En sık on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında ve midede görülür. Açlık ağrıları şeklinde veya özellikle gece uyandıran ve sırta yayılan karın ağrıları, yanma, kaynama, hazımsızlık, halsizlik şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrılar midenin boş olduğu zamanlarda, öğün aralarında veya yemekten sonra belirginleşir.
Ülser tanısı için üst sindirim sisteminin radyolojik tetkiki veya üst sindirim sistemi endoskopisi (özofagogastroduedenoskopi) gereklidir. Mide – Duodenum Grafisi: Baryum içirilerek, baryumun mideden geçişi sırasında mide ve duodenum hattının anotomik yapısı gözlenir.
Mide ülseri olan hastalarda ağrı yemek sonrasında artma gösterebilir ve şişkinlik ve gaz yakınması daha belirgin olabilir. Bazı hastalarda hiçbir bulgu yokken kanama veya delinme ülserin ilk bulgusu olabilir. Kusma şikayeti ön planda olan hastalarda kilo kaybı görülebilir.
Özellikle sırta vuran mide ağrısı çok sık gözlemlenmektedir. Bunun sebebi mideyle bağlantısı olan kan damarlarında yaşanan sıkışmalardır. Bu sıkışmalar kramplara, kramplar da sırt ağrısına sebep olur. Vücudun yapısı neticesinde mide ağrısının direkt olarak vurduğu birtakım organlar da varır.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
İlgili 23 soru bulundu
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden biridir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Bazen iç organlardaki hastalıklar da kürek kemiği ağrısı gibi hissedilebilir. Mide asidi reflüsü, safra taşı, safra kesesi iltihabı, çeşitli kanser türleri kürek kemiği ağrısı yapabilir.
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar.
Midenin iç örtüsünde meydana gelen hasarlara ve doku kayıplarına ülser denilmektedir. Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Sindirim suları mide ve bağırsağın duvarlarına zarar verdiğinde oluşurlar. Bu ülser çeşidine peptik ülser ismi verilir. Ülserler nadiren kendi kendine iyileşir, ancak kişi tedavi görmezse tekrarlayabilir. Sindirim sisteminde helicobacter pylori bakterisinin aşırı büyümesi peptik ülsere neden olabilir.
Fizik muayene ve ultrason ile ülser herhangi bir işaret vermez. Ancak bize başka hastalıkları ekarte etme şansı verir.
Ülser Nasıl Teşhis Edilir? Ülser teşhisinde baş vurulan en doğru yöntem hem ülserin doğrudan görülmesini sağlayan hem de doku örneği alınabilen endoskopi yöntemidir. Endoskopi ayrıca erken teşhis açısından da tercih edilen önemli bir tekniktir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
Mide ağrısının en tehlikeli vurma bölgesi bel ve sırt bölgelerinedir. Bu durumda ciddi bir sağlık sorununun ortaya çıktığına işarettir. Mide ağrısı nedeniyle mideye bağlı olan kan damarlarında kasılmalar sonucu kramplar girebilir.
Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar genellikle 'lük dilimle kalp problemleri kaynaklıdır. Bazı ağrılar olası bir kalp krizi riskinin belirtisi olabildiği gibi, damar tıkanıklığı, aort diseksiyonu, miyokardit, perikardit gibi rahatsızlıklarda da göğüs ortasında ağrı meydana gelebilir.
Uzun süreli tekrar eden mide ağları; on iki parmak ülseri ve safra kesesinde nedeniyle meydana gelen ağrılar olarak bilinmektedir. Yine de mide ağrıları bu nedenlerle sınırlı olmadığından dolayı, 1-2 günü aşan devamlı mide ağrılarında mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.
Kronik stres, depresyon, anksiyete, demans ve Alzheimer hastalığı gibi çeşitli bozukluklarla yakından ilişkilidir. Strese bağlı sinyalleşme ile tetiklenen beyindeki iltihaplanma, nörolojik ve psikiyatrik bozuklukların önemli bir kaynağıdır.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Mide ağrısı; Sırta vuran ağrıya, Sağ yan ağrısına, Bazen göğüs bölgesine vuran ağrıya da neden olabilir.
Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir. Gastritin nedenleri arasındaysa; aşırı alkol kullanımı, sigara, stres, yanlış beslenme, midenin fazla asit salgılaması, otoimmün hastalıklar ve helikobakter gibi faktörler gösterilmektedir.
Mide Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Göğüs kemiğinin arka bölümünde yanma, ekşime ya da gıdaların ağza geri gelmesi, boğaz yüzeyinde ağrı ve özellikle geceleri şiddetlenen öksürük nöbetleri yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri