Laktoz intoleransınız yoksa, bir kase ev yapımı yoğurt veya bir bardak süt içerek midenizi rahatlatabilirsiniz. Lifli besinlerin mide ağrılarını hafifletme konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Besin lifi bakımından zengin olan muz, mide enzimlerinin sağlıklı olarak salgılanmasına yardımcı olur.
Smoothieler ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler kullanılarak da yapılabilir ya da 1 veya 2 gün ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketerek bir mola verebilir ve sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz. Meyve ve sebzeler hafif hissetmenizi sağlayacak ve bağırsaklarınızı dinlendirmeye yardımcı olacaklardır.
İlgili 20 soru bulundu
Başka bir mide ağrısı tipine gastrit denir. Gastrit, mide zarının iltihaplanmasıdır. Genellikle baharatlı yiyecekler yedikten veya alkol içtikten sonra ortaya çıkar. Diğer mide ağrıları türleri arasında hazımsızlık, asit reflüsü, ülserler ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) bulunur.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Sağ tarafa yatmak ise tam tersi etki göstererek lenf sisteminin işleyişini yavaşlatıyor. Sol tarafa yattığımızda midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlıyor, böylelikle sindirimi kolaylaştırarak hızlandırıyor.
Sonra da aşağıdaki doğal besinlerden istifade ederek midenize yardımcı olmayı deneyin... REZENE: Rezene ile hazırlanan bitki çayı gaz, şişkinlik, krampları azaltıcı özelliği ile mideyi rahatlatır. MUZ: Mide asiditesine olumlu etkilerinden dolayı reflüsü olan kişiler için iyi bir meyve seçeneğidir.
Yanı sıra, kahvenizi alkali suyla demlemek de asitliğini düşürecektir. Kahve asit üretimini tetikleyen kafein gibi, bağırsaklarınızı ve midenizi rahatsız edip neredeyse hazımsızlığa yol açabilecek bazı bileşenler içerir. Bu yüzden tüm yargılarınızı bir kenara bırakıp ve kafeinsiz kahveye bir şans verin!
MUZ: Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırıyor. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
ANTİGASTRİK (MİDEYİ KORUYAN VE ONARAN) BESİNLER
Taze lahana suyu, avokado, muz, patates, kabak, brokoli, havuç gibi sebzeler yenilebilir. Az fakat sık olarak yemek faydalıdır. ≈Darı, pirinç, yoğurt, yağsız peynir, kefir yemek, arpa suyu, yonca suyu vs. içmek yatıştırıcıdır.
Midedeki asit, bu bölgede hasar yaratabilir. Mide ağrısı olan kişiler, ağrı veya yanma geçinceye kadar en az birkaç saat yatmaktan ve uzanmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken birinin başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla desteklemesi gerekir.
Şafak, yanlışları şöyle sıraladı: "Demli çay ve bol kahve tüketmek, uzun süre aç kalmak, sigara içmek, hızlı yemek yemek, acılı-baharatlı yemekler tüketmek ve çok tuzlu gıdalarla beslenmek."
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Yemek yedikten sonra ağrı çekmenin altında yatan en olası neden ülserdir. Ülser mide veya bağırsakların üst kısmında veya on iki parmak bağırsağında olabilir. Ağrının nedeni mide asidi veya ülseri azdıran yiyecekler olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri