOTİK YOĞURT TÜKETİN
Probiyotik yoğurt ise Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium gibi sağlığa daha çok fayda sağlayan bakteriler içerir. Dolayısıyla yoğurtlar bu faydalı bakteriler açısından zenginleştirildiğinde mide ile ilgili rahatsızlıkların tedavisinde daha büyük faydalar sağlanacaktır.
Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata. Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler. Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
İlgili 24 soru bulundu
Çocukluk çağında alınan bakteri tüm yaşam boyunca tedavi edilmediği sürece midede yerleşmektedir. Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir. Uzun yıllar mide yerleşen Helikobakter piori bakterisi sürekli olarak mide örtüsünün iltihaplanmasına yol açmaktadır.
"Helicobacter pylori adı verilen mide mikrobu insan vücudunda yer alan bakterilenden biridir. İleri derecede mide mikrobunun olması mevcut ülser durumunun kansere dönüşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle mide mikrobu teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir.
Hastalık, ekmek gibi elle dokunulan gıdalar dahil herhangi bir sebeple bu bakterinin yutulması ile başlar. Bu dönem herhangi bir belirti olmadan da geçirileceği gibi, midede yanma, ağrı, mide bulantısı, geğirme, gaz ve şişkinlikle de kendini gösterebilir.
Yoğurdun ise 'Kazein' denilen süt proteininin yoğurt bakterileri tarafından pıhtılaştırılması nedeniyle, mide asidi üzerindeki uyarıcı etkisi süte göre çok azdır.
Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etkisi bulunmaktadır: Mide rahatsızlıklarını önler.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan akademik bir araştırmaya göre yoğurt, turşu ve kombuça gibi mayalanmış yiyecek ve içeceklerin bağırsaklardaki yararlı bakterileri (probiyotik) artırdığı ve vücutta oluşan iltihapları (inflamasyon) azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.
Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Mide mikrobunun tedavisinde, doğal besinler ve baharatlar da faydalıdır. Kırmızı acı biber, Helicobacter Pylori'nin gelişimini engeller. Sarımsak bu mikrobu öldürmede son derece etkilidir. Antibiyotik gibi görev yaparak bakterileri yok eder.
Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden hastaneye gitmek gerekiyor. Mide-bağırsak enfeksiyonu sizi de yakalamadan önleminizi alın.
Mide Mikrobu Farklı Hastalıklara da Neden Olabilir
Helikobakter Pilori midede gastrite, ülsere ve nadiren de mide kanserine yol açabilir. Bu mikrop Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci derecede kanserojen kabul edilmiştir.
Helicobacter pylori midede gastrit ve ülseri tetikleyen bir bakteridir. Gastrit ve ülserin çözümlenmesi için öncelikle aynısafa bitkisinin kullanılması gerekir. 21 gün Aynısafa bitkisinin kullanılmasının ardından bir hafta ara ile 21 gün daha brokoli kürünün uygulanması gerekir.
✔Yemeklerle birlikte veya hemen öncesi/sonrasında sıvı tüketmemek gerekir. Sıvı tüketimi mide asidini dilüe ettiği için midedeki asidite azalmakta ve öğünün için gerekli mide asidi sağlanamamaktadır. Bu nedenle öğünün hemen öncesi, sonrası veya sırasında sıvı tüketilmemesi gerekmektedir.
Bilindiği üzere reflü tetikleyicilerden biri de fazla yemektir. Yulaf ezmesini mutlaka az yağlı süt ya da yoğurt ile tüketin.
Bir mide koruyucuyla beraber verilen iki haftalık antibiyotik tedavisiyle, hastalık yüzde 85-90 oranında başarıyla tedavi edilebiliyor. Mikroorganizmanın ölüp ölmediği ise üre nefes testi, dışkıda antijen taraması gibi girişimsel olmayan yöntemlerle saptanabiliyor.
Aşırı yemek yemek helicobakter pylori rahatsızlığında, sıkıntıları daha da arttırabilmektedir. Bununla birlikte şeker, kahve, çikolata, yağlı süt ve et ürünleri, salamura gıdalar, gazlı meşrubatlar, aşırı baharatlı yiyecekler ile alkol kesinlikle sakınılması gereken besin maddelerindendir.
Midenin ağrıması, şişkinlik, ani doyma, iştahsızlık, kusma ve halsizlik gibi semptomlar mide mikrobu belirtileridir.
Birkaç çalışma, kronik sindirim yolu hastalıkları ile ilişkili bağışıklık yanıtının beyin iltihabını ve dopaminerjik nöronların ölümünü başlatabileceğini ortaya koymuştur. Helicobacter Pylori'nin başlattığı sistemik iltihaplanma, bu yolla beyni Parkinson hastalığına hazırlayabilir.
Mikropların öpüşme gibi ağız yoluyla insandan insana geçebileceğine inanılmaktadır. Helikobakter pilori kusmuk veya dışkı ile temas yoluyla da geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri