Tarihi eski taş evleri, kiliseleri, camileri ve her şeyden önce hoşgörünün merkezi olması ile bilinen Midyat, Mardin'in en popüler ilçesidir.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Midyat'ta Meşe, Bitim, Antepfıstığı gibi ürünler ve kendine has acur, kavun yetiştirilir. Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştiği kavşak noktasıdır. Yukarı Mezopotamya'nın bir parçası olan ilçe, Tur-Abidin(Turabdin) Bölgesinde kurulmuştur.
İlgili 16 soru bulundu
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Halk arasında hayalet şeker olarak bilinen badem şekeri, cevizli sucuk, anasonlu şeker ve üzüm pestili de iyi birer hediye seçeneğidir. Bakır cezveler, bakır bardaklar, çaydanlıklar ve diğer bakır eşyalar da burada oldukça ünlüdür.
Ayrıca, erkekler için rozet, kalemlik, isimlik gibi aksesuar ve anı eşyaları olarak hazırlanır. Özellikle Midyat'ta yaygın olarak üretilen telkari gümüş işleme ürünleri, Mardin denince ilk akla gelen, yöreye özgü en değerli hediyelik eşya türleridir.
Bir gününüzde Eski Mardin'i, bir günde Midyat ve civarını, 1 gününüzde ise müzeleri ve alışverişli meselelerinizi halledebilirsiniz. Yani eğer panik içinde geçmeyen, her şeyi özümseyerek, yerlisiyle muhabbetinizi ederek, yemeğinizi doya doya yediğiniz bir gezi geçirmek istiyorsanız mantıklısı bu.
Özel araçla Mardin Midyat arası yol mesafesi 65 kilometre, yolculuk süresi ise 45-50 dakikadır.
Turizm sezonu marttan kasım sonuna kadar devam etse de, hava şartlarının daha uygun olduğu mart-nisan-mayıs ve eylül-ekim-kasım ayları burayı ziyaret etmek için en ideal zamanlardır. Örneğin kasımda akşamları oldukça soğuk olsa da gündüz hava gezmeye son derece elverişli olur.
İlçemiz Midyat'ın coğrafi olarak konumu, doğusunda Dargeçit ilçesi, batısında Ömerli ilçesi, kuzeybatısında Savur ilçesi, kuzeyinde Batman iline bağlı Gercüş ilçesi, güneyinde Nusaybin ilçesi, güney doğusunda ise Şırnak iline bağlı İdil ilçesi yer almaktadır.
Tarihi, kültürel ve dini mirası ile Midyat, Mardin'in öne çıkan turistik bir ilçesidir. Yukarı Mezopotamya bölgesinde bir tepenin üzerine kurulu olan şehir, taş işçiliğinden oluşan büyüleyici mimarisi ile yılın her mevsimi yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.
Telkari. Gümüş işleme tekniklerinden biri olan telkari Mardin Midyat'ta, yüzyıllardır uygulanan bir sanat. İnce işçilik gerektiren bu gümüş ürünler, mikron seviyesinde işleniyor ve istenilen şekle getiriliyor.
Bazı kaynaklara göre, İlçenin adı bir çok değişimlerden sonra Farsça, Arapça ve Süryanice karışımından meydana gelmiş “AYNA” anlamına gelmektedir. Başka bir rivayete göre de Midyat, Mağaralar Kenti anlamına gelen “MATİATE” kelimesinden ismini almıştır.
Mardin Midyat'ta Ezidiler'e ait "Kasra Bacıne Kültür ve Konuk Evi"nin açılışı yapıldı. Güven (Bacın) Köyü'ndeki evi 1980'li yıllarda Avrupa'ya göç eden Yezidiler yaptırdı.
Deyrulzafaran Manastırı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücreti kişi başı 10 TL'dir. Midyat ilçesinde Güngören mevkiinde bulunan Mor Gabriel Manastırı, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır.
Beyazsu, Midyat İlçesi'nin yaklaşık 15-20 kilometre güneyinde ve Nusaybin İlçesi'nin yaklaşık 20-25 kilometre kuzeyinde iki ilçeyi birbirine bağlayan kara yolunun üzerinde yer almaktadır.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir. Bu yemeklerin bazıları için Mardin ilimize coğrafi işaret verilmiştir.
Mardin'e ait yöresel bir tatlı olan kahiye, künefe peyniri ile yapılıyor.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. Mardin'in Yeşilli ilçesinde, bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
SEONLAND Badem Şekeri Mardin Yöresinden GÜNLÜK TAZE ÜRÜNLER Mardin ve çevresinden elde edilen ve özellikle iri olan badem tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri