Helikobakteri Tedavisi “Midedeki bakteri nasıl temizlenir?” diye merak edenler için bu soru şöyle yanıtlanabilir: Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90'lık kısmında başarı elde edilmesini sağlar.
Mide mikrobu direkt kendisi rahatsızlıklara neden olmaz. Yarattığı etkiler sonucu ülser, gastrit gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Mide mikrobu almış biri ömür boyu hiçbir rahatsızlık çekmeden yaşayabilir. Hatta ülser oluşmuş olsa bile herhangi bir belirti yaşamayabilir.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Mide mikrobunun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, kişiden kişiye tükürük, kusmuk veya dışkı ile doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. H. pylori , kontamine yiyecek veya su yoluyla da yayılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Dışkıda helikobakter antijen testi, ya da üre-nefes testi yolu ile mide mikrobu enfeksiyonunun var olması tespit edilebilmektedir. Bunun yanında, mide mikrobu enfeksiyonunu saptamak için daha güvenli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biri mideden doku parçası alınıp hızlı üreaz testi uygulamasıdır.
MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Uzun yıllar içinde atrofi (mide cildinin incelmesi) ve intestinal metaplazi gibi prekanseröz( kanser öncüsü bulgular) patolojilere neden olur. Daha uzun zaman geçtikten sonrada hala tanı konup tedavi edilmez ise mide kanserine neden olabilir.
Lansoprazol 30 mg, Amoksisilin 1 gr, Klaritromisin 500 mg bulunmaktadır.Bu ilaçlardan sabah ve akşam alınmasını öneriyoruz.Yani sabah 3 tablet, akşam 3 tablet alınmaktadır.Tedavi süresi 14 gündür.
MİDE MİKROBU TEDAVİSİNDE YOĞURT FAYDA GÖSTERİR
Yoğurt bakterileri H. pylori tedavisi için verilen antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmakla birlikte tedavi üzerine çok etkili değildirler. Yoğurttaki yararlı bakteri içeriğinin zenginleştirilmesi önemli bir konudur.
Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz. Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz.
– Dost bakteriler (probiyotik) içeren yoğurt ve kefir gibi besinler midede mikrobik enfeksiyon riskini azaltarak mide kanserine karşı koruyuculuk sağlar. Dönüşümlü olarak günde 1 su bardağı tüketilebilir. – Bal (hakiki olmalı) midenin iç yüzünü döşeyen hücreleri hasardan korur.
Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90'lık kısmında başarı elde edilmesini sağlar. Ancak mikroorganizmanın tamamen yok olup olmadığı da dışkıda antijen taraması ya da üre nefes testi ile tespit edilir.
Bakterinin antibiyotik direnci nedeniyle, tedavisi 2'li ya da 3'lü antibiyotik tedavisi ve proton pompa inhibitörü, bizmut içeren ilaçlarla yapılabilir. 7 ve 14 günlük seçenekler kullanılabilir. Tamamen tedavi edilebilen bu hastalığın tekrarlama olasılığı da mevcuttur.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Bunun dışında mide mikrobu olan hastalarda yine ağız kokusu sık gördüğümüz bulgulardan biridir.
Bu tedavi protokolünde kullanılan antibiyotikler başka enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu antibiyotiklerin helikobakter pylori kökenli olmayan enfeksiyonlarda kullanımı sonrasında da kilo artışı gelişebilmektedir.
Gastritin ilerlemesi ile oluşan ve mide mukozasının yarası olarak tanımlayabileceğimiz ülserlerinin iyileşmesini hızlandırır. Ayrıca mideye yerleşen ve gastrit gelişmesine neden olan bir bakteri olan Helicobacter pylori üzerinde öldürücü etkisi olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlandı.” değerlendirmesinde bulundu.
Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden hastaneye gitmek gerekiyor.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine sebep olduğu bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruduğu ve tedavi ettiği tesbit edildi.
Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata. Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler. Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri.
Mide iltihabı ciddi olarak görünmesi gereken bir sağlık problemidir. Mide şikayetleri olan bir kişinin mutlaka sağlık kuruluşlarına gitmesi gerekiyor. Doktorlar yaptıkları testlerle ve muayene işlemleriyle kişinin midesinde oluşan sorunu tespit edebiliyor.
Mide Mikrobu Farklı Hastalıklara da Neden Olabilir
Helikobakter Pilori midede gastrite, ülsere ve nadiren de mide kanserine yol açabilir. Bu mikrop Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci derecede kanserojen kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri