Probiyotik bakımdan zengin besinler; kefir, yoğurt, ayran sindirim sistemini düzenleyerek ülserin iyileşmesine katkı sağlar.
K Vitamini İçeren Gıdalar: Ülser tedavisini en önemli vitamini K vitaminidir. Mide dokusundaki zarın iyileşmesi açık olan yaraların düzeltilmesinde etkili olur. Ispanak, lahana, kuşkonmaz, avokado, soya, çavdar unu, aspir yağı ve yonca K vitamini içeren ve ülsere fayda sağlayan besinlerin bazılarıdır.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Yeşil çay, siyah Frenk üzümü yağı, zencefil gibi besinler, H. Pylori büyümesini engellediği ve ülser çeşidine bağlı olarak hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Vedat Göral, şöyle devam etti: "Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur. Özellikle çok soğuk suyun çok hızlı içilmesi, midede ağrı, kramp ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve antibakteriyel özelliği ile bilinen yeşil çay, midede ortaya çıkan yaraların hızla iyileşmesinde ve mevcut durumun düzelmesinde önemli rol oynuyor. Her gün düzenli olarak bir veya iki bardak yeşil çay içmek ülser tedavisinde önemli.
Dünyaca ünlü bilim adamları günde en az iki şişe maden suyunun Alzheimer Gastrit ve Ülser gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini ortaya çıkardı.
Tüketilen yiyeceklerin hijyenine de son derece dikkat edilmelidir. Sigara, alkol ve çay gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yumurta, tereyağı, haşlanmış balık ve sebze püreleri gibi gıdalar ile beslenme tercih edilmelidir.
Yoğurt: Yoğurt, bağırsak florasını normale çevirmek ve midedeki asit- baz dengesini korumak için mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerden birisi. Gastrit ve ülser hastaları az yağlı veya yağsız yoğurtları tercih etmeli.
Ülser bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu önerisi olan karnabahar suyu kürü şöyle yapılır: 200 gram karnabahar, kaynamakta olan 400 gram suyun içerisine konulur ve 15 dakika kısık ateşte kaynatılır. Altı kapatıldıktan sonra yarım saat üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Sonra karnabaharlar içinden alınır.
ÜLSERLİ HASTALAR SÜT İÇMEMELİ
“Sütte bulunan protein ve kalsiyumun mide asidi üzerine olan uyarıcı etkisi nedeniyle Peptik Ülserli hastalara süt verilmemelidir” diyerek uyarıda bulunan Bektaş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Yağlı ya da yağsız sütün bu etkide farkı yoktur.
Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir. Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır. Asitli içecekler dikkatli tüketilmelidir. Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı.
Pek çok faydası olan bal, iyileştirici özelliği ile biliniyor. Mide yaralarının hızlı iyileşmesine yardımcı olan bal, içerisinde yer alan bakteri önleyici maddeler ile birlikte bakteri oluşumunu da önlüyor. Bu özelliğiyle ülsere en iyi gelen besinlerde biri.
Huzur ülsere iyi gelir
Uzun süreli aç kalmak ülseri tetiklediğinden, Ramazan ayı boyunca tutulan oruç döneminde de uzun süreli açlık nedeniyle ülser riski artabilir. Ancak oruç tutmak isteyen sağlıklı kişilerin, ülser riski artabilir mantığıyla oruçtan men edilmesi mantıklı değildir.
Çiğ sebzelerden hazımsızlık ve şişkinlik yapabilecek besinleri (turp, roka, domates gibi asitli sebzeleri) tüketmeyin.
Kabızlık gibi sorunları çözmede etkili olan maydanoz ayrıca mide asidini dengeleyerek ülser ve reflü gibi günümüzde yaygın olan rahatızlıkların yaşanmasını engeller.
Probiyotik özellikleri (dost bakteri içerdikleri) nedeni yoğurt, gastrit ve reflü hastalığı olanlarda yakınmaları geriletir. Bunun mekanizması yoğurt yenildiğinde mide duvarını sağlamlaştırıcı bazı maddelerin salınımına neden olur buda ülserden koruyucu etki gösterir.
– Beyaz leblebi midedeki asit oranını dengeleyerek mide yanması ve ekşimesine iyi gelir. Özellikle reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.
Hayatı kısaltmaktan çok hayatın kalitesini azaltır. Tedavi edilemeyen bir ülserin iyileşmesi 10- 15 yıl kadar sürer.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Zencefil mide bulantısı üzerinde oldukça etkili bitkilerden biri. Sabahları mide bulantısıyla uyananlar için en etkili yollardan biri olarak 1 bardak zencefilli su içmek, çözüm olabilir. Kahvaltıdan önce aç karnına içilmesi, midedeki dengeyi sağlayarak çok daha etkili olacaktır.
4) Ülser ve gastrit tehlikesi yaşatabilir:
Mide asitlerinin fazla salgılanmasına neden olan kafein, ülserin oluşmasını ve beraberinde bağırsak hastalıklarının yaşanmasını meydana getirir. Ülser teşhisi yapılan kişilerin gün içinde 1 fincanı geçmeyecek şekilde kahve içmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri