☑ Kantaron çayı, meyan kökü, nergis çayı ve havuç, lahana, bal ve ya patates, lahana, bal karışımı ile zeytinyağı içinde eritilmiş kudret narı kullanılmalıdır. Ülser ağrısı için kantaron, meyan kökü, nane, pelin otu, papatya, şerbetçi otu gibi bitkiler karıştırılıp demlenir, bu karışımdan aç karnıma 3-4 bardak içilir.
K Vitamini İçeren Gıdalar: Ülser tedavisini en önemli vitamini K vitaminidir. Mide dokusundaki zarın iyileşmesi açık olan yaraların düzeltilmesinde etkili olur. Ispanak, lahana, kuşkonmaz, avokado, soya, çavdar unu, aspir yağı ve yonca K vitamini içeren ve ülsere fayda sağlayan besinlerin bazılarıdır.
Ülser bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu önerisi olan karnabahar suyu kürü şöyle yapılır: 200 gram karnabahar, kaynamakta olan 400 gram suyun içerisine konulur ve 15 dakika kısık ateşte kaynatılır. Altı kapatıldıktan sonra yarım saat üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Sonra karnabaharlar içinden alınır.
Antioksidan ve posa yönünden zengin olan sebze ve meyvelere diyette yer verilmesi gerekir. Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir. Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Yoğurt: Yoğurt, bağırsak florasını normale çevirmek ve midedeki asit- baz dengesini korumak için mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerden birisi. Gastrit ve ülser hastaları az yağlı veya yağsız yoğurtları tercih etmeli.
Ülser, sindirim sistemi hastalıkları içerisinde en sık görülenidir. Toplumumuzda fazla önemsenmemekte fakat kendiliğinden tedavi edilebilen bir rahatsızlık olmadığı için bir an evvel gerekli aksiyonlar alınmalıdır.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Muz mide asidine karşı koruyucu mukus bariyer üretir. Muzun ülser hastalarına karşı kullanılan antiasit etkilerinin yanı sıra mide ülserine neden olan bakterileri ortadan kaldırılmasında da olumlu etkisi bulunur.
Atilla Bektaş, mide rahatsızlıkları için süt yerine yoğurtun daha yararlı olduğunu belirterek, “Peptik ülserli hastalara, 70li yıllarda, tedavi amaçlı olarak süt içilmesi önerilirken, sütün günümüzde yapılan araştırmalara göre ülser üzerinde iyileştirici bir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve antibakteriyel özelliği ile bilinen yeşil çay, midede ortaya çıkan yaraların hızla iyileşmesinde ve mevcut durumun düzelmesinde önemli rol oynuyor. Her gün düzenli olarak bir veya iki bardak yeşil çay içmek ülser tedavisinde önemli.
Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleridir. Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır. Bunun yanı sıra mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlar. Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir.
Tüketilen yiyeceklerin hijyenine de son derece dikkat edilmelidir. Sigara, alkol ve çay gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yumurta, tereyağı, haşlanmış balık ve sebze püreleri gibi gıdalar ile beslenme tercih edilmelidir.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine sebep olduğu bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruduğu ve tedavi ettiği tesbit edildi.
Ülser ağrısı için kantaron, meyan kökü, nane, pelin otu, papatya, şerbetçi otu gibi bitkiler karıştırılıp demlenir, bu karışımdan aç karnıma 3-4 bardak içilir.
Mide ülserine neden olan helicobacter pylori bakterisinin azaltılması ile doğrudan bağlantılı olan elma sirkesi, ülser için doğal bir şifa kaynağıdır.
Ceviz yapraklarının yüksek 'tanen' içeriği vardır. Kaynatılarak elde edilen ceviz suyu; akne, egzama veya ülserler gibi cilt rahatsızlıklarının yanı sıra yüzeysel olarak iltihaplanan cilt, ağız ve boğazdaki mukoza zarının tedavisinde kullanılabilmektedir.
Eğer ülser hastasıysanız uzun saatler aç kalmamaya özen gösterin. Çünkü aç kalmak, öğün aralarının uzun olması mide asit salgısını artırıyor. Buna neden olmamak için küçük porsiyonlar halinde 2-3 saat aralıklarla bir beslenme planı oluşturun.
“ÜLSER HASTALIĞI OLAN HASTALAR UZAK DURMALI”
Kıyılmış sarımsak, salata soslarına eklenebilir. Çorbalara lezzet vermesi amacıyla kullanılabilir. Bazı durumlarda ise sarımsak tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Özellikle ülser hastalığı olan kişiler çiğ sarımsak tüketmemelidir.
HAVUCUN FAYDALARI NELERDİR? - Mide ülserine karşı koruyucudur. - Vücuttaki asit alkali dengesini korur. - Alkali elementler içerdiği için kanı temizler.
Elma, lifli yapısı sayesinde hem sindirim sistemini düzenliyor hem de içeriğindeki flavonoid vitamini ile yaraların iyileşmesini ve iltihaplanmanın azalmasına yardımcı oluyor. Damla sakızı içerisindeki iyileştirici maddelerle bakterileri önlüyor ve ülser yaraların hızlı iyileşmesinde önemli rol oynuyor.
Mide ülserini en aza indirgemek için öncelikle çay ve kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunların dışında özellikle asitli içeceklerde kesinlikle tercih edilmemelidir. Aşırı tatlı tüketimi de kaçınılması gereken durumlardan biridir.
Ülser diyetinde uzak durulması gereken ana besinler; paketli işlenmiş gıdalar, yağ oranı yüksek ve baharatlı besinler, kızartmalar, asitli ve kafeinli içeceklerdir. Ülser diyeti programında mutlaka yer alması gereken besinler ise antioksidan ve posa değeri yüksek besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri