Mide yanması; hastaların genel anlamda karnın sol üst kısmı veya göbek deliğinin hemen üst kısmında yanma, ekşime veya batma şeklinde hissettiği ağrı şekline verilen isimdir. Yanma şikayeti bazı vakalarda göğüs veya boynu da etkileyebilir ve göğüs ağrısı ya da karın ağrısı ile karıştırılabilir.
Midede yanmanın altında yatan neden genel olarak yaşam tarzımıza da bağlı olarak gelişen reflü, gastrit, gastroözofagealreflü gibi birçok rahatsızlık sonucunda oluşabilir. Mide içerisinde bulunan asit oldukça güçlüdür. Öyle ki midemize gönderdiğimiz tüm gıdaları hızlı bir şekilde eritebilir.
Mide yanması midede ve yemek borusunda hissedilen yanma şikayetidir. Yanma, yemek yedikten sonra, akşam olduğunda, uzanıldığında veya eğilince daha da kötüleşir. Bunun yanında ağızda acı veya asidik tat hissedilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Mide yanması, midede aşırı asit oluşumunun neden olduğu bir rahatsızlıktır. Mide yanması, yemeklerden sonra ya da yatarken daha sık görülür ve genellikle birkaç saat sürer. Mide yanmasının teşhisi, kişinin şikayetleri, fizik muayene ve bazı testlerle yapılabilir.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Mide yanması bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilirken bazen de kendiliğinden geçer. Genellikle tüketilen besinler mide yanmasına neden olur. Bazı yiyecek ve bitkisel çaylar mide yanmasına iyi gelir.
Tek başına hazımsızlık veya göğüste yanma hissi gibi belirtiler kansere işaret etmez. Ancak şikayetler çok fazlaysa ve birden fazla belirti görülüyorsa mide kanseri risk faktörleri açısından hasta muayene edilir ve bazı testler istenebilir.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Mide yanması tedavisi için antasitler, H2 blokerleri, proton pompa inhibitörleri ve alginatlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri de etkili bir tedavi yöntemi olabilir.
En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz. GastroPanel isimli test ile, mide ile ilgili geniş bilgi alınabiliyor. Bunlar Pepsinojen I, Pepsinojen II, Pepsinojen I/ Pepsinojen II oranı, Gastrin-17 ve Helikobakter pilori isimli testler.
Mide yanması, ya da diğer adıyla mide ekşimesi bireyin göğsünde, göğüs kemiğinin hemen arkasında yer alan yemek borusunda yanma hissi olarak ortaya çıkan ağrıya verilen isimdir. Bir çok vakada bu ağrı özellikle yemek yedikten sonra, akşamları, veya uzanma ya da eğilme sırasında daha da ağır bir hal alır.
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden biridir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
zencefil tüketmek, zencefil çayı içmek, gıda takviyesi ya da direkt besin olarak meyan kökü kullanmak, yemeklerde elma sirkesi tüketmek, yemek sonrasında kısa süre ile sakız çiğnemek, mide yanması şikayetinin önlenmesinde etkili olabilir.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Kanser ilerledikçe artık muayenede tümör elle hissedilebilir veya lenf bezeleri saptanabilir ki bu artık kanserin çok ilerlediğini göstermektedir.
Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
Her Türk mutfağının buzdolabında muhakkak bulunan yiyeceklerden biri olan yoğurt, gece gündüz fark etmeksizin mide yanması hissettiğiniz her an başvurabileceğiniz en pratik yöntem. İlk kaşıktan itibaren midenizdeki serinlemeyi hissedeceksiniz. Yoğurdun aşırı soğuk olmamasına dikkat edin.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
Boğaz reflüsü belirtileri, ses kısıklığı, ses problemleri, kronik öksürük, geniz akıntısı, boğaz temizleme, boğazda takılma hissi, yutma problemleri, ağızda acı tat, nefes almada zorluk, ağız kokusu, kulağa vuran ağrı, ağza acı su gelmesi, hazımsızlık, göğüs ağrısı şeklinde sıralanabilmektedir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Mide asidinin yemek borusunda yarattığı ani tahribat, yanma hissiyle beraber kimi zaman nefes darlığı hissine yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri